Poziv Delavske svetovalnice: S telefonom še nad goljufije pri zdravstvenem zavarovanju

Jelka Zupanič
25.07.2019 18:35

Goljufije cvetijo, zato bi bilo dobrodošlo, menijo v Delavski svetovalnici, da bi ZZZS omogočil zavarovancu preko telefonske aplikacije enostaven vpogled v vse podatke o njegovem obveznem zdravstvenem zavarovanju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zlasti tuji delavci vse pogosteje opozarjajo, da šele pri zdravniku izvedo, da niso zavarovani, saj jih je delodajalec odjavil.
Sašo Bizjak

Ko se je finančna uprava (Furs) te dni pohvalila, da delodajalci ob izplačilu plač vse redkeje "pozabijo" na obračun in plačilo prispevkov, ni pozabila dodati, da je tako pri tistih delodajalcih, ki jih delavci s pomočjo Fursove brezplačne aplikacije po telefonu sproti nadzirajo, ali plačujejo ali ne. Zdaj je prejel javni poziv za obveščanje zavarovancev preko telefonske aplikacije tudi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Goran Lukić iz Delavske svetovalnice je apeliral na generalnega direktorja ZZZS Marjana Sušlja, naj zavod omogoči delavkam in delavcem "direkten celovit dostop do podatkov o njih samih".

Lukić: Sistem takih goljufij očitno ni predvidel

Lukić nam je včeraj povedal, da se mudi, njegov kolega, svetovalec Goran Zrnić, pa opisal kalvarije delavcev, ki jih pomaga reševati, tudi s prijazno pomočjo ZZZS. V njihovo svetovalnico pač prihajajo vse pogosteje po pomoč delavci, zlasti tujci, ki gredo k zdravniku, misleč, da so zaposleni in zdravstveno zavarovani, a tam zgroženo ugotovijo, da niso zavarovani, saj jih je delodajalec odjavil. "Očitno nobena inštitucija ni predvidevala tako hudih, goljufivih situacij, kjer delodajalec delavca zavestno odjavi iz sistema socialnega zavarovanja z dokumentom, ki ga je podpisal v imenu obeh," je skrajšal zgodbo Lukić.

Do večje socialne varnosti tudi v ZZZS kar s telefonom

Zavodu so zato iz Delavske svetovalnice sporočili ne le, da delavci zelo potrebujejo hiter in enostaven vpogled v osebne podatke v obveznem zdravstvenem zavarovanju, ampak tudi, da je ta mogoč prek telefonske aplikacije. S poenostavljeno registracijo bi številnim zavarovancem bistveno olajšali vpogled v osebne podatke in jim omogočili večjo informiranost o zavarovanju ter s tem večjo varnost. "Telefon je namreč tisto medijsko orodje, ki je prevzel funkcijo 'osebne pisarne' in je dostopen vsem, tudi tistim, ki niso vešči dela z računalnikom," so dodali.
Na tako enostaven način bi lahko zaposleni preverjali, kdaj so bili prijavljeni v obvezno zdravstveno zavarovanje, kdaj odjavljeni. Seveda z vpogledom v pogodbo o zaposlitvi in odpovedjo vred. Zlasti tujim delavcem namreč delodajalci sploh ne izročijo dokumentacije ali pa ne prave pogodbe, in da "niso zdravstveno zavarovani, ugotovijo šele potem, ko se zglasijo pri nas in jih napotimo na območno enoto ZZZS, kjer lahko podatke in dokazila pridobijo osebno".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta