Premier Robert Golob: "Današnje dejanje je pod lupo celotnega sveta"

Jon Knez, STA, A.L.
09.05.2024 11:44

Vlada je danes sprožila postopke za priznanje Palestine. Kaj pravi nekdanji diplomat in zunanji minister Ivo Vajgl? Palestino glede na navedbe palestinskih oblasti že priznava 143 od 193 članic Združenih narodov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Golob in Tanja Fajon
Robert Balen

Po njenih besedah gre za prvi, nepovratni korak v postopku priznanja. Napovedala je še, da bo vlada v roku enega meseca oziroma do 13. junija odločitev poslala v DZ.

"Vlada je danes naredila prvi korak, pomemben korak k priznanju samostojne, neodvisne, suverene države Palestine," je povedala ministrica. Izrazila je upanje, da bodo postopki čim prej končani, saj si Slovenija želi zagotoviti končanje grozot v Gazi, trajno premirje, dogovor o izpustitvi talcev, varnost Izraela in pa mirno sobivanje Izraelcev in Palestincev.

Pojasnila je, da je vlada odločitev o začetku postopkov sprejela na podlagi meja med Izraelom in Palestino iz leta 1967, kar pomeni, da bi Palestina obsegala Gazo, Zahodni breg in Vzhodni Jeruzalem.

Izpostavila je še, da pri priznanju vsekakor ne gre za priznanje "teroristične organizacije Hamas". "Nasprotno, gre za to, da opolnomočimo prenovljene palestinske oblasti, ki bodo lahko iz Ramale imele nadzor tudi na Gazo," je dejala.

Zunanja ministrica je ob odhodu z vladne seje izrazila upanje, da bodo Sloveniji sledile podobno misleče države in tudi same sprožile postopke priznanja Palestine.

Premierji Slovenije, Španije, Irske in Malte so namreč konec marca ob robu vrha EU sprejeli skupno izjavo, v kateri so izrazili pripravljenost priznati Palestino, ko bo to lahko učinkovito in bodo okoliščine primerne.

V Sloveniji predlog za priznanje države pripravi vlada, nato ga mora potrditi parlamentarni odbor za zunanjo politiko in zatem še državni zbor.

Tanja Fajon
Robert Balen

Golob zagotavlja, da je koalicija glede tega vprašanja enotna

Priznanje Palestine je vzvod pritiska za končanje spopadov v Gazi, je po današnji seji vlade, na kateri je ta sprožila postopke za priznanje Palestine, dejal premier Robert Golob in poudaril, da je koalicija v tem enotna. Po njegovih besedah so grozote v Gazi nedopustne in se morajo končati.

"Grozote, ki smo jim vsak dan priča v Gazi, so nedopustne in se morajo končati," je dejal Golob in poudaril, da so vsa prizadevanja vlade, vključno z današnjim sklepom o začetku postopkov za priznanje Palestine, usmerjena v to.

Zagotovil je, da je koalicija glede tega enotna.

Izpostavil je, da Slovenija kot nestalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov nosi bistveno večjo odgovornost, kot bi jo v preteklosti. "Današnje dejanje je pod lupo celotnega sveta," je dejal in pojasnil, da je Slovenija pri svoji odločitvi iskala ravnotežje med interesi Zahoda, arabskega sveta in vseh ostalih članic ZN.

"Priznanje je treba realizirati čim prej"

Nekdanji diplomat in zunanji minister Ivo Vajgl meni, da je odločitev slovenske vlade, da prizna neodvisnost Palestine, pomembna in pogumna, vsekakor pa prava. "Slovenija je imela možnost priznati Palestino že prej, v drugačnih okoliščinah. Že ko je prevzemala nasledstvo nekdanje države, ki je Palestino priznala. To priložnost kot tudi nekaj drugih smo zamudili. V tem trenutku je priznanje pomembno tudi kot simbolična gesta, podpora v političnem boju Palestincev za priznanje do življenja oziroma preživetja. Načrt Izraela je jasen. Gre za to, da se Palestince ne le marginalizira, temveč da se jim odvzame življenjski prostor, ki so jim ga podredili ustanovitelji države Izrael leta 1948. Danes ni mogoče trditi, da palestinska država ne obstaja in da ni mogoče priznati nečesar, kar ne obstaja. Nasprotno, palestinska država obstaja ves čas, odkar jo priznava mednarodna skupnost. In to je tako dolgo, kot obstaja država Izrael," je povedal. 

Ivo Vajgl
Sašo Švigelj

Poudaril je, da je s sporazumom v Oslu bila določena meja med Izraelom in palestinsko državo. "Bilo je sprejeto načelno izhodišče, da se lahko kakršnakoli sprememba meje zgodi le ob soglasju obeh strani. Izrael je od tedaj naprej pa tudi že prej stalno premikal mejo, ki naj bi bila ločnica med izraelskim in palestinskim narodom. Poteza štirih držav, upam, da si ne bo katera premislila, je taktično in moralno utemeljena," je dodal. 

O težavnosti postopkov in časovnici - priznanje naj bi bilo po evropskih voltivah - je dejal, da ne ve, kakšni so taktični razlogi, ki narekujejo takšen koledar postopkov: "Vsekakor pa menim, da je priznanje treba realizirati čim prej. Prav bi bilo, da se slovenska politika okrog tega priznanja, ki je pomembna mednarodna odločitev, uskladi. To dejanje ne sme postati predmet notranjepolitičnih napetosti in stopnjevanj."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta