(OZADJE) Zakaj je TV Slovenija omogočila Planet TV, da je prenašal tekme svetovnega prvenstva v Katarju?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Sprva je tekme z nogometnega svetovnega prvenstva v Katarju, na katerem je slavila argentinska reprezentanca z Messijem na čelu, prenašala zgolj TV Slovenija, kasneje pa se ji je pridružil še Planet TV, kar je marsikoga presenetilo. Zakaj bi namreč nekdo, ki ima ekskluzivno pravico za prenose tako velikega športnega dogodka na tako majhnem območju, kot je Slovenija, podelil pravice še drugemu televizijskemu izdajatelju? In zakaj prav televiziji Planet TV, ki jo je leta 2020 od Telekoma Slovenije kupila madžarska družba TV2 Media? Kot je znano, je Planet TV v času tretje Janševe vlade pristal v rokah Jozsefa Vide, ki naj bi bil eden ključnih oligarhov iz poslovnega omrežja madžarske vladajoče stranke Fidesz pod vodstvom Viktorja Orbana. Kupnina je tedaj znašala pet milijonov evrov, še pred zaključkom transakcije pa je Telekom tudi dokapitaliziral Planet TV, na katerem je v času druge Janševe vlade urednikoval tudi Uroš Urbanija, zdajšnji direktor Televizije Slovenija. 

In kakšno je torej ozadje sodelovanja javne televizije s Planet TV v času svetovnega prvenstva v nogometu, ki glede vrednosti TV-pravic velja za največji športni dogodek na svetu? RTV Slovenija je junija objavila razpis, s katerim je želela pridobiti partnerja pri prenosu tekem svetovnega prvenstva, ki bi mu podelila podlicenčne pravice. V skladu s pogodbo EBU in Fife je morala namreč TV Slovenija neposredno prenašati najmanj 46 od 64 tekem. Na Kolodvorski naj bi pričakovali, da se bo odzval Sportklub, saj bi na tak način lahko z njim vzpostavili tudi dolgoročno sodelovanje na področju TV-pravic. A ker se na razpis ni odzval nihče od televizijskih ponudnikov, je bila zgodba za javni servis zaključena - v športnem programu so začeli delati na programu, da bi sami pokrili celotno svetovno prvenstvo, tudi s pomočjo MMC. Je pa kmalu zatem prišel klic iz generalnega vodstva, da je Planet TV zainteresiran za sodelovanje, ki je imel tudi svoje pogoje, katere tekme bi rad prenašal, s čimer pa se pristojni na Kolodvorski niso strinjali. Želeli so namreč ohraniti uredniško neodvisnost na način, da bi po drugem krogu skupinskega dela tekmovanja odločili, katere prenose tekem lahko pridobi Planet TV. Po naših informacijah odločevalce na komercialni televiziji taka ponudba sprva ni zanimala, kasneje pa so na pogoj javnega servisa vendarle pristali in tako pridobili pravico za prenos 11 tekem, medtem ko so na javnem zavodu ocenili, da jim s tako poznim vstopom v projekt ne morejo narediti škode. "Ocenili smo, da je to dober posel za javni zavod, vprašanje pa je, če je nadzorni svet za to dal uradno soglasje," je slišati danes na RTV Sloveniji.

Reuters

"Javni zavod je pravice podelil po predhodni oceni, da takšna poteza ne bo negativno vplivala na marketinške prihodke. In ta ocena se je izkazala za več kot pravilno," pa so nam uradno pojasnili na Kolodvorski in glede podelitve podlicenčnih pravic dodali, da je odločitev sprejelo "vodstvo s pristojnimi strokovni službami in odgovornim urednikom športa". Ob tem so še poudarili, da podelitev podlicence "ni v nobeni meri zmanjšala naše gledanosti in s tem trženjskih prihodkov". Posel so ocenili kot poslovno uspešen, saj da so poleg trženjskih prihodkov še dodatno zaslužili s podelitvijo podlicence. Sicer pa so na naša vprašanja v zvezi s pogodbo odgovorili le, da so pravice podelili na podlagi pogodbe med EBU, mednarodno nogometno zvezo Fifa in slovensko javno televizijo ter da je bil Planet TV edini medij, ki se je odzval na vabilo RTV Slovenija k podelitvi podlicenčnih pravic za prenos posameznih tekem svetovnega prvenstva.

Podrobnosti nam tako niso navedli oziroma nam zneskov niso razkrili, saj da gre za "področje tržnih dejavnosti, ki so skladno z zakonom opredeljena kot poslovna skrivnost". Neuradno naj bi sicer javni servis leta 2015 za pravice nogometnega svetovnega prvenstva v Katarju, torej za prenose 64 tekem, plačal slab milijon evrov, medtem ko naj bi Planet TV prenosi 11 tekem stali okoli 200 tisočakov.

Zakaj gledalci niso mogli gledati nogometnih tekem na HRT, lahko pa so jih na nemško govorečih programih?

S Planet TV so zgolj sporočili, da so prenašali osem tekem rednega dela svetovnega prvenstva, obe polfinali in finalno tekmo ter da so pripravili tudi studijsko oddajo Na prvo žogo, v kateri so komentirali tekme. Z gledanostjo prenosov in oddaj so zadovoljni, so dodali.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta