(REPORTAŽA) Maribor, jugoslovanski Liverpool, je bil rdeč!

Matija Stepišnik Matija Stepišnik
03.09.2023 16:26

Uradni navijaški klubi slovitega Liverpoola iz bivše Juge so imeli ta konec tedna letno regijsko srečanje v Mariboru, več kot 200 navijaških duš se je zbralo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Redsi na dravskem nabrežju
Andrej Petelinšek

Liverpool je naša religija, Anfield je naša cerkev, je rekel Boris Seidl, Mariborčan, prvi med redsi v mestu, ko se je v soboto pozno popoldan zadovoljno ozrl po terasi Mariboxa. Več kot 200 pristašev Liverpoola, članov uradnih navijaških klubov iz regije, nekdanje skupne države, se je ta konec tedna zbralo ob Dravi na rednem letnem srečanju. Poleg slovenskih - tukajšnji klub podpornikov znamenitega nogometnega kolektiva iz mesta Beatlesov praznuje deset let, ima pa že več kot 500 članov - so redsi prišli še iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Srbije, Makedonije, pa tudi iz Avstrije, Madžarske ...

Goreče poziranje na dravskem obrežju
Andrej Petelinšek

Maribor je bil rdeč, zadonela je znamenita You'll Never Walk Alone (Nikoli ne boš hodil sam) in seveda še mnoge druge iz repertoarja večkratnih evropskih in angleških prvakov, ki imajo tudi v Sloveniji številčno navijaško armado, še posebno v Mariboru.

Nikoli ne boš hodil sam

"Nič ni naključno, saj veste. Ko smo se pogovarjali, kje v Sloveniji naj organiziramo srečanje, ni bilo dilem. Maribor je bil prva izbira. Maribor je zaradi fuzbala in muzike, rokenrola, veljal tudi za jugoslovanski Liverpool. Izjemen občutek je srečati navijaške soborce, prijatelje vsaj enkrat na leto, tiste, ki nas druži nogometna strast. Ljubezen do rdečega! Liverpool! Neizmerno sem vesel, da jih lahko objamem, da spijemo pivo, zapojemo, se družimo. No, z nekaterimi se občasno srečamo tudi na Anfieldu," je vrelo iz odlično razpoloženega Seidla, ki je bil alfa in omega organizacije tega velikega navijaškega dogodka.

Rdeča čaga v Mariboru. Četudi ni bilo nobene tekme. Oživeli so spomini na leto 2017, ko je Liverpool gostoval v Mariboru v ligi prvakov.
Andrej Petelinšek

V petek se je začelo, z ogrevanjem v Living Roomu, v kotu mariborskega Glavnega trga, nato je zvečer sledil prvi koncert v baru Route 66 na Taboru, kjer so zažigali člani zasedbe Viš Mojca jaz sn sam! V soboto so v UŠC Leona Štuklja najprej redsi igrali nogomet, popoldne pa je bil glavni dogodek na obrežju Drave. Spet z večernim koncertom v znamenju rocka in bluesa. Igrali so, in to odlično, No Name Blues Band. Izjemno vzdušje je bilo, vroče, v rdečem, "supporterji" so prišli seveda opremljeni z dresi, šali, zastavami, transparenti. In seveda dobro voljo. Vse dogajanje je priklicalo spomine na oktober 2017, ko je Maribor igral v ligi prvakov, z Liverpoolom. Spomnimo: v Ljudskem vrtu so sicer dobili porcijo, 0:7. V soboto je rdečo navijaško zasedbo v Maribox prišel pozdravit in počastit tudi Ante Šimundža, vijoličasta legenda, ki je klub odpeljal v ligo prvakov kot nogometaš in trener.

Boris Seidl: "Maribor je zaradi fuzbala in muzike, rokenrola, veljal tudi za jugoslovanski Liverpool." 
Andrej Petelinšek

V nedeljo popoldan so si "balkanski redsi" skupaj ogledali še ligaško tekmo z Aston Villo v Offside baru Železničar. Cel dogodek je bil ob vsem še v znamenju dobrodelnosti, kajti od vsakega prispevka za srečanje v višini desetih evrov so šli trije evri za UP-ornika, ZPM, Rdeče noske in Humanitarčka, prav tako izkupiček prodaje različnih navijaških artiklov. "Mi ne puščamo ljudi za seboj, nihče ne hodi sam, kot poje naša himna. Nikogar ne zaničujemo, spoštovanje je naše vodilo," pravi Seidl.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Sanje o poti na Anfield

Bilo je že enajsto, tradicionalno srečanje redsov iz regije, vsako leto je v drugi državi, Seidl je bil na šestih. Gre, če le ne pride kaj drugega vmes. Običajno z njim nekako konča poletje. Za Liverpool navija od otroštva. In seveda za Maribor. Pa Hajduka ne pozabi omeniti. "Enkrat na leto grem po pravilu na Anfield, kar je več, je samo bonus," pravi. Tekma z Mariborom? "Nekaj posebnega je bila. Zame je bila to win-win situacija, itak," se spominja. Upa, da se Liverpool še kdaj vrne v Maribor.

Adrijana Prskalo s svojo knjigo o Liverpoolu. Pogovor z njo bo v naslednji izdaji Večer V nedeljo. 
Andrej Petelinšek

Na tisti tekmi je bila tudi Adrijana Prskalo, velika navijačica, ki danes živi v Mostarju. Pred leti je napisala knjigo Nikada nećeš hodati sam, ki jo je v soboto predstavila še v Mariboru. V njej je popisala svojo zgodbo o "usodni rdeči ljubezni", kako je začela navijati za Liverpool, o prvih obiskih Anfielda, srečevanjih z navijači ... Kot je bilo to v Mariboru, nad katerim je navdušena. "Odlično je bilo, vse fantastično. Dobra atmosfera, lepo mesto, top!" nam pove. Predgovor knjige - mimogrede, pogovor z njo bomo objavili v Večeru V nedeljo - je napisal Dejan Lovren, nekdanji član rdečih, hrvaški reprezentant. To je zgodba o deklici iz Rame, majhnega kraja kakšno uro od Mostarja, osnovno šolo in gimnazijo je obiskovala v Prozoru, in je sanjala, kako bo enkrat obiskala kultni Anfield, pove. "Pa se je v kraju, od koder ponavadi nihče nikamor ne potuje, zdelo nemogoče. Pa še dekle, ženska za povrh," našteva. Danes dela za federalno vlado. In domala vsak vikend obišče Shankly's pub v Mostarju. Gre za navijaški lokal, poimenovan po slovitem Škotu Billu Shanklyju, nogometašu in enem največjih trenerjev Liverpoola, ki je začel zmagovito preobrazbo tega kluba v lovca na trofeje. 

Andrej Petelinšek

V zgodovino je šel njegov znameniti izrek: "Nekateri menijo, da gre pri nogometu za vprašanje življenja in smrti. A vam zagotavljam, da je še veliko, veliko bolj pomembno kot to." Glede na to, koliko navijačev od blizu in daleč je prišlo v Maribor ta vikend, četudi ni bilo nobene tekme, je pri Liverpoolu v tem kar nekaj resnice.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta