Najhujše je pomanjkanje usposobljenih delavcev

Jelka Zupanič
07.01.2019 18:15

V anketi obrtno-podjetniške zbornice je dala slaba polovica obrtnikov in podjetnikov vladi Marjana Šarca po sto dneh vedeti, da so prepričani, da bo storila več za malo gospodarstvo kot prejšnje vlade.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), prostovoljnem združenju obrtnikov in malih podjetnikov, ugotavljajo, da imajo za seboj uspešno leto, v katerem se jim je pridružilo tudi okoli tisoč novih članov. Ko je zbornica svoje člane med novoletnimi prazniki spet povabila k izpolnjevanju ankete, pa ji je 510 članov zaupalo, da imajo v malem gospodarstvu zdaj hude težave, ko iščejo nove delavce. Radi bi zaposlovali. Pa ne morejo, saj - tako je razkrila anketa - kar 75 odstotkov vprašanih ne najde delavcev s primerno izobrazbo. V OZS zato od vlade pričakujejo rešitve. Bile naj bi sistemske, take, ki bodo odpravljale sedanje pomanjkanje primerno usposobljene delovne sile.

Po 20 dneh naj bolniško oplača ZZZS

Še bolj enotno je bilo mnenje anketirancev o ponovni regulaciji nekaterih dejavnosti in poklicev v obrti in podjetništvu. Po letu 2013, ko je država omogočila ljudem, da brez posebne poklicne izobrazbe delajo tudi v dejavnostih, ki predstavljajo resno tveganje za zdravje in varnost ljudi, so prišli do spoznanja, da to ni dobro. Tokrat v anketi kar 94 odstotkov vprašanih pravi, da bi morala država te dejavnosti in poklice znova regulirati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta