Kdo bo prišel na Bled?

14.08.2021 06:30
Teme letošnjega strateškega foruma bodo prihodnost Evrope, širitev EU, čezatlantsko sodelovanje, vzhodno partnerstvo, Sredozemlje in skupno upravljanje Jadrana
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bled je seveda zelo atraktivno prizorišče vsakokratnega strateškega foruma. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

Čas do ene največjih prireditev Slovenije med njenim predsedovanjem Svetu Evropske unije Blejskega strateškega foruma 1. in 2. septembra se hitro izteka. Prireditelju, slovenskemu ministrstvu za zunanje zadeve smo zastavili nekaj vprašanj in odgovore dobili iz njegove službe za odnose z javnostmi.

Najprej povejmo, da nam je služba potrdila, da so na letošnji 16. forum, poteka namreč že od leta 2006, povabili najvidnejša voditelja iz največjih članic Evropske unije, nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Vendar: "Na njuni potrditvi še čakamo." Medtem so iz francoskega veleposlaništva v Ljubljani glede Macronovega obiska Bleda v četrtek lakonično odgovorili: "Francosko veleposlaništvo še ne razpolaga z dokončnimi informacijami glede francoske zastopanosti na 16. Blejskem strateškem forumu." Zadržani so bili tudi v nemškem veleposlaništvu v Ljubljani. Sporočili so zgolj, da je koledar delovnega tedna nemške kanclerke vedno javno objavljen ob petkih pred tem tednom. Torej, naj bi za njen morebitni obisk Bleda mogli izvedeti šele v petek, 27. avgusta.

Iz ministrstva pa medtem o letošnji rdeči niti razprav na Blejskem strateškem forumu pravijo: "V razpravah prvega dne Blejskega strateškega foruma bodo voditelji evropskih držav in visoki predstavniki Evropske unije obravnavali glavne izzive prihodnosti, med drugim tudi njeno širitev. V nadaljevanju bodo o teh temah govorili vplivni nekdanji voditelji evropskih držav, predstavniki mislišč in poslanci Evropskega parlamenta. Drugi dan Blejskega strateškega foruma prinaša razprave o pomenu čezatlantskega sodelovanja in sodelovanja v indo-pacifiški regiji, o regionalnih izzivih v državah vzhodnega partnerstva, stabilnosti v Sredozemlju in skupnem upravljanju Jadranskega morja. Paneli bodo namenjeni tudi razpravam o podnebnih spremembah in odzivih nanje, o digitalizaciji, kibernetski varnosti ter okrevanju gospodarstva in turizma."

Na vprašanje o udeležbi pa so sporočili: "Uradne potrditve udeležb visokih gostov so še v postopku. Med glavnimi gosti so predstavniki evropskih institucij, in sicer predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli, ter predsedniki vlad, pri čemer je med potrjenimi gosti predsednik vlade Grčije Kiriakos Micotakis. Na seznamu potrjenih so tudi ministri za zunanje zadeve, med njimi indijski zunanji minister Subrahmanyam Jaishankar. Poleg političnih predstavnikov se bodo letošnjega Blejskega strateškega foruma udeležili tudi vplivni predstavniki vodilnih mednarodnih organizacij, vključno z Wernerjem Hoyerjem, predsednikom Evropske investicijske banke." Tega niso omenili, vendar lahko na Bledu verjetno pričakujemo tudi predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Povabljena je, prihoda pa še ni potrdila.

Blejski strateški forum je strateški dialog na visoki ravni med voditelji iz privatnih in javnih sektorjev o ključnih težavah, s katerimi se sooča Evropa v 21. stoletju. V letih svojega obstoja se je Blejski strateški forum razvil v vodilno mednarodno konferenco v srednji in jugovzhodni Evropi, ki ponuja platformo za izražanje in primerjanje mnenj o sodobni družbi in njeni prihodnosti. Namen foruma je zbrati udeležence z različnih področij z različnim znanjem in jih spodbuditi k izmenjavi mnenj in iskanju inovativnih rešitev za sedanje in prihodnje izzive.

Poleg tega je forum tudi edinstvena priložnost za srečanja in mreženje z regionalnimi in svetovnimi deležniki, še poudarjajo organizatorji. Oziroma kot je sredi julija dejal državni sekretar iz slovenskega zunanjega ministrstva, ki je nekakšen operativec slovenskega predsedovanja, Gašper Dovžan: "Cilj je razširiti Evropo onkraj njenih prestolnic in dati več besede državljanom iz vseh družbenih slojev."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta