Koalicija ustavnega loka bo povolilno sodelovala, voditelji strank bodo dogovor podpisali prihodnji teden

21.09.2021 13:02
Opozicijske LMŠ, SAB, SD in Levica so uskladile zadnjo verzijo sporazuma o povolilnem sodelovanju, ki jo bodo še pred podpisom potrjevali organi posameznih strank.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Stranke LMŠ, SAB, SD in Levica, ki nastopajo pod skupnim imenom Koalicija ustavnega loka (KUL), bodo povolilno sodelovale. Tako so se predstavniki strank dogovorili na današnjem rednem sestanku v državnem zboru, na katerem so dokončno oblikovali besedilo sporazuma o povolilnem sodelovanju. Kot so sporočili v pisnih izjavah, bodo dokument zdaj potrjevali organi posameznih strank. Izvršni odbor in svet stranke LMŠ bo o dogovoru odločal v soboto, takrat bo zasedal tudi svet stranke Levica in klavzura SD. Svet stranke SAB se bo sestal že danes. 

Kot smo že poročali, je pobudo o povolilnem sodelovanju strank KUL na predsednike SD, SAB in Levice v avgustu naslovil predsednik LMŠ Marjan Šarec. Takrat jih je spodbudil, da naj stopijo skupaj in besede zamenjajo za dejanja. "V opoziciji smo vse štiri stranke dokazale, da skupaj zmoremo izpeljati zahtevne projekte, kot so ustavna obtožba, konstruktivne nezaupnica, interpelacije, izredne seje ... Zato je prav, da se dogovorimo, kako naprej. Slišali smo različne ideje, pobude v javnosti, ampak mi smo tisti, ki gremo pred ljudi in na volitve. Na nas je, da sedemo za mizo, se pogovorimo in dogovorimo, kako naprej. Brez posrednikov in pokroviteljev," je zapisal v pismu.

V podpis jim je predlagal dogovor, ki da naj vsebuje tri zaveze za čas po volitvah. Največ prahu je dvignila točka, v kateri so opredelili, da naj stranke podpisnice oblikujejo naslednjo vlado; močno in trdno, predvsem pa brez strank in posameznikov, ki zdaj sodelujejo ali podpirajo vlado Janeza Janše. Šarčevo pismo je pri opozicijskih strankah leve sredine - ki je sicer naklonjena sodelovanju - naletelo na dobršno mero neodobravanja, ker ga predhodno z njimi ni uskladil. Tudi zato so nadaljnje pogovore vodili za zaprtimi vrati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta