Poslanec Jožef Horvat o incidentu: To je hujše kot v času vojne. Kaj pravijo na policiji?

Luka Mlakar Luka Mlakar
09.07.2021 15:20
Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je v pismu predsedniku državnega zbora Igorju Zorčiču in generalni sekretarki državnega zbora Uršuli Zore Tavčar zapisal, da je bil v sredo zvečer v bližini parlamenta žrtev fizičnega in verbalnega napada. Po navedbah policije se je pred državnim zborom v sredo zbralo okoli 40 protestnikov. Neuradno naj bi šlo za nasprotnike zakona o nalezljivih boleznih. Generalni direktor policije Anton Olaj je prek Twitterja v povezavi z incidentom sporočil, da so policisti oglobili dva kršitelja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslanec NSi Jožef Horvat pravi, da je bil žrtev fizičnega in verbalnega napada.
Robert Balen

"Na prehodu čez cesto (levo od poslopja državnega zbora pri Maximarketu) so me pričakali zelo agresivni ljudje z druge strani ceste. Vpili so name in me spraševali, kako sem glasoval," je poudaril vodja poslancev NSi Jožef Horvat. Kot je pojasnil, jim je odgovoril, da je glasoval po svoji vesti in da so vsa njegova glasovanja vidna na spletnem portalu državnega zbora. Spomnimo, poslanci so v sredo glasovali tudi o noveli zakona o nalezljivih boleznih, ki prinaša podlago za ukrepe za zajezitev epidemije, kot so omejitev zbiranja, omejitev gibanja na občine in policijsko uro.

Horvat: Zahtevam takojšnje ustrezno ukrepanje

Ljudje so mu nato zaprli pot, ga obkolili, mu grozili z besedami "boš že plačal" in pljuvali vanj. "Ko sem dobil pljunek v obraz, sem se ustavil, agresivneži pa so mi končno sprostili pot. Vse to so opazovali ljudje, ki so sedeli pri mizah ob Maximarketu," je zapisal Horvat in dodal, da to ni edini napad na katerega od poslancev v tem tednu. "O torkovem prerivanju nasilnih protestnikov s poslanci tik pred vhodom v poslopje državnega zbora sem generalni sekretarki prek sms-sporočila nemudoma poročal. V izogib morebitnemu, a zelo verjetnemu ponavljanju napadov na poslance zahtevam takojšnje ustrezno ukrepanje, da bomo lahko poslanci varno opravljali svoje delo," je v pismu, ki ga je na Twitterju objavil Bojan Požar, zapisal Horvat.

Vodji poslancev NSi so podporo na Twitterju že izrazili nekateri politiki. "Obsojam. Pobalinsko in zavržno dejanje. Pričakujem tudi ukrepanje pristojnih. Poslanec (in vsak državljan) ima pravico do izražanja svojega stališča. To jamči ustava," je poudaril evropski poslanec iz vrst SD Milan Brglez. Odzval se je tudi predsednik NSi Matej Tonin"Grožnje in nasilje nad poslanci zaradi zagovarjanja svojih političnih stališč so neposreden napad na demokracijo in ustavne vrednote te države! Brutalni pritiski na vse, ki smo del demokratično izvoljene vlade, so za zrelo družbo nesprejemljivi." 

"To je hujše kot v času vojne"

Zaradi Horvatovih navedb je predsednik državnega zbora Igor Zorčič sklical posvet z vodji poslanskih skupin in poslancema narodnih skupnosti, ki je bil zaprt za javnost. Po besedah Zorčiča so se na posvetu poenotili, da je potrebno režim varovanja "v tem delu nekoliko spremeniti in izboljšati". Horvat o tem, kaj so se dogovorili za zaprtimi vrati, ni želel govoriti, je pa za Večer pojasnil, da so protestniki v zadnjih dneh nadlegovali več poslancev: "Za nekatere primere sem slišal oziroma vedel že prej. Naši kolegici se je to zgodilo v torek zjutraj, meni se je to zgodilo v sredo, tako da je bilo tega kar nekaj. Ni pa se nikomur zgodilo nič takšnega, kot se je zgodilo meni, ki sem dobil pljunek v obraz."

"Jaz absolutno spoštujem mirne in kulturne proteste, to pravico imamo zapisano v ustavi in v deklaraciji o temeljnih človekovih pravicah, ampak to, kar se zdaj dogaja, torej napadi vsepovprek ne glede na politično opcijo, tega se pa res ne spomnim v teh zadnjih 30 letih, nikoli nisem tega slišal. Govorim o popolnoma nesprejemljivem in nespodobnem obnašanju, poležavanju na zelenici pred parlamentom, posedanju na okenskih policah parlamenta in blokiranju vhoda v parlament. To je hujše kot v času vojne. Mi imamo za čas vojne ali izrednih razmer natančno definirano, kako naj državni zbor deluje. V takšnem primeru se lahko zgodi, da ne bomo mogli v tem času zasedati, ker nam bodo blokirali parlament," opozarja vodja poslancev NSi. Da je bila žrtev podobnega napada, je na Twitterju zapisala tudi poslanka NSi Tadeja Šuštar: "Tudi sama sem bila deležna nasilja pred vhodom v državni zbor. Nasilje ostro obsojam in si želim varnosti za vse." Da je bil deležen zmerjanja in pljunkov, je za javno televizijo potrdil tudi prvak SNS Zmago Jelinčič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta