Kdaj na sodišče po plačo tudi z REK-obrazcem

Jelka Zupanič
08.08.2019 18:00

Delavska svetovalnica si prizadeva, da bi tudi obrazci REK-1 postali verodostojna listina za sodno izterjavo plač, ker delodajalci ne izročajo plačilnih list, ki so ta hip edina taka listina. Bomo vpogledovali na eDavkih tudi v ta obrazec?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Delavska svetovalnica poziva, da naj bi postal obrazec REK-1 prek aplikacije eDavki dostopen delavcem.
Andrej Petelinšek

Niso redki delavci, ki na lastni koži izkusijo, kako vse jih delodajalci vlečejo za nos, le nekateri pa se oglasijo tudi v Delavski svetovalnici. Tudi če so pridno delali z rokami in umno uporabljali glavo, jim povedo delavci v stiski, če so bili spretni, učinkoviti, prilagodljivi in varčni, to za nekatere delodajalce ne šteje. Vsaj ne toliko, da bi jih ob mesecu plačali po vseh "regelcih", če že ne bogato. Delavcu skratka obračunali in plačali prispevke za socialno varnost, oddali Fursu tako imenovani obračun davčnega odtegljaja za dohodke iz delovnega razmerja oziroma obrazec REK-1, mu plačo nakazali na transakcijski račun najpozneje na 18. dan v mesecu in mu do konca istega delovnega dne, ko je dobil plačo, izročili oziroma (zdaj že pogosteje in če se je delavec s tem strinjal) po elektronski pošti poslali tudi plačilno listo.

Plačilna lista je verodostojna listina za sodno pot do plače

Plačilna lista ni nepomembna, četudi z njo v trgovini ni mogoče kupiti kruha. Delavec jo mora dobiti zato, da lahko vsak mesec preveri, ali so mu pravilno izračunali plačo in prispevke. Številni tega sicer ne počno, toda že če sodelavec na plačilni listi opazi, da so mu pri plači pozabili plačati nadure, je vse drugače. Običajno takoj opozori druge. In staknejo glave. Hitri posvet s sodelavci je hitrejši kot pisanje šefu, naj plača, kar je pozabil, pa še kolegi so obveščeni, ali je prišlo do napake le pri eni ali pri več plačah. Če delavci ne bi dobili plačilne liste, ne bi niti vedeli, da je s plačo kaj narobe.

Zakaj ne bi postal listina še obrazec REK-1?

V Delavski svetovalnici zdaj iščejo način, s katerim bi delavcem, ki ne dobijo plačilne liste, saj se delodajalci požvižgajo na zakon, vendarle omogočili izterjavo plače. Finančni upravi RS (Furs) in pravosodnemu ministrstvu predlagajo, da bi postal verodostojna listina, na podlagi katere bi lahko delavec predlagal sodno izvršbo, poleg plačilne liste še en dokument. To bi bil obrazec REK-1. Delodajalec ga namreč mora oddati Fursu, Goran Lukić pa v imenu Delavske svetovalnice poziva, da bi postal ta obrazec hkrati prek aplikacije eDavki dostopen delavcem. Delavcu bi seveda morali omogočiti neposreden vpogled v oddane obrazce, a le v tiste, ki se nanašajo nanj. Vendar to ni vse. Oddane obrazce REK-1 bi morali dodati med verodostojne listine, na podlagi katerih lahko delavec predlaga sodno izvršbo. Lukić bi to zapisal v 23. člen zakona o izvršbi in zavarovanju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta