Ko je umrl Tito, ga je ugriznil pes, bili so v cirkusu na Teznu, v kinu, v stoenki sredi mostu ...

Gr.G.
05.05.2020 10:50

Vprašali smo vas, ali se spomnite, kje ste bili 4. maja 1980, na dan, ko je umrl predsednik SFRJ Josip Broz Tito ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Velenje - Titovo Velenje - kip Josip Broz TiTo - -
Sašo Bizjak

Marijeta Lovrić je zapisala: "Seveda se spomnim. Ko je Terček na televiziji sporočil novico, so vsi prisotni zajokali. Mešanica žalosti in negotovosti, kaj prinaša prihodnost." Renata Jug je za novico izvedela šele naslednji dan, ko se je iz vrtca vračala domov. "Ni mi bilo jasno, zakaj so ljudje tako žalostni," je zapisala in dodala, da doma niso imeli televizije. Tudi facebook uporabnica Xenia Xenija Kmetec je žalostno vest izvedela prek televizije: "Bila sem doma. Z očetom sva gledala TV in naenkrat je bila tema na ekranu. Čez nekaj časa so povedali žalostno novico. Vsi smo jokali, po celem svetu so jokali za njim." Petra Gorgiev je doma skupaj z sosedi gledala televizijo. "Bila sem majhna, pa se še spomnim, kako so vsi jokali."

Vse je utihnilo

Pri popoldanski kavici je na balkonu sedela Doroteja Živko, ko je TV Slovenija 1 novinar Tomaž Terček povedal, da je umrl tovariš Tito, "in smo vsi jokali in celi svet". Jožica Novak dodaja, da je v tistem trenutku vse utihnilo. Dušan Lončar pa je razložil, da je bil s svojo drago takrat doma, "še kot fant in punca. Tomaž Terček je na svoj način prekinil mirno nedeljo. Bil je kar šok, še večji pa mesec kasneje, ko sem odšel v vojsko. V Titovo gardo v Srbijo."
Suzana Majc je bila s prijateljico v Mariborskem dvoru na pijači, Tatjana Pavlic pa s svojo kolegico pri Orlu. Hišo so ravno takrat obnavljali pri Milici Hotko: "Delali so streho. Ko so z delom končali, je bila objavljena novica o smrti." Marijan Manč Gselman pa je v trenutku objave Titove smrti bil sredi mostu. "Na Titovem mostu, v stoenki smo stali in poslušali sirene," piše.

S solznimi očmi odšli domov

Posebna izdaja časnika Večer, nedelja, 4. maj 1980.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta