Obljube neizpolnjene, zahteve po izolaciji in karanteni razkrivajo nove razsežnosti stanovanjske krize

Kristina Božič
17.03.2020 12:29

Situacija na stanovanjskem področju se v času vlade preteklega leta in pol ni izboljšala, ampak zaostrovala. V mreži Stanovanja za vse pravijo, da obstaja infrastruktura javnih stanovanjskih skladov, ki zasledujejo prave rešitve - a jim manjkajo sistemska sredstva, ki bi omogočila dolgoročno zagotavljanje kakovostnih, javnih, neprofitnih stanovanj širšemu krogu ljudi. Lani so ljubljanski, mariborski in republiški stanovanjski sklad izvedli 23 deložacij. Gibanje Kje bomo pa jutri spali? opozarja, da zahteve po karanteni in samoizolaciji razkrivajo nove razsežnosti stanovanjske negotovosti mnogih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

"Z javnimi dogodki se je razširilo zavedanje o slabi situaciji. A dejstvo je tudi, da je na terenu vse več ljudi, ki so v stanovanjski stiski," pravi Maša Hawlina iz mreže Stanovanja za vse, ki jo sestavljajo Inštitut za politike prostora, kulturno izobraževalno društvo PiNA, zavod PIP – Pravni in informacijski center Maribor, Inštitut za študije stanovanj in prostora ter zavod za družbeno komuniciranje Avanta Largo. Spomni na zaveze političnih strank, da bodo to področje prioritetno urejale. A te zaveze so ostale do zdaj na ravni lepih besed.

"Nujna in najboljša sistemska rešitev bi bila po našem mnenju uvedba progresivnega nepremičninskega davka, ki bi lahko zagotovil tudi stalni vir financiranja urejanja stanovanjskega področja," pravi Maša Hawlina iz mreže Stanovanja za vse. 
Krb

Kako ostati doma, če varnega bivališča ni?

Hkrati so člani in članice gibanja Kje bomo pa jutri spali? poudarili, da nas epidemija uči pomembne lekcije o pomenu javnega zdravstvenega sistema, varni in stabilni zaposlitvi in solidarnosti, pa tudi o pomenu dostopnih, dostojnih in varnih stanovanj ter nadzoru stanovanjskega trga. Posebej so izpostavili situacijo v Ljubljani, kjer je stanovanjska stiska največja. A s tem, ko se je mesto izpraznilo turistov, so se po njihovih opažanjih "čudežno pojavila tudi lepa stanovanja v centru mesta na raznih stanovanjskih portalih". Ob tem opozarjajo na preračunljivost "posestnikov", ki najem ponujajo zdaj tudi prebivalkam in prebivalcem Ljubljane, a le do konca aprila. "Posestniki več kot očitno stanovanj ne dojemajo kot pravice ali družbene dobrine. Niti ne premorejo toliko solidarnosti, da bi prazna stanovanja v času epidemije namenili Kraljem ulicem, da bi se tudi oni lahko samoizolirali," so zapisali. Opozarjajo, da gre za še dodaten dokaz, da so potrebni "prepoved airbnb oddajanja, regulacija najemnin in tudi nacionalizacija špekulativnih stanovanj". V ponedeljek so vlado tudi pozvali naj ne pozabi, da bo "izguba dohodka, mogoče celo zaposlitve, v prihodnjih tednih prizadela mnoge". A posamezni prebivalci kljub izrednim razmeram ne bodo, kot se načrtuje za pravne osebe v gospodarstvu, upravičeni plačevanja najemnin, odplačevanja posojil ali zaščiteni pred morebitno izgubo stanovanja. "Mnogi se bodo ravno zaradi strahu pred izgubo doma, kljub epidemiji odpravili na delo.
Nihče ne bi smel biti prisiljen v izbiro med izgubo stanovanja ali tveganjem širjenja okužbe,"
opozarjajo, da so mnogi delavci in delavke eksistencialno vezani na mesečni zaslužek, da lahko pokrijejo najbolj osnovne življenjske stroške. "Ljudem moramo omogočiti, da brez strahu in skrbi ostanejo doma, se samoizolirajo in s tem, kljub izgubi dohodka, ne tvegajo izgube doma," pravijo v gibanju Kje bomo pa jutri spali?
Krizni štab, ki ga je ustanovila vlada Janeza Janše, pozivajo k prepovedi vseh deložacij, prisilnih izselitev, odpovedi najemnih pogodb in izvrševanja izselitev, ki jih zahtevajo stanodajalci, zaradi zaključka najemnih pogodb. Po zgledu Italije predlagajo zamrznitev plačevanja hipotekarnih posojil ali njihovo ustrezno reprogramiranje. In, kot razmišljajo že v Kanadi in Angliji, da se za čas epidemije omeji višine najemnin ali se celo, če najemnik izgubi vir dohodka, začasno zamrzne plačevanje najemnine. Zahtevajo tudi, da vlada oprosti plačila stanarine študente in dijake za čas, ko jim bo prepovedano bivati v študentskih in dijaških domovih. Hkrati pozivajo k skupnostnim rešitvam, ko bi se v prostih nastanitvenih objektih ali turističnih kapacitetah lahko zagotovilo bivanje za tiste, ki so zaradi različnih življenjskih okoliščin ostali brez strehe na glavo, pa bi morali iti v samoizolacijo.

​Široka fronta za javne koristi za vse

"Dolgoročno potrebujemo jamstvene sheme in poroštva za stanovanjske organizacije, javne sklade, zadruge, neprofitne, tudi nevladne organizacije, ki bi jih lahko zanimalo graditi kvalitetna dostopna najemna stanovanja," je še pred epidemijo koronavirusa dejala Maša Hawlina. Spomnila je, da v tujini v gradnjo neprofitnih stanovanj investirajo tudi pokojninski skladi. V Sloveniji zakonskih okvirov in mehanizmov, ki bi to omogočali ali celo vzpodbujali ni. "Stanovanja, če jih ne gradimo z zahtevo visoke dobičkonosnosti, so skoraj vedno varna naložba," je pojasnila ekonomsko logiko in hkrati pozitiven družbeni učinek. Manjka jasnih politik s ciljem zagotavljanja kakovostnih dostopnih javnih stanovanj in manjkajo sistemske vzpodbude: lahko gre za olajšave, ugodnosti pri ureditvi komunalnih dovoljenj in prispevkov ali za to, da se določena zemljišča nameni gradnji. "V Sloveniji nam ne primanjkuje le javnih, dostopnih najemnih stanovanj, ampak tudi mest v domovih za starejše in v študentskih domovih. Zato bi se splačalo razmišljati čim širše in brez vnaprejšnjih omejitev," je poudarila nujnost jasne zaveze k uresničevanju in zasledovanju javne koristi za vse, ne pa k ustvarjanju dobičkov ali koristi za peščico. Prav pri tem je tudi najbolj jasno razočarala vlada Marjana Šarca, ko je zavrnila možnost neodplačnega prenosa nepremičnin s slabe banke na republiški javni stanovanjski sklad. "Tudi do nujno potrebne in predlagane dokapitalizacije stanovanjskega sklada za namene gradnje ni prišlo. Med politiki preprosto ni zadosti volje niti ne prepoznajo pomembnosti tega vprašanja," je opisala razkorak med retoriko in konkretnimi ravnanji, ki bi dejansko zasledovala javni interes.

​Skoraj pol vseh potreb v osrednji Sloveniji

Člani nove vlade so večkrat poudarili pomen decentralizacije tudi na stanovanjskem področju. A raziskovalci in stanovanjske organizacije, četudi opozarjajo na škodljive posledice oddaje stanovanj za turiste prek internetnih platform in na črnem trgu, poudarjajo dejanski manko dostopnih najemnih stanovanj v urbanih središčih države. "Nujno bi bilo zgraditi še dodatna javna, kakovostna in dostopna najemniška stanovanja v Ljubljani," pravi Maša Hawlina, da najem ne bo mogel biti resna alternativa lastništvu, če se trg ne bo bolje nadzorovalo in uredilo. "Trenutno nihče v državi ne ve niti, koliko znaša povprečna tržna najemnina; geodetska uprava priznava, da je črnega najema toliko, da ni mogoče podati realne ocene."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta