Odpravnik poslov Boštjan Lesjak spet odprl slovensko veleposlaništvo. Kdo je še z njim v Kijevu?

STA, Va
28.03.2022 12:51

"Nazaj smo. Slovenska in evropska zastava znova plapolata pred slovenskim veleposlaništvom v Kijevu," se je v angleščini na twitterju oglasil premier Janez Janša.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boštjan Lesjak pred slovenskim veleposlaništvom v ukrajinski prestolnici. 
MZZ

Slovenskega odpravnika poslov v Kijevu Boštjana Lesjaka spremlja še en sodelavec, so za Slovensko tiskovno agencijo potrdili v zunanjem ministrstvu.

"Nazaj smo. Slovenska in evropska zastava znova plapolata pred slovenskim veleposlaništvom v Kijevu," je v angleščini na twitterju sporočil premier Janez Janša, objavil dve fotografiji Lesjaka, eno pred poslopjem in drugo v notranjosti, pred slovensko, ukrajinsko in evropsko zastavo. Dodal je poziv h koncu vojne v Ukrajini.

Po besedah premierja je "ekipa, ko je včeraj potovala v ukrajinsko prestolnico, videla veliko civilistov, ki se vračajo v mesto". Kdo je poleg Lesjaka še v Kijevu, ni povedal. Prav tako na to vprašanje niso odgovorili iz kabineta predsednika vlade niti iz vladnega urada za komuniciranje.

Že v nedeljo so z MZZ sporočili, da je Lesjak varno prispel v Kijev in da bo danes začel opravljati delo odpravnika poslov. Slovensko veleposlaništvo v Kijevu je tako od danes dopoldne znova odprto.

Objavili so tudi sporočilo Lesjaka ob prihodu v ukrajinsko prestolnico, da je mesto prazno, da se slišijo alarmi in detonacije v daljavi, da pa sicer življenje za tiste, ki so ostali v prestolnici, poteka normalno.

Tomaž Mencin, veleposlanik Slovenije, pristojen za Ukrajino, po navedbah ministrstva medtem nadaljuje s svojim delom iz mesta Rzeszow ob poljsko-ukrajinski meji, od koder delujejo tudi mnogi drugi veleposlaniki, akreditirani v Ukrajini.

V Kijev pošiljamo vojaka. Podpolkovnik Boštjan Lesjak kot začasni slovenski diplomatski odpravnik poslov

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta