(ODZIV NA PISMO) Kako je mogoče, da je nemogoče? (3)

23.08.2024 06:00

Večer 24. 7. 2024 in Pisma bralcev 20. 8. 2024

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Pozornost javnosti, medijev in posameznikov, ki je je deležen projekt prenove SNG Drama, odraža kulturni in družbeni pomen ter nujnost prenove osrednjega nacionalnega gledališča. Na Ministrstvu za kulturo smo zavezani k transparentnosti ter natančni in redni informiranosti javnosti o poteku projekta in z njim povezanih postopkih. Nedavno objavljeno pismo etažnih lastnikov je priložnost, da ponovno razjasnimo ključna dejstva in nekatere netočnosti, ki so se pojavile v pismu, ter obrazložimo, kaj vse je bilo doslej storjeno v smislu zagotavljanja varnosti, transparentnosti in vključevanja legitimnih zahtev etažnih lastnikov v možen sporazum.

Kot smo na sestankih z etažnimi lastniki večkrat poudarili, se na ministrstvu zavedamo, da gre za zahteven in kompleksen projekt, ki neposredno vpliva na okolje in domove stanovalcev v neposredni bližini. Izrazili smo tudi razumevanje podanih pomislekov glede morebitnih tveganj, povezanih s tako zahtevno gradnjo.

Pogovori Ministrstva za kulturo z etažnimi lastniki potekajo od leta 2019, ko je bila prvič predstavljena dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja (DGD). V tem času sta bila izvedena dva sklopa pogajanj – prvi od januarja do julija 2021 pod prejšnjo vlado, a je bil projekt prenove nato ustavljen. Pogajanja smo obudili, ko je bila prenova Drame uvrščena v proračun Ministrstva za kulturo in med prioritetne projekte aktualne vlade, od septembra 2022 do junija 2023. V teh pogovorih, ki sta se jih udeležila tudi ministrica dr. Asta Vrečko in državni sekretar Matevž Čelik Vidmar, smo si na Ministrstvu za kulturo intenzivno in iskreno prizadevali za sklenitev dogovora, ki bi zaščitil pravice etažnih lastnikov, hkrati pa omogočil izvedbo projekta.

Skupaj s pravnimi zastopniki etažnih lastnikov smo pripravili več osnutkov dogovora, v katerih smo sprejeli vse zahteve etažnih lastnikov, ki so zakonsko dopustne. Nekatere izmed zahtev stanovalcev so žal presegale zakonske omejitve in jih zato tudi nismo mogli upoštevati. Kljub temu večina etažnih lastnikov teh dogovorov ni želela podpisati.

Končni osnutek sporazuma, ki je bil pripravljen, je vključeval vrsto ukrepov in garancij, ki bi etažnim lastnikom zagotovile varnost in ustrezno zaščito v primeru morebitnih škod. Te so med drugim vključevale povrnitev morebitne nastale škode v naravi, odškodnino za čas uporabe zemljišč, nadomestne parkirne prostore za čas gradnje, zagotovitev intervencijske poti ter vrsto zavarovanj, kot so gradbeno zavarovanje, zavarovanje odgovornosti projektanta in nadzornika, splošna odgovornost ter druga zavarovanja, povezana z gradbenimi posegi.

Kljub podanim zavarovanjem in jamstvom je bila ena ključnih zahtev etažnih lastnikov, da namesto SNG Drama sporazum podpišeta Ministrstvo za kulturo ali Vlada RS, za kar pa ni pravne osnove. Investitor projekta je SNG Drama Ljubljana, ki je kot javni zavod odgovoren za izvedbo projekta. Ustanoviteljica SNG Drama Ljubljana je Republika Slovenija, ki jamči za vse obveznosti javnega zavoda, kar vključuje tudi morebitno škodo, nastalo na sosednjih objektih zaradi prenove.

Ena od zahtev, ki jim ni bilo mogoče ugoditi, je bila zahteva po štirih bianco menicah, ki bi jih izdalo Ministrstvo za kulturo za zavarovanje morebitnih bodočih terjatev etažnih lastnikov. Ta zahteva nima pravne podlage, to sta potrdila tako Ministrstvo za finance kot Služba Vlade RS za zakonodajo.

Za namen projekta so bile izvedene številne okoljske in tehnične preveritve. Agencija RS za okolje je v predhodnem postopku odločila, da za nameravani poseg ni treba izvesti presoje vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstvenega soglasja. Prav tako so bili pri načrtovanju upoštevani projektni pogoji upravljavca VO-KA Snaga, to se je potrdilo tudi s pozitivnim mnenjem k dokumentaciji za gradbeno dovoljenje. Kar zadeva potresno varnost, je bila ta obravnavana skladno s predpisi.

Poudariti želimo tudi, da so bili pri preiskavi podtalnih vod izvedeni ustrezni sondirni postopki. Rezultati so pokazali, da se podtalnica nahaja pod nivojem temeljne plošče novega objekta, medtem ko t. i. viseče vode ne predstavljajo večjega problema, saj so bile v projekt vključene ustrezne gradbeno-tehnične rešitve.

Vodstvo SNG Drama Ljubljana je večkrat povabilo etažne lastnike k podpisu dogovora. Ministrstvo za kulturo je v začetku letošnjega leta pravna zastopnika etažnih lastnikov povabilo na sestanek, na katerem bi podrobneje pojasnili vsebino dogovora in nadaljnje korake. Na žalost se sestanka na Ministrstvu za kulturo ni udeležil nobeden od pravnih zastopnikov, prav tako se na povabilo k podpisu dogovora ni odzval noben predstavnik etažnih lastnikov. Zaradi tega dogovor ni bil sklenjen.

Vlada Republike Slovenije je novembra 2023 sprejela sklep o ugotovitvi javne koristi za projekt prenove SNG Drama. Ob tem poudarjamo, da se na podlagi tega sklepa ne izvaja razlastitev, kot se nepravilno navaja, temveč gre za začasno omejitev lastninskih pravic za čas gradnje na zemljiščih, ki v naravi predstavljajo ulico, s pošteno odškodnino za lastnike, ki je določena na podlagi neodvisne cenitve vrednosti zemljišč.

Ministrstvo za kulturo ostaja zavezano k iskanju rešitev in dogovorov v zadovoljstvo vseh strani, ob hkratnem zagotavljanju, da bo prenova Drame izvedena skladno s strokovnimi standardi, zakonodajo in zaščito kulturne dediščine.

Ministrstvo za kulturo, Služba za odnose z javnostmi

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta