Prihaja ruski obisk: Sputnik kmalu v Sloveniji?

bj, VČ
16.04.2021 15:45
Posvetovalna skupina za cepljenje je že priporočila, da Slovenija nabavi tudi vsa cepiva proti covidu-19, ki še čakajo na odobritev Evropske agencije za zdravila.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rusko cepivo zoper novi koronavirus Sputnik V 
Reuters

Neuradno smo izvedeli, da prihodnji teden na povabilo premiera Janeza Janše Slovenijo obišče pomembna delegacija ruskih farmacevtov in medicincev, ki jo bodo spremljali tudi visoki predstavniki v Rusiji zelo vplivnih moskovskih oblasti.

Kot so nam zaupali dobro obveščeni krogi blizu ruskega veleposlaništva v Ljubljani, naj bi pogovori tekli predvsem o tem, kako bi lahko tudi k nam kmalu prišlo rusko cepivo zoper covid-19 Sputnik V. Tega od članic Evropske unije za zdaj po svoji volji uporabljata zgolj Madžarska in Slovaška, saj ga Evropska agencija za zdravila (Ema) še ni uspela potrditi. 

No, posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) je že priporočila, da Slovenija nabavi tudi vsa cepiva proti covidu-19, ki še čakajo na odobritev Eme, tudi ruski Sputnik V. Vodja skupine Bojana Beović je povedala, da bi jih hranili v t. i. karantenskih skladiščih, po pridobitvi dovoljenja pa bi jih lahko začeli uporabljati takoj.

Evropska komisija s proizvajalcem cepiva Sputnik za zdaj ni podpisala pogodbe, je pa podpisana pogodba za dve cepivi, ki še nista odobreni. Za 405 milijonov odmerkov cepiva CureVac ter cepivo podjetij Sanofi in GlaxoSmithKline. Potekajo tudi pogovori s proizvajalci Novavax in Valneva.

Beovićeva pričakuje, da bi ta cepiva lahko začeli uporabljati jeseni, odločitev Evropske agencije za zdravila pa bo predvidoma znana poleti.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta