Nepovezani poslanci Janšo pozvali, naj skliče svet za nacionalno varnost zaradi četrtega vala epidemije

STA, VČ
09.07.2021 14:14
Pričakujejo poglobljeno razpravo o napovedanih zdravstvenih razmerah in varnostnih tveganjih, ki čakajo Slovenijo v prihodnjih mesecih, ker "epidemija ni stvar leve ali desne politike, ampak je stvar zdravja". Skupina nepovezanih poslancev ocenjuje, da je še čas z mehkimi in uravnoteženimi ukrepi zaustaviti širjenje nove različice virusa in na ta način preprečiti, da bi za to plačali tako visoko ceno kot preteklo jesen in zimo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko so nepovezani poslanci napovedali nastanek svoje poslanske skupine. Fotografija je ilustrativna.
Robert Balen

V poslanski skupini nepovezanih poslancev so pozvali premierja Janeza Janšo, da skliče svet za nacionalno varnost v širši sestavi, ki bo ocenil varnostna tveganja v državi ter dal usmeritve za zagotavljanje varnosti pred nastopom četrtega vala epidemije. "Bistveno je, da ljudje slišijo, kakšni so predlogi stroke," je pojasnila vodja nepovezanih Janja Sluga.

V svetu za nacionalno varnost bi morale po oceni nepovezanih poslancev sodelovati tako koalicijske kot opozicijske poslanske skupine kot tudi predstavniki stroke. Njihova naloga pa bi morala biti uskladitev mnenja in ukrepov ministrstev ter drugih državnih organov in drugih organizacij pri izvajanju dejavnosti nacionalne varnosti, so navedli v pozivu predsedniku vlade. Slovenija je, pravijo, trenutno na prelomni točki, ko lahko z mehkimi in uravnoteženimi ukrepi zaustavi širjenje nove različice virusa in na ta način prepreči, da bi za to plačali tako visoko ceno kot preteklo jesen in zimo: "V poslanski skupini nepovezanih poslancev zaupamo zdravstveni stroki, s katero se strinjamo, da sta ključna dejavnika, da dolgoročno premagamo epidemijo, dosledno spoštovanje zaščitnih ukrepov in cepljenje proti covidu-19 oziroma dovolj visok odstotek precepljenosti, kar bi bistveno omejilo širjenje okužb in zaščitilo tiste, ki to najbolj potrebujejo." 

Svet za nacionalno varnost je bil nazadnje sklican pred skoraj letom dni, zato na predlagani seji nepovezani poslanci pričakujejo poglobljeno razpravo o napovedanih zdravstvenih razmerah in varnostnih tveganjih, ki čakajo Slovenijo v prihodnjih mesecih.

"Epidemija ni stvar politike, levih ali desnih, ampak je stvar zdravja, pri zdravju pa smo prav vsi enaki. V preteklem letu in pol smo imeli ves čas občutek, da vlada požar gasi, namesto da bi se ga trudila preprečiti," je povedala poslanka.

V pismu predsedniku vlade nepovezani pozivajo še k odgovoru na vprašanje, kako bodo predstavniki oblasti izboljšali način komuniciranja z javnostjo. Nepovezani poslanci so prepričani, da bi prepričljive in strokovno utemeljene predstavitve epidemiološkega stanja in ukrepov ter prijazni pozivi, brez groženj, pripeljali do pozitivnega odziva državljank in državljanov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta