Reševanje bank: Ukrepi pomirili finančne trge

Damijan Toplak Damijan Toplak
21.03.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
UBS in Credit Suisse bosta poslej poslovali pod združeno streho.
EPA

Pretekli teden je švicarska centralna banka (SNB) drugi največji švicarski banki Credit Suisse že pomagala s posojilom okrog 50 milijard evrov, včeraj pa je za približno tri milijarde evrov največja švicarska banka UBS odkupila Credit Suisse - oziroma za 22,48 delnice Credit Suissa bodo njeni lastniki prejeli eno delnico UBS. Pričakovano so delnice Credit Suisse pri 0,90 švicarskega franka včeraj izgubile polovico vrednosti, še pred letom dni pa je bila ta delnica vredna več kot sedem frankov, leta 2007, pred začetkom globalne finančne krize, pa tudi 85 frankov. V 16 letih je tako delničar Credit Suisse izgubil 99 odstotkov nekdanje vrednosti svoje naložbe. Tudi delnice UBS so bile včeraj sprva v 15-odstotnem minusu, nato pa so uspele izgubo izničile in celo prešle v dnevni plus. V mesecu dni so bili delničarji UBS ob petino vrednosti, v zadnjih 16 letih celo ob tri četrtine vrednosti, a v primerjavi z lastniki Credit Suisse je to precej manjša izguba.

Delnice (evropskih) bank na preizkušnji

Včeraj so bile na preizkušnji tudi delnice drugih evropskih bank, kot sta Deutsche Bank in BNP Paribas, ki sta bili sprva ob deset oziroma osem odstotkov vrednosti, do konca včerajšnjega trgovanja pa so bili njuni padci že precej nižji. Tudi NLB na Ljubljanski borzi je bila sprva ob skoraj tri odstotke vrednosti, na koncu pa je bil njen tečaj za le še odstotek v rdečem. Pomagala so tudi zagotovila predsednice Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde, da je bančni sektor evrskega območja kljub vsem turbulencam na ameriškem in švicarskem bančnem trgu v zadnjih tednih odporen, pa tudi z močnim kapitalskim in likvidnostnim položajem. UBS je sicer po trimilijardnem prevzemu Credit Suissa edina pomembna švicarska banka na svetovnem trgu. Ob tem je švicarska vlada zagotovila jamstvo za izgube devetih milijard evrov. Tudi guverner francoske centralne banke Francois Villeroy de Galhau je pozdravil združitev največjih švicarskih bank ter zatrdil, da Credit Suisse in bančna nestabilnost v ZDA ne zadevata evropskih bank.

Tudi v Washingtonu so pozdravili UBS-ov prevzem Credit Suissa. Kot sta v skupnem sporočilu za javnost zapisala predsednik ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) Jerome Powell in ameriška finančna ministrica Janet Yellen, je "kapitalski in likvidnostni položaj ameriškega bančnega sistema močan, ameriški finančni sistem pa odporen". Švicarski predsednik Alain Berset je ocenil bančni prevzem kot "najboljšo rešitev za povrnitev zaupanja, ki ga na finančnih trgih v zadnjem času ni bilo". Propad banke Credit Suisse s 167-letno zgodovino bi po njegovih besedah prinesel nepopravljive posledice za državo in mednarodno finančno stabilnost. Banka je zapadla v likvidnostne težave po propadu ameriških investicijskih bank Silicon Valley Bank (SVB) in Signature Bank. Švicarska finančna ministrica Karin Keller-Sutter pa je opozorila, da bi lahko stečaj Credit Suissa povzročil nepopravljive gospodarske pretrese in veliko kolateralno škodo za švicarski finančni trg, "da ne omenjamo tveganja okužbe za druge banke, vključno s samo UBS".

Rešuje jih dober položaj

Državne, bančne in podjetniške obveznice imajo v lasti tudi slovenske banke, zavarovalnice, pokojninski skladi in drugi institucionalni vlagatelji, a je težko oceniti, kolikšen delež njihovega portfelja predstavljajo, še posebej pa,ali sploh imajo v portfelju tudi recimo delnice ali obveznice Credit Suisse. Še bolj pomembno pa je, da imajo naše finančne institucije dober likvidnostni in kapitalski položaj ter jim teh papirjev ni treba prodajati na silo oziroma lahko počakajo do njihovega dospetja, s čimer se izognejo ustvarjanju morebitnih izgub iz tega naslova. "Nabor instrumentov denarne politike ECB je dovolj obsežen, da po potrebi zagotovi likvidnostno podporo finančnemu sistemu in ohrani nemoteno transmisijo denarne politike. Ob tem ponavljamo, da tako kot v evrskem območju tudi slovenski bančni sistem posluje stabilno, prav tako ostaja visoka njegova likvidnost," pa so glede slovenskega bančnega sistema včeraj pojasnili v Banki Slovenije.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta