Pod drobnogledom vikendaši: Napovedan povečan nadzor nad prijavami turistov v Istri

DR
07.07.2023 14:40

V praksi to pomeni sankcioniranje in preprečevanje dela tistim, ki ne delajo v skladu z zakoni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Umag
Andrej Petelinšek

Največje turistične skupnosti Istre so na današnji novinarski konferenci opozorile na pereče, več let aktualne teme, o katerih so govorili na srečanju z državnim inšpektoratom. Opozorile so tudi na aktivnosti, ki jih bodo turistične skupnosti še okrepile, da pomagajo inšpektoratu pri reševanju nepravilnosti. Z zmanjšanjem nepravilnosti želijo lokalne turistične skupnosti Istre okrepiti trajnostni turizem in omogočiti učinkovito vodenje turistične destinacije. V praksi to pomeni sankcioniranje in preprečevanje dela tistim, ki ne delajo v skladu z zakoni.

Glavni državni inšpektor Andrija Mikulić in predstavniki inšpektorata so v letošnji turistični sezoni napovedali poostren nadzor, kontrolo in izvajanje akcij, ki bi zmanjšale oddajanje na črno. Lokalne turistične skupnosti, ki razmere dobro poznajo, bodo skupaj z inšpektoratom pod drobnogled vzele aktivnosti v nastanitvenih objektih vikendašev. Z uspešnim izvajanjem nadzora, izdaje glob in zapečatenja objektov, kjer se izvajajo nezakonite dejavnosti, želijo zmanjšati omenjene nezakonite aktivnosti.

Andrej Petelinšek

"Pristojni inšpektorji so že začeli z vlaganjem obtožnih predlogov za uvedbo postopka o prekršku oziroma izdajo nalogov o prekršku ter z izdajo glob zaradi neplačevanja turistične takse in dolgov. Turistične skupnosti se trudijo lastnike seznaniti z njihovimi obveznostmi - poskušajo jih usmeriti k prijavi bivanja in plačilu obveznosti, vendar pa le ti vseeno ne spoštujejo zakonov," so sporočili iz Hrvaške turistične skupnosti.

Zakon o turistični taksi jasno določa kategorijo lastnika stanovanja in/ali počitniške hiše (t. i. "vikendaši") in nepremičnine nerezidentov, ki se uporabljajo začasno. Lastnik nepremičnine je dolžan prijaviti sebe in vse osebe, ki v času od 15. junija do 15. septembra bivajo v nepremičnini, ter plačati turistično takso (v pavšalnem znesku do 15. julija ali glede na število nočitev). Prav tako zakon lastnikom in njihovim družinskim članom omogoča 70-odstotni popust pri plačilu turistične takse.

Andrej Petelinšek

Le majhen del vikendašev ustrezno izpolnjuje svoje zakonske obveznosti, torej prijavi sebe in vse osebe, ki bivajo v stanovanju ali počitniški hiši. Večji del ne prijavi lastnega bivanja, poleg tega tudi oddajajo na črno. "Očitno je, da posamezniki ne spoštujejo zakonov, ne plačujejo davčnih obveznosti, turističnih taks, članarine in drugih dajatev, ki jih registrirani najemodajalci poravnajo v skladu z zakoni," še pravijo v Hrvaški turistični skupnosti.

Na omenjeni problem že vrsto let opozarjajo tamkajšnje turistične skupnosti, saj se poleg finančnih izgub zaradi neplačevanja turistične takse, davkov, članarin in obremenitev infrastrukture, ustvarja nelojalna konkurenca zakonsko urejenim najemodajalcem, ki izpolnjujejo svoje obveznosti in dejavnosti izvajajo zakonito. Turistične skupnosti so ob zaključku konference pozvale vse svoje člane in someščane, da v kolikor dobijo kakšne informacije o nezakonitem oddajanju, to prijavijo svoji lokalni turistični skupnosti. "Le na ta način se bodo pristojni pravočasno odzvali in omenjene aktivnosti zmanjšali na minimum. Vse prijave bodo anonimne."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta