Dodatni ukrepi: Od sobote naprej z masko tudi na tržnico, trge, lokali bodo zaprti od 22. ure naprej, obvezno merjenje temperature ...

Vida Božičko
17.09.2020 14:24

Obvezne maske za učence od sedmega razreda naprej pri pouku, prav tako za učitelje in vzgojitelje ves čas. Obvezne bodo tudi na javnih prostorih na prostem, kjer se zbira večje število ljudi. Lokali bodo zaprti od 22. ure naprej, delodajalcem pa tudi priporočilo, naj delo organizirajo tako, da bo stikov manj. Če je možno delo od doma, je to priporočljivo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jelko Kacin.
Nebojsa Tejić/STA

Vlada je danes sprejela dodatne zaščitne ukrepe, ki bodo prispevali k zmanjševanju širjenja koronavirusa. Točne časovnice za posamezne ukrepe še ni. Nekateri bodo začeli veljati že ta vikend, preostali pa na začetku prihodnjega tedna.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je povedal, da bodo od ponedeljka naprej obvezne maske za vse učence od sedmega razreda naprej tudi med poukom. To bo veljalo tudi za vse učitelje, vzgojitelje in profesorje. Maske bodo obvezne tudi na prostem, kjer je večje število ljudi. "To pomeni, da boste maske nosili tudi na tržnici in na glavnih trgih," je povedal Kacin.

Sporočil je tudi, da bodo najverjetneje zmanjšali možnost zbiranja z deset oseb na manj, prav tako bodo po javnih dogodkih prepovedane zakuske in zabave. 

Lokali se bodo po novem zapirali že ob 22. uri.

Kacin je pozval delodajalce, naj razmislijo tudi o možnosti dela od doma. Pred vstopom v službo bo obvezno merjenje temperature. Vsi s povišano temperaturo bodo napoteni na bolniško. "Pripravljena bo zakonska podlaga, ki bo omogočala bolniško odsotnost do treh dni tudi brez obiska zdravnika," napoveduje Kacin. Dalje: "Vlada pripravlja tudi spremembe vezane na vstop v državo za primer nadaljnjega zaostrovanja razmer v sosednjih in ostalih državah ter tudi vnaprej pripravlja ukrepe, ki bi se izvajali po morebitnem dogovoru držav članic EU, da bolj poenotijo način omogočanja gibanja znotraj EU."

Tanja Fajon: Vtis ustvarjanja izrednih razmer

Na napovedane ukrepe se je na Twitterju oglasila tudi predsednica opozicijske stranke SD Tanja Fajon. Med drugim je zapisala, da vlada daje vtis ustvarjanja izrednih razmer. 

Takojšnja zaposlitev 550 dodatnih zdravstvenih delavcev v domovih za starejše

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti že pripravlja ukrepe za dodatno varnost v varstvenih ustanovah, zlasti v domovih za starejše. Vlada je že zagotovila 29 milijonov evrov za 550 dodatnih zdravstvenih delavcev v domovih za starejše. "Vemo, da je kader težko dobiti, zato bo dopuščeno vključiti tudi študente ali upokojence," je povedal državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič. Kot je dejal, lahko domovi takoj zaposlijo ljudi, saj so sredstva že na voljo.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta