Pošta Slovenije: Dogovor dosežen, višja nadomestila, več odmorov in bolj varni in zdravi pogoji dela

Kristina Božič
18.02.2019 17:05

Oba sindikata sta danes z vodstvom Pošte Slovenije podpisala sporazum. Tako za jutri napovedane stavke ne bo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Vanovšek

"Napoved stavke je stres in je predstavljala stres. Vemo, da tudi za Pošto Slovenije," je dejala Saška Kiara Kumer iz Sindikata delavcev prometa in zvez. Generalni direktor Pošte Slovenije Boris Novak je po podpisu dogovora pojasnil, da upajo, da bodo z dogovorom in posledično izboljšanimi pogoji dela za zaposlene, uspeli doseči tudi to, da bodo poklic in delovna mesta na Pošti bolj privlačna za delavke in delavce. Na Pošti so se zavezali tako k izboljšanju pogojev dela kot povečanju števila zaposlenih, kar naj bi se zvrstili tekom naslednjih dveh let, je Karmen Lebe Grajf, vodja pogajalske skupine pri Pošti Slovenije pojasnila, da ocenjujejo, da bodo iskali vsaj 190 novih sodelavk in sodelavcev.

Sporazum, ki bo držal

Zgodaj popoldan, pred odhodom na ljubljanski sedež Pošte Slovenije, kjer so podpisali dogovor, so tako v sindikatu delavcev prometa in zvez kot v sindikatu poštnih delavcev dejali, da jih od podpisa sporazuma loči le nekaj malenkosti in vejic, s katerimi so želeli zagotoviti, da bo delodajalec zavezan k socialnemu dialogu tudi pri uresničevanju dolgoročnih ciljev.

Glavni cilj obeh sindikatov je čim prej doseči razbremenitev sedaj preobremenjenih delavk in delavcev na Pošti Slovenije ter zagotoviti bolj varne in zdravju prijazne delovne pogoje. 
Robert Balen
Sindikati so zahtevali in dosegli tudi spremembo sedanjih pogodb, s katerimi je Pošta kot delodajalec za pavšalno nadomestilo na delavke in delavce prenesla skrb in hrambo njihovih delovnih sredstev - dvokolesnih vozil, ki jih uporabljajo pismonoše.
Andrej Petelinšek

​Konkretne izboljšave in višja nadomestila

Uvedlo se bo dodatne odmore in prilagodilo delovne pogoje posebnim kategorijam zaposlenih – ženskam, invalidom in starejšim zaposlenim, so pojasnili na delavski strani. "Pošta se je zavezala, da bo naredila revizijo ocen tveganj in delovnih pogojev ter pripravila ukrepe za izboljšanje razmer," je pojasnila sindikalistka, da bodo v procese vključeni tudi sindikati in njihovi strokovni sodelavci. Po novem se bo nadure izplačevalo sproti, jasno pa se bo tudi razmejilo med nadurnim delom in neenakomerno porazdeljenim delovnim časom. Posledično naj bi bil delovnik za poštne delavke in delavce bolj predvidljiv, povišana nadomestila za dodatne obremenitve - nadure (dvig s 30 na 40 odstotkov pribitka) pa naj bi delodajalca od take organizacije dela odvrnila. "Letne viške ur, ki bodo kazali, da so delavke in delavci delali preko delovnega časa, bo delodajalec plačal s 50-odstotnim pribitkom," je pojasnila Saška Kiara Kumer. Dodala je, da se bo povrnilo pravice, ki so bile zmanjšane v času krize, leta 2012: pri tem gre za dvig regresa in višanje plač, za višino povrnitve potnih stroškov, dvignil se bo tudi dodatek za deljen delovni čas (s 15 na 18 odstotkov). Povečala se bodo tudi sredstva za nagrade za delavce na okencih in v poštnih logističnih centrih – predvsem za vse, ki so dodatno obremenjeni zaradi nadomeščanja sodelavcev. "Vsi ti ukrepi, naj bi spodbujali delodajalca, da čim prej zapolni in zagotovi zadostno število zaposlenih, da do pretiranih obremenitev zaposlenih ne bo več prihajalo," poudarjajo v sindikatih. Edine sindikalne zahteve, ki v celoti niso rešene, se tičejo evidentiranja delovnega časa, dodajajo. 

Dobički na čigav račun?

Ob tem v sindikatih opozarjajo, da se bodo določeni ukrepi poznali takoj, drugi pa so bolj dolgoročne narave in se bodo občutili šele na letni ravni. Sindikati so zahtevali in dosegli tudi spremembo sedanjih pogodb, s katerimi je Pošta kot delodajalec za pavšalno nadomestilo na delavke in delavce prenesla skrb in hrambo njihovih delovnih sredstev - dvokolesnih vozil, ki jih uporabljajo pismonoše.
"Absurd je, da morajo v 21. stoletju v državnem podjetju delavci in delavke priti do točke, ko je mogoča tudi stavka, da dosežejo izboljšanje razmer na področju varnosti in zdravja," je dejal Zdenko Lorber, predsednik sindikalne zveze Alternativa. Oba poštna sindikata so pri sindikalnemu boju in pogajanjih podprli tudi v sindikatu žerjavistov pomorskih dejavnosti in sindikatu delavcev dejavnosti energetike. Zdenko Lorber je ob tem izpostavil tudi širše problematičen odnos Slovenskega državnega holdinga, ki od družb v državni lasti zahteva "neutemeljeno visoke donose, četudi gre za strateška podjetja, ki ne zasledujejo le komercialne interese, ampak tudi interese javnosti – kot je denimo zagotovitev univerzalnih poštnih storitev". "Previsoka pričakovanja glede donosov se nato kažejo v krčenju pravic delavcev," je opozoril sindikalist na mačehovski odnos države kot delodajalke do delavk in delavcev. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta