Nenujni pregled otroka v Mariboru zaračunajo

Le nujne preglede pri neizbranem pediatru poravna zdravstvena zavarovalnica. Za zaračunavanje nenujnih pregledov imajo zdravstvene ustanove različne prakse.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pregled otroka pri zdravniku 
Igor Napast

Da so starši dolžni plačati nenujni pregled v dežurni službi, so že navajeni. A izvajalec zdravstvene storitve se lahko sam odloči, ali bo zaračunal nenujni pregled pri neizbranem pediatru, če obiskani zdravnik presodi, da ne gre za nujno stanje.
Nedavno je naša bralka peljala otroka na pregled k neizbranemu pediatru, diagnoza, ki ji jo je povedala zdravnica, po besedah naše bralke, je bila angina, predpisan pa antibiotik. Glede na izdan račun - bila je tudi pred pregledom opozorjena, da se lahko zgodi, da bo storitev plačala - je pediater presodil, da stanje ni bilo nujno. Ali je pregled plačljiv, je izključno domena zdravnika, ki otroka pregleda. "A po navadi, če pripeljem otroka k pediatru, presodim, da mu sama več ne znam pomagati," nam je povedala mama, ki jo je doletelo takšno plačilo.
Plačilo pregleda nenujnega obiska pri neizbranem pediatru ni novost v pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja, ampak je na podlagi zdravstvene zakonodaje uveljavljeno že vse od osamosvojitve Slovenije. Kako je torej s plačilom pregleda v zdravstvenem domu pri neizbranem pediatru? "Če gre za izvajalca, ki ima sklenjeno pogodbo z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), bo nujno medicinsko pomoč oziroma nujno zdravljenje zaračunal ZZZS. Pri nenujnem pregledu pa gre za prosto izbiro izvajalca," je pojasnil Stane Frim, direktor mariborske enote ZZZS.

V Mariboru določili enotno ceno

V Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor, katerega ustanoviteljice so občine, so se že pred leti odločili upoštevati pravila Obveznega zdravstvenega zavarovanja, ko lahko izvajalec zahteva plačilo celotne storitve, kadar zavarovanec oziroma starši, če gre za otroka, zahteva in uveljavlja storitve pri zdravniku, ki ni njegov osebni zdravnik ali nadomestni in ne gre za nujno zdravljenje ali nujno medicinsko pomoč. Pravijo, da so v zakonu o pacientovih pravicah jasno zapisane tudi pacientove dolžnosti. Ena izmed teh je, da se drži urnika svojega izbranega zdravnika. Ker se, tako so pojasnili pred časom, pacienti vse prepogosto niso držali te dolžnosti, so že pred leti sklenili upoštevati navedena pravila zdravstvenega zavarovanja in določili enotno ceno storitve 25 evrov.

Na Ptujskem in Koroškem plačevanja ne poznajo

Za drugačno prakso so se odločili na Koroškem. V zdravstvenem domu (ZD) Slovenj Gradec delujejo trije pediatri. Nenujni obisk zunaj delovnega časa otrokovega izbranega pediatra ni plačljiv. "Pregledamo vsakega otroka, ne glede na to, ali je to nujno," pove direktorica Marjeta Vaupot. "Otroka pregledam in mu predpišem ustrezno terapijo," pojasni ena od pediatrinj, Simona Lesnjak Dermol. Teh obiskov ni veliko, v zimskih mesecih prihajajo po večini zaradi dihalne stiske oziroma oteženega dihanja, poleti zaradi poškodb.
Tudi v ZD Radlje ob Dravi staršem, ki pripeljejo otroka na nenujni pregled zunaj delovnega časa izbranega pediatra ali družinskega zdravnika, storitve ne zaračunajo. Delajo po ključu, da gre za zelo občutljivo populacijo. "Vsakega pacienta (tudi otroka), ki poišče pomoč, pregleda zdravnik. V času odsotnosti osebnega ali nadomestnega zdravnika otroka so storitve obdelane v naši ambulanti za nujno medicinsko pomoč, ki je organizirana med 7. in 20. uro," pove direktorica Lidija Golob. Pojasni še, da sta v njihovi zdravstveni mreži le dva pediatra, zato ima veliko otrok za izbranega zdravnika specialista družinske medicine.
"V našem zdravstvenem domu plačevanja zdravniških storitev, kot ga omenjate, ne poznamo. Organizirano imamo skupno neprekinjeno zdravstveno varstvo za odrasle, dobro sodelujemo s pediatri koncesionarji. Ne poznam primera, ko bi nastalo kakršnokoli plačevanje zdravstvenih storitev, razen v primerih dežurne službe, kar pa je enotno urejeno na državni ravni. Pa tudi na tem področju se ne srečujemo s težavami oziroma nerazumevanjem. Zdravnik v dežurni službi pacienta pred obravnavo seznani s tem, da sledi plačilo, če se izkaže, da ni šlo za nujni pregled, a kot vem, je tovrstnih (plačljivih) pregledov izredno malo," pravi Metka Petek Uhan, direktorica Zdravstvenega doma Ptuj.
"Starši niso strokovnjaki, ki bi presojali, ali gre za nujno stanje. Po pravilih zavarovanja moraš biti skoraj že mrtev, da se šteje, da je storitev nujna. Če ima otrok vročino, je vedno lahko nujno. In kaj je nujno, je težko vprašanje, tudi pediatri nanj odgovarjamo različno," je svoje mnenje podal predsednik strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov, Igor Dovnik.
Pri ZZZS so še pojasnili, da ima v skladu s pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja zavarovana oseba pravico zahtevati povračilo, če izvajalec od nje neupravičeno zahteva plačilo.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta