Po referendumskih rezultatih počilo med Janšo in Toninom, nekdanji premier poražen celo v Grosuplju

A.L., B.P.
28.11.2022 10:54
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Predsednik Nove Slovenije Matej Tonin se je včeraj pozno zvečer ostro odzval na referendumske rezultate, objavo je delil tudi na Twitterju. "Izid današnjih referendumov je jasen, ljudje so glasovali za sprejem vseh treh zakonov – o RTV-ju, o vladi in o dolgotrajni oskrbi. S tem so zavrnili referendumsko zahtevo predlagateljev iz stranke SDS. Vsebinske dileme so bile potisnjene v ozadje, ljudje so se ponovno odločali zgolj za ali proti politiki, ki jo pooseblja Janez Janša," je zapisal.

Kot pravi, gre za letošnji že tretji poraz desne sredine. Povzema, da so aprila izgubili na parlamentarnih volitvah, "kljub temu da je bila naša vlada zelo učinkovita in je beležila izjemne gospodarske uspehe ter smo izvedli številne projekte. Pred štirinajstimi dnevi smo izgubili bitko na predsedniških volitvah, kljub temu da je bil kandidat desnice boljši. Danes so se volivci odločili za sprejem treh zakonov, čeprav so bili argumenti proti sprejemu močnejši in razumnejši. Na slovenski desnici je potrebna temeljita samorefleksija o tem, kako naprej". Tonin je prepričan, da je letošnje leto pokazalo, da rezultati, kompetence in vsebina niso odločilne. "Vsake volitve, v katerih se neposredno ali posredno pojavi Janez Janša, postanejo iracionalne in emocionalne."

Predsednik Nove Slovenije je zaključil: "Kakšne bodo poteze drugih strank in predsednikov, ni naša stvar, je pa prav zaradi tega nujno in še pomembnejše, da v NSi opravimo temeljit razmislek in samorefleksijo o tem, kako naprej. Od korakov NSi je odvisna prihodnost desne sredine, ki si zasluži novih zmag, aktualna vlada pa potrebuje tudi resno alternativo."

Robert Balen

Kmalu se je na Twitterju oglasil Janša in se odzval na Toninove besede. V krajšem zapisu mu je zabrusil, da "ko in če bo Nova Slovenija dejansko delala in postala to, kar obljublja, bo na volivah dobila vsaj 15 odstotkov in marsikaj bo lahko drugače. Dokler pa bo zgolj sledila sirenam in kritizirala tiste, ki se v teh razmerah še borijo, ter na mestu načel imela vinjeto, bo životarila pod 10 odstotki".

Na Toninov zapis se je odzval tudi Zvone Zinrajh, nekdanji član SDS iz Maribora. Kot je zapisal, se s Toninom strinja: "Desnica se je utopila v SDS posesivni agresivnosti desnega pola. Za silo drži glavo nad vodo le NSi. Reset nujen, sicer bo v nekaj letih desnico v parlamentu zastopala le ena stranka.“

Sicer pa se je po objavi zapisa na Tonina in njegovo stranko usulo iz skrajno desnega pola na družbenem omrežju Twitter. Kučanov hlapec, sramota ste, niste desni, šleva si, bedniki, kje ste bili med kampanjo, novi Pucko, Ljudmilin sindrom je le nekaj sporočil, ki so jih predsedniku Nove Slovenije namenili podporniki Janševe stranke.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta