Plačevanje RTV-prispevka: Je pravnik Miha Pogačnik zavajal, da bi še naprej užival naklonjenost stranke SDS?

B.P.
20.05.2022 12:00

Na Hrvaškem znaša RTV-prispevek okoli 10,6 evra, pri nas pa 12,75 evra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pop TV je aprila 2020 poročal, da se je Pogačnik znašel v sodni preiskavi zaradi najema hrvaških anesteziologov v UKC Maribor.
Sašo Bizjak

Potem ko je SDS s svojimi kadri prevzela vodstvene položaje na Radioteleviziji Slovenija (z izjemo javnega radia), zaradi česar je javnemu servisu že padel ugled, Televiziji Slovenija pa gledanost, bi sedaj Janševa stranka ukinila še obvezno plačevanje RTV-prispevka. Glede na to, da je javni servis že dolgo v finančnih težavah, tudi zato, ker se RTV-prispevek kljub vsesplošnim podražitvam že deset let ni spremenil, bi predlog SDS seveda pomenil konec javne radiotelevizije, kakršno poznamo danes. RTV-prispevek namreč prinaša javnemu servisu kar tri četrtine vseh prihodkov.

V kampanjo SDS glede prostovoljnega plačevanja RTV-prispevka in posvetovalnega referenduma o tem so se očitno vključili tudi posamezniki, ki so blizu Janševi stranki. Tako se je pred dnevi na družbenem omrežju Twitter oglasil Miha Pogačnik, pravnik, ki se predstavlja kot strokovnjak za mednarodno in evropsko pravo. Pogačnika, ki je v preteklosti opravljal funkciji predsednika diplomatske komisije za mejna vprašanja med Slovenijo in Hrvaško ter vodje pogajalske delegacije za pogodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško, je med drugim aktualna Janševa vlada aprila 2020 imenovala za vršilca dolžnosti direktorja vladne službe za zakonodajo (to funkcijo je opravljal eno leto), marca lani pa še za visokega predstavnika za nasledstvo.

"Ne vem, kaj je pri nas narobe, ampak v manj razviti Hrvaški kupiš televizijo, plačaš operaterja programov in gledaš, kar hočeš, tako kot povsod po razvitem svetu. Brez prispevka. In se ne ukvarjaš s problematično javno RTV, njenimi notranjimi bolečinami in kadri. Objektivnost je pa 10-krat večja," je po tem, ko je v javnosti zaokrožila ideja SDS, da bi ukinili obvezni RTV-prispevek, na družbenem omrežju twitter zapisal Pogačnik. "So vam plačali za promocijo kot pri mejnih vprašanjih?" je nemudoma eden izmed spletnih uporabnikov na Twitterju vprašal Pogačnika. "To seveda ne drži," pa je dodala Tamara Vonta, poslanka Gibanja Svoboda, medtem ko so mu drugi jasno sporočali, da laže.

Da lahko spremljaš na Hrvaškem televizijske programe brez plačila prispevka, namreč ne drži. Kot lahko preberemo na spletni strani hrvaške javne radiotelevizije, morajo obvezni prispevek plačati vsi lastniki sprejemnikov (radia, televizije ali katere koli druge naprave) v Republiki Hrvaški z namenom zagotavljanja sredstev za delovanje javnega medijskega servisa. Višina mesečnega prispevka lahko na Hrvaškem znaša največ 1,5 odstotka povprečne neto mesečne plače. "Višina prispevka se ni spremenila od leta 2012 in znaša 80 kun mesečno," lahko še preberemo na portalu hrvaške javne radiotelevizije. Na Hrvaškem znaša torej prispevek okoli 10,6 evra, pri nas, kjer se prav tako ni spremenil že od leta 2012, pa 12,75 evra.

Pogačnik se je že naslednji dan odzval in zapisal, da je preveril situacijo in da mu je žena povedala, da se na Hrvaškem res plačuje 80 kun za RTV-prispevek. A vseeno je težko verjeti, da Pogačnik ne bi vedel, da se tudi na Hrvaškem plačuje prispevek za javno radiotelevizijo. Predvsem zato, ker med drugim tudi prebiva pri naših južnih sosedih, njegovo delo pa je bilo v preteklosti pogosto povezano s Hrvaško. Če pa tega res ni vedel, je potem predvsem neodgovorno in neprofesionalno, da pravnik, ki se ga delegira na pomembne javne položaje v državi, širi nepreverjene in lažne informacije v korist določeni politični stranki, da bi še naprej užival njeno naklonjenost. Pogačnikov tvit je namreč všečkalo skoraj 600 profilov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta