Policijski sindikat Slovenije začenja stavko: Ali se vam zdi primerno, da vlada prav v tem času krši pravice policistov?

Vesna Lovrec
10.01.2021 16:00
Na pomislek, da stavka pred prihajajočim tretjim valom okužb ni smiselna in korektna, PSS odgovarja: "Ali se vam zdi primerno, da vlada prav v tem času krši pravice policistk in policistov?"
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če se vladna stran po oceni PSS ne bo primerno odzivala na odprte zadeve, bodo stavko zaostrili.
Policija.si

Policijski sindikat Slovenije (PSS) v ponedeljek pričenja stavko. Razlog zanjo je enostranski poseg vlade v pravice, pridobljene s sporazumom o razreševanju stavkovnih zahtev, s čimer se policistom odreka pravica do dva plačna razreda višjih plač. Kot je pojasnil predsednik sindikata Rok Cvetko, vlada krši stavkovni sporazum iz leta 2018 v zvezi z analizo vrednotenja delovnih mest za uniformirane poklice. Na podlagi ugotovitev analize fakultete za upravo bi morali vsi policisti dobiti višjo osnovno plačo.

Med stavkovnimi zahtevami sta še sprememba zakona o organiziranosti in delu v policiji, s katero bi omogočili kolektivno urejanje pravic uslužbencev in razrešitev problematike napredovanja policistov, pa tudi pravica do socialnega dialoga. "Večina policistov, ki bi formalne pogoje za napredovanje izpolnili že letos, bo tako lahko napredovala šele v letu 2022, kar pomeni, da bi jih v enem letu država dodatno oškodovala za najmanj 600 evrov neto," opominja Cvetko.

Na vlado in notranje ministrstvo je PSS že lani poslal več dopisov, v četrtek pa so se sestali s predstavniki ministrstva. Po Cvetkovih besedah je bila komunikacija na uvodnem sestanku konstruktivna, ali bo tako ostalo, ko se bo treba lotiti zahtev, pa je drugo vprašanje. "Dokler na mizi ne bo primernih rešitev za sklenitev sporazuma in končanje tega konflikta, bo stavka trajala," je napovedal predsednik PSS in dodal, da bodo v času stavke zagotovili minimum delovnega procesa, ki zagotavlja varnost ljudi, premoženja in izpolnjevanje mednarodnih obveznosti. Če se vladna stran za sindikat ne bo primerno odzivala na odprte zadeve, pa bodo stavko zaostrili. Cvetko pričakuje, da se bo stavki pridružila večina članov PSS.

Stavki pa se ne bo pridružil Sindikat policistov Slovenije (SPS), ki stavkovne zahteve kolegov sicer podpira, ne strinja pa se s trditvijo, da s sindikatoma ne poteka socialni dialog. "Pogovori tečejo," pravi Kristjan Mlekuš, predsednik SPS, v katerem stavkanje v trenutnih razmerah ocenjujejo za neprimerno. Cvetko njihovo odločitev obžaluje, na opazko, da stavkanje pred prihajajočim tretjim valom okužb ni smiselno in korektno, pa kolegom iz SPS in vsem podobno mislečim odgovarja z vprašanjem: "Ali se vam zdi primerno, da vlada prav v tem času krši pravice policistk in policistov in ustvarja dodatne spore prav v takšni situaciji, kot smo ji priča danes?"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta