Novo leto prinaša nižjo dohodnino

Jelka Zupanič
23.10.2019 19:43

Če bodo ostale bruto plače enake, bi imeli vsi nekoliko višje neto plače, kapital bo obdavčen 27,5-odstotno, podjetja bodo začela plačevati minimalnih 7 odstotkov davka od dobička, stopnja davka na dobiček ostaja 19 odstotkov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaposleni z minimalno plačo bo ob minimalnem regresu dobil okoli 150 evrov več v enem letu.
Sašo Bizjak

Za okoli 200 evrov bo od novega leta višja splošna dohodninska olajšava, ki pripada vsem dohodninskim zavezancem, predvsem pa bomo v novem letu začeli plačevati nižje akontacije za dohodnino, saj nam jo bodo v letu 2021 poračunali po novi dohodninski lestvici. V njej so višje meje v vseh petih dohodninskih razredih. V prvega padejo vsi z do 8500 evrov neto letne davčne osnove (zdaj do dobrih osmih tisočakov), v najvišjem, petem, bodo pristali vsi, ki bodo imeli več kot 72.000 evrov neto letne davčne osnove (zdaj okoli tisoč evrov manj). V prvem davčnem razredu ostaja dohodnina 16 odstotkov, v drugem je nižja za odstotek in znaša 26 odstotkov, tudi v tretjem so jo znižali, s 34 na 33 odstotkov. Manjših dohodninskih novosti je še kar nekaj, s tisto o nižji boniteti za službene električne avtomobile vred, in se jim bomo še posvetili.

Minister o manipulaciji, Levica o škodljivosti reforme

Finančni minister Andrej Bertoncelj je poslancem, ki so danes odločali o paketu štirih davčnih zakonov - in bili, še zlasti Levica, takim popravkom davkov tudi manj naklonjeni kot vlada - zatrdil, da so spremembe "narejene v dobro vseh nas, ki delamo". Ne pozabimo, je opozarjal, da je davčna optimizacija paket. Vanj je že vključen regres. Letos so tako zaposleni iz prvega dohodninskega razreda kot del davčnih sprememb že dobili 141,86 evra več kot leto poprej, je dejal in menil, da je manipuliranje s tem, da dobijo delavci s tako dohodnino le slaba dva evra letno, nepotrebno. "Ukrepi so namenjeni zaposlenim in prav je, da ne manipuliramo s številkami. Zaposleni z minimalno plačo bo tako ob minimalnem regresu dobil okoli 150 evrov več v enem letu, če je prejel regres v višini povprečne plače, pa do 381 evrov več," je našteval minister.

Višji davek za obresti, dividende, dobičke iz kapitala

Zato pa so bili, a ne edini, v SDS proti višji obdavčitvi kapitala. Stopnja dohodnine od dohodkov iz obresti, dividend in dobičkov iz kapitala bo po novem letu višja. Namesto sedanjih 25 odstotkov si bo država odrezala 27,5 odstotka dokončnega davka. Enako velja za dobičke pri prodaji izvedenih finančnih instrumentov in za dohodke iz oddajanja premoženja v najem, le da bodo lahko pri najemninah zavezanci po novem računali na 15-odstotni odbitek, zdaj pa normirani stroški znašajo 10 odstotkov. Skupno naj bi država s tako zvišanim davkom pobrala v blagajno 17 milijonov evrov več.
Podjetjem pa je 82 poslancev danes s 56 glasovi za sporočilo, da jih čaka v januarju novost - minimalna stopnja obdavčitve dohodkov pravnih oseb. Znašala bo 7 odstotkov in naj bi proračunu prinesla 47 milijonov evrov. Stopnja davka od dobička podjetij pa ostaja. Taka bo, kot je bila, 19-odstotna, četudi je vlada sprva napovedovala zviševanje stopnje za eno odstotno točko letno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta