Po sedemindvajsetih letih od prve pobude: poslanci bodo zavezani kodeksu

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
12.06.2020 18:20

Predlagateljem s pridruženo podporo SDS je končno uspelo sprejeti etični kodeks za poslanke in poslance

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Danes je za DZ velik dan. Kolegij predsednika DZ je sprejel etični kodeks poslank in poslancev DZ," je zadovoljen predsednik DZ Igor Zorčič.
Robert Balen

Kolegij predsednika državnega zbora (DZ) je na današnji seji z glasovi SDS, SMC, LMŠ, SD, NSi, SAB in Desusa sprejel etični kodeks za poslanke in poslance. "Gre za skupek načel in pravil, ki se jih morajo držati poslanke in poslanci, da krepijo ugled DZ, njegovo integriteto in ne nazadnje zaupanje v njihovo lastno delo," je pred tednom dni izpostavil predsednik DZ Igor Zorčič. Tokrat je zopet poudaril, da gre za dokument, ki ga že od leta 1993, ko je bila podana prva pobuda, nobenemu izmed sklicev DZ ni uspelo sprejeti. Zorčič je izpostavil, da v evropskih državah te vsebine urejajo na različne načine: v zakonih, ustavi ali kodeksu. Načela, na katerih kodeks temelji, so ugled in integriteta, lojalnost, pravičnost in poštenost, tudi okoljska, ter dostojnost in spoštljivost. Besedilo zajema sankcije, in če kdo oceni, da je kršen, poda pobudo predsedniku ali podpredsedniku DZ, da o tem odloča kolegij predsednika DZ. Za sklep o kršitvi kodeksa je potrebna dvotretjinska večina članov, s prav tako večino pa kolegij odloči o izreku sankcije.
"Vse, kar piše v njem, imamo pokrito z zakonom. Imamo zakon o integriteti, kazenski zakonik, odprte postopke proti poslancem, ki se varujejo ali ne z imuniteto, imamo tudi poslovnik DZ. Če ga uporabljamo, kodeksa ne potrebujemo," je ocenil poslanec Jože Tanko iz SDS, kjer kodeksu niso bili naklonjeni, ni jih bilo niti med predlagatelji, a so ga naposled podprli. Kot neumnost so kodeks označili v SNS in mu podporo odrekli. "Kot kaže, v DZ ne bomo smeli več delati in govoriti, kot želimo," je dejal šef stranke Zmago Jelinčič. Kritike je odbil Zorčič in izpostavil zavedanje, da je govor v parlamentu včasih bolj oster, ni pa to po njegovih besedah razlog, da si ne bi postavili osnovnih smernic, kot si jih druge ustanove. "Dejstvo je, da se vsake toliko časa v tej hiši pojavi kakšen izpad, zato je prav, da imamo neki vzvod, da se do tega opredelimo," je povedal. Janja Sluga (SMC) je medtem dejala, da tudi odslej poslanci ne bodo uživali ugleda, je pa to priložnost, da si postavijo pravila in začnejo razmišljati o svojem obnašanju. Tako tudi Maša Kociper iz SAB, ki meni, da kodeks ne bo prinesel revolucije, bo pa "zaveza k samoomejevanju tistih, ki ga bomo sprejeli". Pri glasovanju so se vzdržali v Levici, Matej T. Vatovec pa je prepričan, da to, kako lepo so poslanci oblečeni in kako izbrano govorijo, ne spremeni dejstva, kakšni so in kaj podpirajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta