Vizjak: Da mene vlečete v to zgodbo, se mi zdi nesprejemljivo in ustvarjanje konstrukta. ATVP že uvedel nadzorni postopek

M.R., Vi. B.
24.09.2020 11:13

Cena delnic Petrola je na borzi precej narasla, saj je vlada sprostila regulacijo cen naftnih derivatov, kar pomeni, da bodo marže ponudnikov narasle. S tem pa bi lahko lepo zaslužil tudi minister za okolje Andrej Vizjak, ki je letos kupil za okoli 120.000 evrov Petrolovih delnic. Za vse sume zlorab na področju trgovanja z vrednostnimi papirji je pristojna Agencija za trg vrednostnih papirjev, ki je že uvedla nadzorni postopek v zvezi s tem. Podrobnosti glede tega primera pa ne komentirajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister Andrej Vizjak meni, da gre za konstrukt proti njemu.
Andrej Petelinšek

Po odločitvi vlade, da sprosti regulacijo cen vseh naftnih derivatov, je na Ljubljanski borzi danes poskočila cena delnic Petrola, največjega ponudnika goriv v državi. Cena je sprva narasla za celo več kot 7 odstotkov, pozneje se je nekoliko umirila in je bila ob 10.45 slabih 6 odstotkov višja kot včeraj, še nekoliko pozneje pa dobrih 5 odstotkov. A okoli 14.30 je bila cena delnic spet za skoraj 7 odstotkov višja od včerajšnje.

Finance so v začetku septembra poročale, da je minister za okolje Andrej Vizjak, odkar je minister tretje vlade Janeza Janše, kupil 415 delnic Petrola, ki naj bi bile ob nakupu vredne 120.000 evrov. Največ naj bi jih kupil konec maja in v ta namen najel tudi posojilo. Sicer pa je imel Vizjak, še preden je postal minister, v lasti več kot 80 delnic in naj bi jih imel po pisanju Financ zdaj 498. 

Za Finance je v začetku meseca Vizjak pojasnil, da je delnice kupoval, ker je ocenil, da gre za priložnost za dobro naložbo, saj je borzni tečaj v času epidemije upadel. Povedal je tudi, da je nakup financiral s prodajo drugih vrednostnih papirjev, s prihranki in najetim posojilom. 

Nasprotje interesov?

Danes pa spletni portal Necenzurirano.si poroča, da je Vizjak, ko je to govoril, pozabil poudariti, da je minister vlade, ki bo odločala o sprostitvi cen naftnih derivatov, kar pa pozitivno vpliva na ceno delnice. Ponudniki lahko namreč cene zdaj oblikujejo po svoji volji, vlada pa je že ob svoji odločitvi o liberalizaciji cen zapisala, da bodo verjetno marže narasle. 

Omenjeni spletni portal je ministrstvo za okolje vprašal, ali ni šlo morebiti za nasprotje interesov. Na ministrstvu so odgovorili, da Vizjak ni sodeloval pri pripravi stališča do prihodnje ureditve cen naftnih derivatov. Z ministrstva so jim celo posredovali dokument, ki ga je podpisala Vizjakova državna sekretarka Metka Gorišek in ne minister. 

V dokumentu pa je, kot piše portal Necenzurirano, tudi mogoče prebrati, da je imelo ministrstvo zadržke do novih bencinskih servisov. To pa predstavlja težje pogoje za Petrolovo konkurenco, ki bi lahko povzročila znižanje maloprodajnih cen goriva, kar gre na roko Petrolu in posledično tudi njegovim delničarjem, med katerimi je, kot rečeno, tudi minister Vizjak.

ATVP konkretnega primera ne komentira. V splošnem pa pojasnjuje, da je prepovedano vsakršno trgovanje z vrednostnimi papirji na organiziranem trgu na podlagi notranjih informacij. 

V skladu s 7. členom MAR (uredba o zlorabi, op. p.) je notranja informacija tista informacija, ki vsebuje natančno določene lastnosti, ki ni javna, a bi, če bi postala javna, verjetno znatno vplivala na ceno finančnega instrumenta. Prav tako je pomembno pojasniti, da so notranje informacije tiste, ki neposredno zadevajo izdajatelja/finančni instrument (praviloma ˝nastanejo˝ pri izdajatelju in je ta tudi dolžan skrbeti za njihovo zaupnost oziroma pravočasno objavo), ter tiste, ki izdajatelja/finančni instrument zadevajo posredno. Za slednje (posredne notranje informacije) velja, da varovanje njihove zaupnosti oziroma njihova transparentna objava ni v domeni javne družbe. Za obe vrsti, torej tako za informacije, ki posredno ali neposredno zadevajo izdajatelja/finančni instrument, pa velja, da prepoved trgovanja na njihovi podlagi določa uredba MAR, če je torej ta informacija v prvi vrsti prestala test obstoja notranje informacije.

ATVP je potrdila, da je uvedla nadzorni postopek v zvezi s tem, vse podrobnejše informacije pa so skladno s 488. členom ZTFI zaupne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta