NIJZ v priporočilih ne priporoča mask med poukom, Kacin pa pravi, da vladni odlok še ni sprejet in da ga vlada sprejema na dopisni seji

B.Br, M.R.
18.09.2020 16:15

Jelko Kacin je danes pojasnil sklep vlade o obvezni uporabi zaščitnih mask v šolah za učence od 7. razreda dalje, a Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) tega v priporočilih za prihodnji teden ni zapisal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična
Sašo Bizjak

V slovenskih šolah in vrtcih so danes nestrpno čakali na navodila za izvajanje ukrepov, ki jih je v četrtek napovedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Pojasnil je, da bodo morali od ponedeljka učenci od 7. razreda naprej obvezno nositi masko ves čas med poukom, tudi vzgojitelji in vzgojiteljice v vrtcih bodo morali nositi maske med delom z otroki v vrtčevskih skupinah in učitelji v razredih ves čas pouka, ne samo v skupnih prostorih.

A danes popoldne so goreli že vsi telefoni in alarmi, saj so ravnatelji vrtcev, osnovnih in srednjih šol opozarjali na neživljenjskost tega ukrepa. Ostro so se uprli v Skupnosti vrtcev Slovenije, oglasili so se tudi v Sindikatu vzgoje in izobraževanja (Sviz), Združenje zasebnih vrtcev Slovenije, kjer so v skupni izjavi izrekli odločen ne maskam v vrtcu.

Popoldne je NIJZ objavil drugačno navodilo, tudi ministrica za izobraževanje Simona Kustec je le par ur pred tem omilila vladni sklep: "Otroci od sedmega razreda dalje nosijo maske takrat, ko prehajajo po šolah, ko so v mešanih skupinah in če so v svoji skupini samo takrat, ko v prostorih ni mogoče zagotavljati najmanj meter in pol razdalje."

V priporočilih, ki bodo v veljavi od prihodnjega ponedeljka do nedelje, so v NIJZ zapisali, da učenci in dijaki v učilnicah ne uporabljajo mask, v skupnih prostorih pa uporabo mask priporočajo. Torej je priporočilo enako kot doslej. Enako velja za odrasle v vzgoji in izobraževanju, uporabo mask v skupnih prostorih v šolah NIJZ priporoča.

Kacin bo klical ministrico in Janšo

Vladni govorec Jelko Kacin je danes popoldne najprej dejal, da o teh priporočilih ni vedel ničesar in da bo vse skupaj preveril pri NIJZ, ministrici za šolstvo ter premierju Janezu Janši. Pozneje pa je povedal, da odlok, ki bo predpisoval te ukrepe še ni sprejet in da je vlada v četrtek le obravnavala to točko na dnevnem redu, ki pa ni bila popolnoma usklajena. 
"Posebna krizna skupina pripravi predlog, ki gre na vlado, kjer so vsi ministri navzoči in ti dajo svoje pripombe in potem se z upoštevanjem vseh pripomb potrdi na dopisni seji. Ker ni bilo v četrtek vse usklajeno in ker se je čakalo še ministrico za izobraževanje je bilo odločeno, da bo to sprejeto na dopisni seji. Mi pa smo začeli to komunicirati, da ste na to pripravljeni," je pojasnil danes zgodaj zvečer, po tem, ko je le dan prej razburil šolsko in predšolsko sfero, da bo nošnja mask obvezna za učence od tretje triade naprej in vzgojitelje in učitelje v razredih in igralnicah, čeprav to še ni bilo sprejeto. Odlok mora biti nato objavljen še v Uradnem listu. 
Kako komentira, da je NIJZ objavil priporočila, ki so drugačna kot predlogi vlade? "Dokler ni odlok sprejet je NIJZ na spletnih straneh ohranil besedilo kot doslej. Ko pa bo odlok spremenjen, če bo spremenjen, pa bo spremenil priporočila. Kaj se bo zares zgodilo bomo videli, ko bo seja končana," je povedal Kacin o ukrepih, ki je gradiva za dopisno sejo videl, ampak glede na objavljeno priporočilo NIJZ in ministričine besede, ne ve, kakšno je dokončno besedilo. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je namreč že danes popoldne omilila napovedane ukrepe: "Otroci od sedmega razreda dalje nosijo maske takrat, ko prehajajo po šolah, ko so v mešanih skupinah in če so v svoji skupini, samo takrat, ko v prostorih ni mogoče zagotavljati najmanj meter in pol razdalje."

ZPMS: Maske bi morala zagotoviti država

Ukrep o obvezni uporabi mask v šolah so komentirali tudi v Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). Na Twitterju so zapisali, da sicer razumejo nujnost mask v šolah. "A treba je razumeti tudi, kakšen velik strošek obvezne maske predstavljajo socialno ogroženim družinam. Tri maske na dan na otroka je enako kot ena štruca kruha. Maske bi zato morala zagotoviti država," so zapisali. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta