(FOTO) Več kot 350 intelektualcev pisalo Robertu Golobu in Tanji Fajon: Priznajte Palestino ali odstopite

STA, M.R., A.L.
08.05.2024 14:39

Več kot 350 javnih intelektualk in intelektualcev je danes s podpisom peticije premierja Roberta Goloba in zunanjo ministrico Tanjo Fajon pozvalo k priznanju Palestine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Danes so študenti ljubljanske fakultete za družbene (FDV) vede izvedli protestno akcija v podporo Palestini. Zahtevajo, da se FDV opredeli do trenutnega dogajanja v Gazi.
Robert Balen

Razočarani so zaradi oklevanja vlade glede priznanja Palestine v času vojne v Gazi in poudarjajo, da bi jo Slovenija morala priznati do konca maja.

"Dovolj je bilo sprenevedanja ob neznosnem čakanju. Slovenija mora takoj priznati Palestino. Priznati jo mora v roku nekaj tednov, najkasneje do konca letošnjega maja, kolikor lahko najdlje trajajo procedure," so zapisali v peticiji z naslovom "Priznajte Palestino ali odstopite!". Če priznanja v tem času ne bo, bi morala Robert Golob in Tanja Fajon odstopiti, menijo podpisniki.

Robert Balen

Poudarili so, da odlašanje priznanja Palestine s strani vlade ni več mogoče ne sprejemati ne gledati. "Odlaganje na 'primeren trenutek' in 'ugodne okoliščine', kot se je izrazil predsednik vlade Robert Golob, je nedopustna hipokrizija," so dodali.

Robert Balen
Fotorobert Balen

Premierji Slovenije, Španije, Irske in Malte so marca sprejeli skupno izjavo, v kateri so izrazili pripravljenost priznati Palestino, ko bo to lahko učinkovito in bodo okoliščine primerne. Podpisniki peticije so spomnili tudi na nedavne izjave ministrice Fajon, ki je dejala, da boljšega trenutka za priznanje Palestine kot v kratkem ne bo več ter da smo zdaj na točki, ko ni vrnitve in da si Palestina to zasluži.

Robert Balen

"Prišel je ta zdaj! Izrael je začel kopensko ofenzivo na Rafo. Že osem mesecev preštevamo civilne žrtve, v Gazi je umrlo že skoraj 15.000 otrok, vsak dan spremljamo krvavo morijo, lakoto in kršitve mednarodnega humanitarnega prava," so opozorili in se vprašali, kaj vse se še mora zgoditi, da bi bila odločitev o priznanju Palestine lažja.

Robert Balen

"Obstaja meja, ko moramo državljanke in državljani jasno povedati: dovolj je nesuverenega obnašanja naših politikov, klanjanja tujim centrom moči in obenem poniževanja našega razuma," so še dodali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta