Andrej Čuš novi državni sekretar pri Počivalšku: "Prvič po 27 letih bo v slovenski vladi sodeloval predstavnik kakšne od zelenih strank"

Žana Vertačnik
18.03.2021 12:46
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Potrjeno: na gospodarskem ministrstvu Zdravka Počivalška prihaja do kadrovskih premikov. Na funkcijo državnega sekretarja je vlada na današnji seji imenovala Andreja Čuša. Dosedanja državna sekretarka Ajda Cuderman, ena od dveh državnih sekretarjev na ministrstvu, pa se seli v kabinet predsednika vlade.

Čuša smo skušali, še ko je bila informacija o njegovem imenovanju neuradna, priklicati za komentar, a se na naše klice še ni odzval. Je pa imenovanje potrdil s facebook zapisom. Zapisal je, da so ga v zadnjih letih, odkar ni več profesionalno prisoten v politiki, številni spraševali, če se bo še kdaj vrnil, a temu ni bil najbolj naklonjen. "Potem ko smo na zadnjih volitvah s stranko Zeleni Slovenije dosegli dober odstotek glasov in se tako nismo uvrstili v državni zbor, smo s številnimi zelenimi akcijami in pobudami naših članov in simpatizerjev opozorili nase in sprožili določene premike v slovenski družbi. A sam zelo dobro vem, da največje premike lahko narediš takrat, ko si v položaju, ki ti omogoča, da zamisli tudi aktivno realiziraš," je zapisal Čuš. Nadalje je zapisal, da je bil pred časom od Počivalška povprašan, če želi prevzeti mesto državnega sekretarja za področje zelenih tehnologij in pobude mladih.

"Drži, najlažje bi bilo zamahniti z roko in zavrniti povabilo. A tega si ne bi nikoli odpustil. Zakaj? Prvič po 27 letih bo v slovenski vladi sodeloval predstavnik kakšne od zelenih strank. Si predstavljate, koliko let smo čakali, da predstavnik zelene stranke prevzame kakšno od najodgovornejših mest v naši državi? Predolgo," je zapisal in dodal, da je z njegovim imenovanjem zelena politika v Sloveniji dobila močnega zagovornika. "Današnje imenovanje si štejem kot veliko priznanje mojemu delu v slovenski politiki od srednje šole pa do danes. Leta 2018 sem kot predsednik Zelenih Slovenije kandidiral na državnozborskih volitvah, da bi kaj spremenil. Sedaj sem dobil priložnost, da ne kritiziram, temveč aktivno pristopim k reševanju težav sedanjosti in prihodnosti," je zapisal Čuš. Med drugim pa še: "Imenovanje na mesto državnega sekretarja daje tudi podporo prizadevanjem po večjem povezovanju in sodelovanju v slovenski politiki, kar smo predstavili skozi pobudo Povežimo Slovenijo."

Robert Balen

Spomnimo, Čuš je leta 2016 iz stranke SDS zaradi nesoglasij izstopil, s tem pa si nakopal kar nekaj težav, tudi tožbo, s katero je stranka od nekdanjega poslanskega kolega zahtevala povrnitev stroškov za volilno kampanjo v višini dobrih 8000 evrov. Danes je predsednik Zelenih Slovenije in se je letos januarja angažirano vključil v gibanje Povežimo Slovenijo, pod katerim naj bi se med drugim povezovali tudi SLS in Nova ljudska stranka Franca Kanglerja

V predstavitvenem videu pobude zunajparlamentarnih strank se je takrat pojavila tudi SMC Zdravka Počivalška. Predsednik SMC je naknadno pobudo povezovanja pozdravil, zatrjeval pa, da o sodelovanju v njej ni bilo nobene razprave.

Gospodarski minister, čigar ključni politični svetovalec je Sebastijan Jeretič, si je sicer pred časom na mestu državnega sekretarja želel videti tudi nekdanjega koprskega župana Borisa Popoviča, kar pa je naletelo na jasen odpor pri delu poslanske skupine SMC.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta