Preveč zeleno? Zakaj Vladimirja Prebiliča ne bo v novi stranki Jureta Lebna?

Luka Mlakar Luka Mlakar
27.04.2021 06:00
Kočevski župan Vladimir Prebilič pravi, da ne bo sodeloval pri novi sredinski zeleni stranki, ki jo ustanavlja nekdanji okoljski minister iz vrst SMC Jure Leben. "Ta koncept ni čisto to, kar si jaz predstavljam kot neke vrste zeleno in trajnostno politiko," razlaga Prebilič. Kočevski župan se je sicer v zadnjem obdobju glede morebitnega sodelovanja pogovarjal tudi s predstavniki gibanja Povežimo Slovenijo, kjer naj bi mu bili pripravljeni zaupati celo eno od vodilnih vlog, pa tudi z nekaterimi že obstoječimi strankami na sredini in levici.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kočevski župan Vladimir Prebilič ne bo sodeloval pri novi stranki, ki jo ustanavlja nekdanji okoljski minister Jure Leben.
Robert Balen

Vladimir Prebilič, ki je bil do leta 2009 član SD, poudarja, da bi ga zanimal prestop iz lokalne v nacionalno politiko, vendar se mu zdi možnost za to v tem trenutku "skrajno okrnjena". V javnosti se ga je v zadnjem obdobju omenjalo predvsem v povezavi z novo sredinsko zeleno stranko, ki jo s somišljeniki ustanavlja nekdanji okoljski minister v vladi Marjana Šarca in nekdanji član SMC Jure Leben. Nova zelena stranka naj bi zaživela do poletja, vendar pa Prebiliča ne bo zraven.

Z Lebnom nista našla skupnega jezika

"Res sem se pojavljal v strukturi gospoda Lebna, ki pripravlja novo stranko v smislu sredinsko usmerjene zelene alternative. Potem ko sva nekaj pogovorov opravila in izmenjala nekaj misli, sem ugotovil, da ta koncept ni čisto to, kar si jaz predstavljam kot neke vrste zeleno in trajnostno politiko," pojasnjuje Prebilič. Kot poudarja, je absolutno naklonjen zeleni politiki, vendar pa se zavzema za paradigmo, v kateri se ta ne izključuje z gospodarskim razvojem in obratno.

"Koncept, da ne moremo imeti zelenega in čistega okolja, če hočemo gospodarski razvoj, mi ni blizu. Potem ko sem videl, da se v ožjem krogu (okoli Lebna, op. a.) zbira kar nekaj tistih, ki to preferiajo, v tem prostoru težko najdem sebe," poudarja kočevski župan. "Strinjam se, da bi morali ukiniti kakšno umazano industrijo, vendar pa trajnostna paradigma ne temelji na ukinjanju nečesa, temveč na razvoju in premikanju gospodarskih standardov na višjo raven, seveda v bistveno bolj sprejemljivi obliki za okolje," dodaja Prebilič. "Poenostavljena različica zelene logike mi ni bila blizu, zato smo si dali roko in sem jim zaželel vse dobro," glede razhoda z Lebnom pojasnjuje kočevski župan.

Snubili naj bi ga tudi v gibanju Povežimo Slovenijo

Njegovo ime se je v zadnjem obdobju neuradno omenjalo tudi v povezavi z gibanjem Povežimo Slovenijo, ki je zaživelo januarja letos in v katerem sodeluje več različnih strank, lokalnih list in skupin. V nov politični projekt so vključeni tudi SLS Marjana Podobnika, Zeleni Slovenije Andreja Čuša in NLS Franca Kanglerja. Pobudo je načelno podprl tudi prvak SMC Zdravko Počivalšek, a se v SMC glede sodelovanja v njej še niso dokončno opredelili. Na drugi strani je sicer ravno Čuš sredi marca postal državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, ki ga vodi Počivalšek.

Jure Leben naj bi s somišljeniki novo sredinsko zeleno stranko ustanovil do poletja.
Robert Balen

Ko gre za Prebiliča, naj bi mu bili v gibanju po nekaterih informacijah pripravljeni zaupati celo eno od vodilnih vlog. Kočevski župan pravi, da se je pogovarjal tudi s predstavniki te pobude, a da je o tem še preurajeno govoriti: "S temi gospodi smo spili nekaj kav. Prav je, da se pogovarjamo, dialog mora teči, ampak tako zgodaj govoriti o takih visokih pozicijah, je tudi malo neodgovorno. Kako pa naj mi to ponudijo, saj v tem trenutku tega niti ne morejo." Dodaja, da gre za nekoliko "rokohitrske pristope", zaradi česar se mu zdi boljše, da se na takšen način ne izpostavlja.

Skeptičen do vstopa v že uveljavljene stranke

Kočevski župan priznava, da je opravil tudi nekaj pogovorov z že obstoječimi strankami na sredini in levici, z desnico pa da se ni pogovarjal. Glede možnosti, da bi se priključil kateri od etabliranih strank, pravi, da je v tem trenutku do tega zadržan: "Ponudba, ki je trenutno na trgu, ni ravno nekaj, čemur bi se človek z lahkoto pridružil. Obstaja kar nekaj motečih faktorjev, pa ne govorim samo o ljudeh, ampak tudi o načinu dela in nekaterih vsebinskih stvareh."

"Čudno mi je, če bi se po domače povedano kar nekam prislinil, po drugi strani pa zelo težko sobivam z nekaterimi. Saj so v vsaki stranki tudi dobri ljudje, daleč od tega, da jih ne bi bilo, ampak ne prevladajo. Resnično se težko najdem tu, trenutno se posvečam vodenju občine in pomagam, kjer lahko," pojasnjuje kočevski župan, ki ga slovenska javnost pozna tudi kot profesorja obramboslovja na ljubljanski fakulteti za družbene vede.

Čeprav državni politiki dokončno ne zapira vrat, Prebilič pravi, da se (vsaj) za zdaj ne priključuje nobeni novi pobudi ali že uveljavljeni stranki. "Trenutno ne vstopam še v nobeno zadevščino, ker bi odkrito povedano s tem moral tudi sam kaj organizirati, ta trenutek pa imam premalo časa," dodaja Prebilič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.