Olaj: S shoda je policija odstranila samo rumene jopiče, čeprav za takšno razlikovanje ni bilo pravne podlage

09.07.2021 12:12
Policija je 25. junija pridržala 13 pripadnikov tako imenovanih rumenih jopičev. Vendar je strokovni nadzor ugotovil, da so javni red in mir kršili vsaj še štirje predstavniki Protestne ljudske skupščine, proti katerim pa policisti, čeprav so bili v neposredni bližini, niso ukrepali. Možno je, da so nekateri policisti te kršitve sicer videli, niso pa ukrepali, ker niso dobili takšnih navodil vodstva varovanja, pravijo v vrhu policije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Prešernovem trgu 25. junija.
Večer

Policisti so na alternativnem shodu 25. junija na Prešernovem trgu ukrepali zakonito, se je pa zgodilo nekaj nepravilnosti.

Bil je dogodek visokega tveganja. Na Prešernovem trgu je bilo na shodu 25. junija približno 9000 ljudi. PU Ljubljana je zagotovila stanje, v katerem ni prišlo do hujših kršitev javnega reda, kar je uspeh in je omogočilo tudi normalno izvedbo skoraj sočasne državne proslave na Trgu republike. Za to je generalni direktor policije Anton Olaj, ko je danes predstavil ugotovitve strokovnega nadzora, policiste pohvalil.

Kaj je policistom naročilo vodstvo varovanja?

Potem pa je šel, tako je rekel, in media res, torej da kdor dela, tudi greši. Nadzor je pokazal, da so predstavniki rumenih jopičev na dan državnosti na "enoten in organiziran način" prišli na Prešernov trg, ko je tam že potekal neprijavljen shod Protestne ljudske skupščine, in razgrnili svoj transparent. Zato so se morali nekateri iz Protestne ljudske skupščine od Prešernovega spomenika umakniti. Sledilo je prerivanje med predstavniki ene in druge skupine.

Policija je pridržala 13 pripadnikov tako imenovanih rumenih jopičev. Vendar je strokovni nadzor ugotovil, da so javni red in mir kršili vsaj še štirje predstavniki Protestne ljudske skupščine, proti katerim pa policisti, čeprav so bili v neposredni bližini, niso ukrepali. Možno je, da so nekateri policisti te kršitve sicer videli, niso pa ukrepali, ker niso dobili takšnih navodil vodstva varovanja, pravijo v vrhu policije po opravljenem nadzoru.

Večer

Namreč, ker tudi ko je na trg prišla še posebna policijska enota in postavila kordon, ni bil vzpostavljen red in mir, so policisti (dislocirano) vodstvo varovanja shoda prosili za navodila in jih dobili - naj skupino rumenih jopičev odstranijo. To je vodstvo varovanja policistom na Prešernovem trgu naročilo malo pred 19. uro. Ni pa policija dobila navodila, naj tako stori tudi s predstavniki Protestne ljudske skupščine, čeprav so tudi oni kršili javni red in mir. Za takšno razlikovanje v ukrepanju pa ni bilo pravne podlage, je po zaključku strokovnega nadzora povedal Olaj.

Policija rumenosrajčnike odstranila 16 sekund pred pozivom iz Protestne ljudske skupščine 

Nadzorna skupina je v strokovnem nadzoru, ki ga je opravljala med 27. junijem in 5. julijem, ugotovila, da so policisti uspeli na Prešernovem trgu preprečiti hujše kršitve javnega reda in miru. Policisti so proti rumenim jopičem ukrepali po navodilu vodstva varovanja in pred pozivom vodje Protestne ljudske skupščine, naj ukrepajo proti navzočim rumenim jopičem. Natanko 16 sekund, preden je vodja Protestne ljudske skupščine po besedah Olaja začel ščuvati, naj policija odstrani "to neonacistično sodrgo, če ne, jo bomo mi".  

Policija je "uradno" državno proslavo na Trgu republike istega dne zvečer in alternativni shod na Prešernovem trgu obravnavala kot enotni varnostni dohodek. Za shod na Prešernovem trgu je bilo vpoklicanih 575 policistov. Zbranih je bilo 9000 udeležencev. Ko se je zgodil dogodek, zaradi katerega je bil opravljen nadzor nad ljubljanskimi policisti, je bilo na trgu 2000 ljudi.  

Nadzorniki so pregledali in poslušali posnetke policijske elektronske in komunikacije po radijskih zvezah ter videomaterial iz kamer in družbenih omrežij. 

Generalna policijska uprava je od skupine za nadzor dobila navodilo, da je treba v bodoče natančno opredeliti, kako se ukrepa, kadar bi lahko prišlo do konfrontacije dveh skupin, kot se je primerilo na shodu.

V naslednjih dneh sledi ugotavljanje odgovornosti vseh, ki bi lahko bili "negativno udeleženi" pri varovanju shoda, to pomeni tako policistov na Prešernovem trgu kot vodstva tega policijskega varovanja. ​Olaj pričakuje, da bo opravljeni nadzor prispeval k temu, da na takšnih dogodkih ne bo favoriziran nihče od sodelujočih, je povedal.

Nadzor zaradi dvomov o enakopravni obravnavi

Ko je generalni direktor policije nadzor odredil, je na twitterju zapisal, da so bili v javnosti izraženi dvomi in vprašanja, ali je policija v tem primeru res nepristransko delovala in ali je omogočala udejanjanje človekove pravice in temeljne svoboščine vsem udeležencem shoda enako. Na podlagi prvega poročila PU Ljubljana in poznejše dopolnitve tega poročila ter ogleda dostopnega videomateriala z družbenega omrežja je "ugotoviti neskladje in različnost interpretacij istega dogodka glede ukrepanja policije", je tvitnil takrat. In da je za odgovor na vprašanje, ali je bilo delo opravljeno strokovno in zakonito, treba ugotoviti dejansko stanje.

Kot je znano, je skupina rumenosrajčnikov tik pred začetkom shoda na Prešernovem trgu razvila transparent z napisom Domoljubju pravite fašizem, da branite svoj komunizem. V protestniškem gibanju so ocenili, da je šlo za skupino provokatorjev, katere cilj je bil očitno preprečevanje njihovega programa in sprožanje konflikta. Takrat se je oglasil notranji minister Aleš Hojs, da je policija odredila ukrepanje zoper rumene jopiče nekaj sekund pred tem, ko so ukrepanje zahtevali organizatorji shoda. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta