SLOVENIJA

Po nedeljskih referendumih danes štetje glasov po pošti

STA, A.L.
28.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Okrajne volilne komisije bodo danes ugotavljale izid glasovanja na referendumih o spremembah zakonov o vladi, o dolgotrajni oskrbi in o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) po pošti iz Slovenije in jih prištele k nedeljskim rezultatom.Glede na razliko med za in proti pa ni pričakovati, da bi lahko spremenile rezultat.

Volivci so na nedeljskem referendumskem glasovanju prižgali zeleno luč zakonom o vladi, o RTVS in o dolgotrajni oskrbi. Spremembe zakona o vladi je po delnih neuradnih izidih podprlo 56,65 odstotka volivcev, proti jih je glasovalo 43,35 odstotka. Za uveljavitev sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi je glasovalo 62,22 odstotka volivk in volivcev, proti pa glasovalo 37,77 odstotka. Novelo zakona o RTVS je podprlo 62,80 odstotka volivcev, proti jih je glasovalo 37,20 odstotka.

Čez teden dni bodo prišteli še glasove, prispele po pošti iz tujine. Uradni izid referenduma pa bo glede na rokovnik DVK predvidoma znan šele januarja, saj morajo zaradi ugotavljanja kvoruma, potrebnega za zavrnitev zakonov, ugotoviti še število volivcev, ki so umrli od dneva sestave volilnega imenika do zaključka glasovanja.

Ker so se volivci na vseh treh referendumih večinsko izrekli za uveljavitev zakonov, ugotavljanje potrebnega zavrnitvenega kvoruma sicer ni več relevantno. V koaliciji tako pričakujejo, da bo Državna volilna komisija uradne rezultate potrdila že prej, kar bi bilo zlasti pomembno v primeru sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi, ki uporabo osnovnega zakona z začetka leta 2023 prestavlja na začetek leta 2024.

V koaliciji so sicer prepričani, da so volivci s podporo zakonom na nedeljskih referendumih izrekli zaupnico vladi in nezaupnico opoziciji. V SDS, pobudnici referenduma, pa so ob rezultatih ocenili, da so bili volivci zavedeni in da se niso celoti zavedali vsebine svojih odločitev.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?