Programski svet RTV Slovenija potrdil kritizirani predlog programsko-produkcijskega načrta. Kaj pomeni tromesečni zamik?

Blaž Petkovič
29.11.2021 19:08

Vodstvo RTV Slovenija se je svetnikom zahvalilo za podporo in napovedalo novinarsko konferenco. Kolektiv informativnega programa Televizije Slovenija, Društvo novinarjev Slovenije in Sindikat novinarjev Slovenije so programski svet pred sejo pozvali, naj programske spremembe, kot jih v načrtu predvideva vodstvo javnega zavoda, zavrne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

RTV Slovenija

Marko Crnkovič

Programski svet RTV Slovenija je potrdil predlog programsko-produkcijskega načrta za leto 2022. Pri tem je dopustil trimesečno prehodno obdobje za postopno uveljavitev dela programskih sprememb, ki se nanašajo na informativni program TVS. "Še pred uvedbo novosti bo vodstvo v največji možni meri spremembe uskladilo s programskimi in produkcijskimi delavci," so sporočili s Kolodvorske. Ob tem velja dodati, da se bo v času omenjenega zamika spremenila tudi sestava programskega sveta.

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je ob tem povedal: "V vodstvu se zahvaljujemo za izkazano podporo svetnikov, hkrati pa se zavedamo velike odgovornosti, ki jo prinaša potrditev programsko-produkcijskega načrta za prihodnje leto. Dokument je nastajal z mislijo, da našim gledalcem, poslušalcem in bralcem v prihodnjem letu ponudimo čim bolj bogato, kakovostno ter gledljivo, poslušano in brano programsko vsebino. Nekatere vsebine se bodo zato prihodnje leto nadgradile, modernizirale, druge pa umaknile, da bi omogočile prostor novim oddajam. Vse v upanju, da bomo zadostili našemu javnemu poslanstvu in zadovoljstvu našega občinstva."

Vodstvo je za jutri ob 11. uri napovedalo tudi novinarsko konferenco o "najpomembnejših programskih novostih in spremembah v letu 2022".

PREBERITE, kaj prinaša programsko-produkcijski načrt za leto 2022

Kot je med sejo pojasnil predsednik programskega sveta Ciril Baškovič, se je svet pri sprejemanju PPN prvič soočil s takimi sklepi oziroma z zamikom uveljavitve dela programskih sprememb. Na seji je v imenu kolektiva informativnega programa TVS spregovoril tudi voditelj Odmevov Igor E. Bergant, ki je v. d. direktorja TVS Valentinu Arehu v javnih nastopih med drugim očital manipuliranje. Svetnik Slavko Kmetič (SDS) se z Bergantovim nastopom na seji programskega sveta ni strinjal, od Baškoviča je celo zahteval, naj mu ne da besede. 

Nekateri svetniki so sicer predlagali, da bi vodstvo RTVS naredilo še en krog posvetovanj s kolektivom informativnega programa TVS in bi potem na decembrski seji odločali o PPN, vendar tak predlog ni imel podpore. Do sprememb v informativnem programu javne televzije je bil kritičen zlasti svetnik Jože Poglajen, medtem ko je svetnik Sašo Hribar napovedal, da se gledanost televizije na podlagi takšnega PPN ne bo povečala. "Boste imeli vojno v hiši," pa je dogajanje okoli informativnega programa, če ne bo prišlo do dogovora z novinarji in ostali ustvarjalci, povzela svetnica Petra Ložar, ki je pri predlogu vodstva javnega zavoda glede zamika uveljavitve dela programskih sprememb, kar je svet na koncu tudi sprejel, omenila figo v žepu. Jelka Stergel je bila med drugim kritična do predloga, da se predvolilna soočenja selijo na drugi program TVS. Stališče, da bi bilo treba PPN čimprej sprejeti, sta najodločneje zagovarjala Kmetič in Ivan Janez Štuhec. Slednji je med drugim "zagrozil", ali PPN ali stečaj.  

Na seji je glasovalo 26 članov programskega sveta. Predlog je podprlo 17 svetnikov, 5 jih je bilo proti, 4 so bili vzdržani.

Programski svet je dal pozitivno mnenje tudi k predlogu finančnega načrta za leto 2022.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta