Mario Fafangel: "To ni dober podatek. Nismo v fazi nič. Smo v fazi ena in na poti v fazo dve."

Omikron ni izginil in po številu okužb smo trenutno prvi v Evropi. Posvetovalna skupina za covid zato ponavlja, kakšna so priporočila, in poziva, da se za cepljenje zdaj pa res odločijo vsi starejši od 60 let, ki se še niso.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Število okužb s covidom je z začetkom šolskega leta precej naraslo. Včeraj je bilo tako potrjenih 2402 primerov, aktivno okuženih je 23.421 oseb. Slovenija je s temi številkami na prvem mestu v Evropski uniji. "To ni dober podatek in to pomeni, da bo Slovenija morala tudi prva sprejemati odločitve glede dodatnega ukrepanja," je dejal vodja posvetovalne skupine za spremljanje gibanja SARS-Cov-2 pri NIJZ Mario Fafangel. Sicer je situacija v bolnišnicah za zdaj še stabilna, zato prehoda v drugo fazo ukrepanja še ne bo, a je treba zdaj biti bolj pozoren. Stanje je še vedno mogoče obvladati z razmeroma blagimi ukrepi. Kot je pojasnil, reprodukcijsko število trenutno znaša 1,2, kar pomeni, da v povprečju z novim koronavirusom okužena oseba okužbo prenese na več kot eno osebo.

Priporočilo, naj se cepijo vsi nad 60 let

"Lahko se delamo, da ni nič in tako počasi prehajamo v fazo dve, a to ni dobro. Zavedati se moramo, da zdaj nismo v fazi nič, pač pa smo v fazi ena in zato veljajo določena priporočila," nadaljuje Fafangel. Dodaja, da zdaj še bolj naglas pozivajo vse, ki so stari nad 60 let, da se cepijo, če se še niso. Hkrati pa naj se odločijo tudi za prvi ali drugi poživitveni odmerek. Z drugim poživitvenim odmerkom cepiv proti covidu-19 sta sicer po podatkih NIJZ doslej cepljena le dva odstotka posameznikov, starejših od 60 let. "Za to se naj odločijo zdaj, ko je tudi na voljo novo prilagojeno cepivo za omikron," nadaljuje. V odgovor, da je za zdaj za novo cepivo malo interesa, pa pravi, da se kampanja začenja ta teden. Zraven tega Fafanegel v tej fazi priporoča tudi nošenje mask v zaprtih javnih prostorih in v javnem prometu. Hkrati še vedno veljajo pravila glede rednega prezračevanja ter higiene rok in kašlja.

V fazi dve bodo maske v zaprtih javnih prostorih obvezne

Strokovna skupina je pripravila navodila in priporočila za letošnjo jesen, a Fafangel dodaja, da je zdaj na odločevalcih, da to implementirajo. In kdaj bi lahko nastopila faza dve? Faza dve se bo uveljavila, ko bo zasedenost bolnišnic večja. Točne številke Fafangel ni podal. Pravi, da situacijo glede kapacitet spremlja vodja skupine za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet za covidne bolnike Matjaž Jereb. "On je tisti, ki bo dal signal za drugo fazo." Takrat bodo priporočila glede mask postala pravila. "Glavna sprememba bodo maske, ki bodo v zaprtih javnih prostorih takrat obvezne," je še jasen Fafangel, a spomnimo, da druga faza prinaša še obvezno redno samotestiranje šolarjev na domu, pri javnih prireditvah v zaprtih prostorih pa mora biti med osebami omogočena razdalja 1,5 metra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta