Najbolj se draži hrana: Svinjina lani dražja za slabih 18 odstotkov, sadje pa v enem letu za 15 odstotkov

Jelka Zupanič
13.02.2020 18:19

Državni statistiki težko napovedo, ali se bo hrana dražila tudi v bodoče. Rastejo tako cene blaga kot storitev, cene slednjih so lani poskočile za 2,9 odstotka, cene blaga za le 1,3 odstotka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kljub podražitvam naša kupna moč narašča, trdijo statistiki.
Marko Vanovšek

"Ali je ostala januarja v moji trgovini sploh še kakšna cena takšna, kot je bila še včeraj?" se sprašujejo te dni številni na cene pozorni kupci. Do odgovora, ali je res tako ali ne, se sami težko prebijejo. A že če se je za petino podražila njihova najljubša štručka kruha in je precej dražja tudi klobasa, ki jo imajo najraje, lahko dobijo občutek, da so podražitve začele načenjati njihov osebni standard. Ali tako zelo, da bodo premislili, ali še sploh oziroma kako pogosto bodo segali po teh izdelkih, vedo najbolje sami.
Občutek, da se je spet začel ples rasti cen in plač ter pokojnin, krepijo namreč tudi napovedi, da bodo gospodinjstva kmalu prejela tudi višje položnice za komunalne storitve. Za pitno vodo, odvoz smeti, čiščenje odpadnih vod, vožnjo z mestnimi avtobusi, grobnino ... V Mariboru naj bi bila za povprečno gospodinjstvo košarica cen komunalnih storitev višja za slabih pet evrov, na Ptuju za dva, na Jesenicah naj bi bile položnice višje za okoli deset evrov ... Podobno je bilo lani. Starejše in njihove svojce letos čakajo 4,5 do 7,5 evra višje mesečne položnice za oskrbnino v javnih domovih za starejše.

Podražitve mesa v zadnjih petih letih med višjimi

A tako občuti podražitve posameznik. Za statistike ni bila januarska inflacija nič posebnega. Sporočili so, da so bile cene življenjskih potrebščin januarja letos povprečno za 2,1 odstotka višje od lanskih januarskih, od decembra do januarja pa so se tudi letos zaradi razprodaj obleke in obutve znižale, tokrat za 0,9 odstotka. V petek bodo objavili tudi podrobne podatke o januarskih podražitvah in pocenitvah. Mi pa smo se s Klavdijo Škerlak z oddelka za statistiko v statističnem uradu pogovarjali o značilnostih najbolj odmevnih tokratnih letnih podražitev prehrambnih izdelkov, o rasti cen mesa za 9,2 odstotka in svežega sadja za 14,7 odstotka. Hrana je namreč doslej predstavljala skoraj četrtino izdatkov naših gospodinjstev. V letu 2020 je njen delež v izdatkih nekoliko manjši zaradi novih uteži, ki so jih statistiki tokrat uporabili, potem ko so gospodinjstva v letu 2018 anketirali o njihovi porabi.

Koliko smo lahko kupili s povprečno neto plačo - grafika.

Sadje lani dražje za slabo desetino

Tudi sadje je bilo lani dražje za devet odstotkov, a je Škerlakova spomnila, da so v zadnjih petih letih cene sadju poskočile tudi že bolj, v 2016. za 10,6 odstotka. "Tudi v evropski osemindvajseterici se je sadje lani podražilo za 4,3 odstotka in te podražitve so višje, kot smo jih zaznali v letih pred tem," je dejala in dodala, da h gibanju cen veliko prispevajo slabe ali dobre letine in uvoz sezonskega sadja.

Storitve so se dražile že v deflacijskem letu 2015

Višje cene storitev so na pohodu vsaj zadnjih pet let, ko so se v deflacijskem letu 2015 storitve podražile za 0,7 odstotka. Odtlej se trend rasti nadaljuje. V skupini raznovrstno blago in storitve, ki jo med drugim sestavljajo izdelki za osebno nego, socialna zaščita, varstvo otrok, zavarovanje ..., so januarja letos tako zabeležili za 5,3 odstotka višje cene kot januarja lani. Pravne storitve in računovodstvo pa so se na primer od lanskega januarja podražili za 24,9 odstotka zaradi novih cenikov.
Klavdija Škerlak pa je zavrnila občutke, da nam standard pada: "Če cene pogledamo skozi kupno moč, lahko rečem, da danes za večino izdelkov velja, da si jih lahko za povprečno mesečno plačo kupimo več kot v preteklih letih. Seveda se dražijo, a tudi plače se višajo. Naša kupna moč trenutno narašča."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta