Kandidati in kandidatke za člane vlade se predstavljajo. Bobnar: Mirni protest ne bo nikoli več zločin

STA, M.R., Va
30.05.2022 07:45

V državnem zboru se nadaljujejo zaslišanja kandidatov za ministre in ministrice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen
Dominika Švarc Pipan je po odstopu vlade Marjana Šarca s pravosodnega ministrstva odšla kot državna sekretarka, vrnila se bo za ministrico.
Robert Balen

Da je bila predstavitev Tanje Fajon ustrezna, je menilo devet članov odbora, šest jih je bilo proti. Tanja Fajon je na zaslišanju pred zunanjepolitičnim odborom DZ napovedala vrnitev verodostojnosti slovenske zunanje politike. Izpostavila je zavezanost vladavini prava in skupnim vrednotam EU, poudarila pomen dobrih odnosov s sosednjimi državami in podprla širitev EU na Zahodni Balkan.

V skoraj enourni predstavitvi vizije, prednostnih nalog in strateških usmeritev ministrstva je napovedala usklajeno in vključujočo zunanjo politiko ter sodobno, aktivno zunanje ministrstvo. Kot je dejala, je treba slovenski zunanji, evropski in varnostni politiki vrniti dostojanstvo, verodostojnost in okrepiti zaupanje vanjo. Želi Slovenijo, ki bi bila v jedru EU, v ta namen pa namerava tudi krepiti skupne politike EU. Okrepiti namerava tudi zavezanost multilateralizmu in podpreti moč mednarodnega prava.

Kot je dejala, želi "prebuditi spečo Trnuljčico" na ministrstvu, kar naj bi pomenilo posodobitev ministrstva, da bo vsebinsko in organizacijsko odsevalo globalne izzive. Napovedala je, da se bo ministrstvo za zunanje zadeve z novim zakonom o vladi preimenovalo v ministrstvo za zunanje in evropske zadeve.

Tanja Fajon
Robert Balen

Spomnila je, da je v treh desetletjih samostojne Slovenije prva ženska kandidatka za položaj zunanje ministrice; tudi ta prelomnica kaže, da resor potrebuje spremembe in drugačen način vodenja, je poudarila.

"Diplomaciji in celotnemu zunanjepolitičnemu aparatu želim dati spodbudo in svež zagon," je poudarila na seji odbora, ki se je začela z minuto molka v spomin na preminulega tržaškega pisatelja Borisa Pahorja.

"Naš skupni interes in cilj je uspešna Slovenija z uspešno zunanjo in evropsko politiko, ki presega strankarske delitve," je poudarila kandidatka za ministrico, ki ključ skupnega uspeha vidi v sodelovanju in dialogu.

Devet poslanev podprlo tudi Dominiko Švarc Pipan

Tudi kandidatka za ministrico za pravosodje Dominika Švarc Pipan, ki tako kot Tanja Fajon prihaja iz stranke SD, je uspešno prestala zaslišanje pred parlamentarnim odborom za pravosodje. Da je bila njena predstavitev ustrezna, je menilo devet članov odbora, proti jih je bilo pet.

Robert Balen

Vprašanja so se med drugim nanašala na neodvisnost in informatizacijo sodstva, pa tudi na napoved koalicije, da bo odpravila prekrškovne in kazenske postopke, ki so bili sproženi zoper posameznike v času covida-19.

Glede slednjega je Švarc Pipanova med drugim poudarila, da bi se bilo treba tega področja lotiti sistemsko, kajti vendarle gre za situacijo, ko so bili ljudje nepravično kaznovani, je poudarila.

Kandidatka za ministrico je v predstavitvi pred pristojnim odborom DZ med drugim izpostavila vladavino prava kot ideal, h kateremu si moramo prizadevati vsi. Zavezanost temu načelu pa je po njenem mnenju nujna predpostavka za obnovo zaupanja v družbi. Naštela je tudi nekaj načrtovanih zakonodajnih sprememb.

Ajanović Hovnikova napovedala pogajanja za prenovo plačnega sistema

Kandidatka za ministrico za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je napovedala takojšnje imenovanje vladne pogajalske skupine za prenovo plačnega sistema in začetek pogajanj s sindikati. Med ključnimi prioritetami je izpostavila obnovo socialnega dialoga ter napovedala prenovo zakona o upravnem postopku in reorganizacijo upravnih enot.

Kandidatka iz kvote Gibanja Svoboda je na obsežni predstavitvi pred pristojnim odborom DZ uvodoma nanizala svoje izkušnje z delom v javni upravi in ocenila, da dobro pozna delo in procese znotraj javne uprave, pa tudi težave, izzive in priložnosti javne uprave.

Javni sektor vidi kot sektor, ki ustvarja vrednost in ima svoje poslanstvo, "ki zagotavlja in ščiti javni interes, javno dobro". Ob tem je poudarila, da konflikt med javnim in zasebnim ni nič drugega kot "izključno umetno ustvarjen konflikt".

Prav tako zavrača navedbe, da je ministrstvo za javno upravo nepotrebno in da nima nobene prave vsebine. Kot je izpostavila, je prav to ministrstvo tisto, ki je pristojno za postavitev sistema kakovostne zakonodaje. Odprava administrativnih ovir se po njenih besedah lahko zgodi samo, če bodo predpisi, strategije, politike in ukrepi, ki jih javna uprava producira, kakovostni.

Kandidatka za ministrico za javno upravo je Sanja Ajanović Hovnik. 
Robert Balen

Osrednjo vlogo je Ajanović Hovnikova v predstavitvi namenila sistemu javnih uslužbencev in sistemu plač. Napovedala je, da bo že za prvo sejo vlade predlagala imenovanje vladne pogajalske skupine za prenovo plačnega sistema in reševanje odprtih vprašanj. "Ta pogajanja se bodo začela takoj, vsekakor še v mesecu juniju," je zatrdila in dodala, da bo vlada zavezana socialnemu dialogu, ki ga namerava takoj odpreti.

Pogajali se bodo z vsemi sindikati, in ne samo s posameznimi. Pogajanja bodo tekla dvotirno - o samih plačah in o plačnem sistemu.

Napovedala je tudi sklenitev dogovora s socialnimi partnerji o politiki plač v javnem sektorju za prihodnje obdobje in določitev finančnega okvirja, ki ga bo nova vlada namenila za povišanje plač v javnem sektorju.

Kot kandidatka za ministrico ima v načrtu nekaj zakonskih sprememb. V enem letu bodo pripravili zakon, v katerem bodo "na zakonsko raven povzdignili pravila iz resolucije o normativni dejavnosti in s tem obvezujoče definirali procese strateškega načrtovanja in normiranja". "Upoštevanje pravil odslej ne bo več stvar dobre volje in fair playa, temveč zakonska obveza," je poudarila.

V dveh letih obljublja sistemsko prenovo zakona o upravnem postopku, ki bo po zgledu tistega, ki ga uporabljajo Nizozemci, postal moderen postopkovni predpis in bo veljal tako za splošne kot individualne upravne akte. Število členov bi bilo po njenih besedah treba zmanjšati s 322 na ne več kot 80.

Napovedala je tudi takojšnjo redefinicijo nalog upravnih enot in njihovo reorganizacijo, da bi nivoju statističnih razvojnih regij dosegli večjo fleksibilnost zagotavljanja storitev. Po njeni oceni so upravne enote trenutno neenakomerno obremenjene in premalo usmerjene v reševanje življenjskih položajev strank, kar vodi v njihovo nezadovoljstvo.

Nadaljevati želi z dobro prakso rednega sestajanja skupine za lokalno samoupravo, saj po njenih oceni kaže dobre rezultate. Na področju javnega naročanja med ključnimi izzivi izpostavlja nadaljnji proces digitalne preobrazbe ter profesionalizacijo javnih uslužbencev.

Dotaknila se je tudi nevladnega sektorja in področja prostovoljstva. Kot je med drugim izpostavila, mora biti za finančno podporo splošno koristnim dejavnostim nevladnih organizacij popolnoma nepomembno, ali so te kritične do vlade ali ne.

Njeno predstavitev je kot ustrezno na koncu ocenilo devet članov matičnega odbora, kot neustrezno pa pet.

Kandidat za finančnega ministra: Slovenija ima kot vir financiranja razvit le bančni sistem

Ob 13. uri se je pred odborom za finance pojavil Klemen Boštjančič in predstavitev kandidature za ministra prav tako uspešno prestal. Da je bila njegova predstavitev ustrezna, je glasovalo devet poslancev, pet jih je bilo proti.

Klemen Boštjančič pred odborom DZ za finance 
Robert Balen

Skozi leta se je v Sloveniji po oceni kandidata za finančnega ministra izgubila povezava med davčno in socialno politiko. Na ministrskem položaju se bo zavzemal za to, da se vrne, eno od možnih poti vidi v obravnavi neto razpoložljivega dohodka. Kakšnih novih davkov še ne želi napovedovati.

Boštjančič, ki ga za finančnega ministra v vladi Roberta Goloba predlaga Gibanje Svoboda, je v predstavitvi pred člani odbora DZ za finance dejal, da prav veliko možnosti za dodatne davčne vire ne vidi. "Res mislim, da so možnosti dodatnih davčnih virov razmeroma omejene," je povedal. Hkrati pa je nanizal kar nekaj predlogov, denimo davek na premoženje oz. nepremičnine, predvsem na dražje nepremičnine in tiste, v katerih lastnik ne živi. S tem bi tudi vplivali na cene nepremičnin, je prepričan.

Pregledal bi tudi sistem davka od dohodkov pravnih oseb, kjer so se olajšave po njegovi oceni precej razpasle. Enako velja za znižano stopnjo pri davku na dodano vrednost, nekaj rezerv vidi v trošarinski politiki, obdavčitvi dediščin in daril ter olajšavah pri samostojnih podjetnikih. Prepričan je, da so bile pri davčni obravnavi električnih vozil pretekle vlade preveč radodarne.

Poudaril je, da so vse to za zdaj le razmišljanja. "Poudarjam - samo preučili bomo, nobena od teh stvari se ne bo zgodila že jutri, to bi bilo absolutno neresno," je dejal.

Povečati davčne prilive v proračun, a ne od novih davkov, pač pa na račun bolj učinkovitega pobiranja davkov, bo ena od njegovih glavnih nalog na položaju finančnega ministra. Zavzemal se bo tudi za prestrukturiranje javnih izdatkov, predvsem v smeri rasti produktivnosti, za ciljno usmerjen proračun in za znižanje strukturnega primanjkljaja: "Tak kot je zdaj - res se ga bojim."

Stanje javnih financ po Boštjančičevi oceni ni prav lepo. Krivca za to ne vidi le v odhajajoči vladi, pač pa v vseh še pred njo, rešitev pa v dvigu produktivnosti. "Ključna za javnofinančne prihodke na dolgi rok je rast BDP oz. produktivnosti, vse ostalo je iluzija," je dejal in opomnil, da o višji produktivnosti govorimo že 30 let. Rešitev vidi v maksimizaciji deleža aktivnega prebivalstva, na kratki rok pa v optimizaciji stroškov na vseh področjih.

Dodatna poraba ali zadolževanje, to za Boštjančiča ni vprašanje. "Oboje," je napovedal, a poudaril, da mora iti dodatna poraba izključno za tiste ukrepe, ki so merljivi in bodo prinesli dolgoročne pozivne učinke ter ne bodo vrtali dodatne luknje v javne finance.

Iz državnega proračuna gre največ denarja za plače javnih uslužbencev. Ti so možgani delovanja države, je dejal Boštjančič, ki ne zagovarja sistema uravnilovke, pač pa sistem učinkovitosti, kjer so tisti, ki dobro delajo, nagrajeni.

Slovenski kapitalski trg se mu zdi nerazvit. "Slovenija ima kot vir financiranja razvit le bančni sistem," je dejal, meni, da bi bilo mogoče del depozitov gospodinjstev aktivirati v mala in srednja podjetja.

Da bi bilo mogoče z državnim premoženjem reševati demografske izzive, je mit, je opozoril. Knjigovodska vrednost družb v lasti države je deset milijard evrov, manko v pokojninski blagajni pa je milijarda evrov na leto. "Zato je nerealno pričakovati, da je to odgovor na demografske izzive," je povzel. Ključna pri upravljanju državnega premoženja je profesionalnost.

Finančno ministrstvo mora biti vrhovni nadzornik nad vsemi ostalimi ministrstvi in Boštjančič namerava to vlogo izvajati zelo resno. "Verjamem, da lahko zapraviš toliko kot ustvariš," je povedal, med svojimi prvimi nalogami na položaju ministra pa naštel takojšen začetek priprave proračuna za leti 2023 in 2024 ter fiskalnega okvira za obdobje 2023-2025.

Šarec: Slovenska vojska da ali ne, zame te dileme ni

 

Kandidat za obrambnega ministra Marjan Šarec je v uvodni predstavitvi pred matičnim odborom DZ popoldne dejal, da zanj ni dileme, ali vojsko imamo ali ne. "Pogovarjamo se lahko samo o tem, kakšna in kako opremljena naj bo," je dejal. Sam bi jo sicer vrnil h konceptu teritorialne obrambe. Pristojnosti napotovanja pripadnikov v tujino pa bi prenesel na DZ.

Koalicijska pogodba bodoče vlade med prioritete postavlja posodobitev koncepta obrambne politike, zato namerava Šarec, ki je kandidat iz kvote največje koalicijske stranke Gibanje Svoboda, če bo imenovan za ministra, revidirati nekatere ključne dokumente, ki izhajajo iz zastarelih ali neustreznih izhodišč. Izpostavil je novo tehnološko naravo vojne - konkretno taktiko bojevanja s pojavom dronov, pametnih samovodenih streliv, modernih taktičnih raketnih sistemov za protioklepni boj in protiletalsko obrambo.

Na strateški ravni je vprašanje, kako prihajajoče skupne evropske obrambne zmogljivosti ustrezno umestiti v okvir nacionalnega obrambnega koncepta. Na področju nabav vidi izziv, kako v nastajajoče projekte v okviru EU vključiti slovensko obrambno industrijo, predvsem na točki raziskav in razvoja. Samo "tako bomo lahko dejansko v Sloveniji razvijali konkurenčno in uspešno obrambno industrijo ter zagotavljali sodobna delovna mesta in posredno in neposredno povrnitev sredstev, vloženih v obrambni sistem," je dejal.

Znotraj zveze Nato želi odpreti razpravo o ciljnih zmogljivostih in oceniti, ali je koncept izgradnje srednje bataljonske skupine ter izvidniškega bataljona pravilna smer. Doma nas čaka razprava in odločitev, kako finančna sredstva nameniti brezpilotnim letalnikom, lahkim protioklepnim in protiletalskim sistemom, raziskavam in visokotehnološki produkciji. Šarec bi ob tem gradil na tradiciji teritorialne obrambe kot načina delovanja, na lahkih mobilnih enotah in na pokrivanju prostora. "To je težko doseči z zelo težkimi in dragimi oklepniki 8x8. Tudi zato je treba natančno pregledati podpisano pogodbo za oklepnike Boxer ter opraviti revizijo vseh do sedaj sklenjenih pogodb za nakup vojaške opreme in ustaviti vse postopke do zaključka revizije," je napovedal.

Za potrebe mirovnih operacij in misij bi opravil razmislek glede začasnega najema zaščitnih vozil, ki so odporna na mine in zasede. Pri nakupu opreme bo Šarec dal prednost opremi, ki zagotavlja dvojno uporabnost - za osnovno obrambno poslanstvo in ob tem za zaščito in reševanje. Ena od njegovih prioritet bo, da vojska poveča in posodobi floto helikopterjev, ki delujejo tudi pri nalogah zaščite in reševanja.

Napovedal je spremembo in nadgradnjo resolucije o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja SV do leta 2035, novelirati želi tudi zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v SV v letih 2021-2026. Spremenil bi tudi srednjeročni obrambni program do leta 2026, ki ga je nedavno sprejela odhajajoča vlada. Nahajamo se na točki, ko se bo treba odločiti, ali gremo v sistemsko prenovo zakonodaje, je dejal. Največji izziv pa Šarec vidi v pomanjkanju vojaškega kadra, saj se povečuje povprečna starost zaposlenih v obrambnem sistemu. Kot rešitev je ponudil možnost, da bi mladim do 35. leta brez srednješolske izobrazbe omogočili vstop v SV "z začasnim spregledom izobrazbenega pogoja". Hkrati pa bi jim omogočili izobraževanje, da bi v petih letih služenja v vojski lahko pridobili ustrezno izobrazbo.

Šarec je uspešno prestal zaslišanje. Da je bila njegova predstavitev ustrezna, je menilo devet poslancev, da ni bila, jih je ocenilo pet. 

Kandidatka za notranjo ministrico obljublja povrnitev zaupanja v policijo

Kandidatka za notranjo ministrico Tatjana Bobnar je izpostavila povrnitev zaupanja v delo policije, njeno neodvisnost ter depolitizacijo. Posebno pozornost bo namenila femicidu, prometni varnosti in kariernemu sistemu. Tehnične ovire na meji bi nadomestila z drugačnim nadzorom.

Nekdanja generalna direktorica policije je v uro in pol dolgi predstavitvi pred odborom DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo sprva izpostavila svoje izkušnje 29 let dela v policiji, pri čemer je posebno pozornost namenila dvigu zaupanja v policijo, ker da je bilo v zadnjih dveh letih porušeno, saj je ministrstvo "poteptalo stroko", retorika ministrstva pa je bila groba in brutalna. Kandidaturo je sprejela zato, da popravi ugled in zaupanje v policijo, pravi.

Slovenija,Ljubljana, 30.05.2022, 30.maj 2022, Tatjana Bobnar kandidatka za ministrico notranje zadeve odgovarja na vprašanja pred pristojno komisijo DZ. ministrica za notranje zadeve politika državni zbor
Ziga Zivulovic Jr.

"Nalogo ministrice bom opravljala kot strokovnjak in nikoli ne bom na twitterju pozivala policistov h grobim ali nesorazmernim praksam, vedno pa k spoštovanju človekovih pravic," je dejala. Sodobno vodenje ministrstva, kot si ga zamišlja, je "policijo spremeniti iz represivne v storitveno organizacijo za ljudi, ki bo spoštovala človekove pravice in svoboščine".

Nikoli več se po njenem mnenju ne sme ponoviti ograditev Trga republike, nerazumno kaznovanje bralcev ustave, mariborskih dijakov in dogajanja, kot je bilo 5. oktobra, ko je policija uporabila nesorazmerna prisilna sredstva proti protestnikom, je naštela. "Mirni protest ne bo nikoli več zločin," je dejala. Policija bo morala po njenem mnenju tudi opraviti samorefleksijo dela zadnjih dveh let. "Politika ne sme nikoli več tako vehementno vkorakati v policijo in preko policije dvigniti roko nad lastnim ljudstvom," je napovedala depolitizacijo policije.

S spremembo zakona o organiziranosti in delu policije bi se generalnega direktorja policije imenovalo in razrešilo na podlagi mnenja strokovne komisije. Za direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) pa je po njenem mnenju lahko imenovana le oseba, za katero se glede na dosedanje delo sklepa, da bo funkcijo opravljala strokovno, pošteno, vestno, da bo varovala ugled, zakonitost delovanja in avtonomijo NPU. Razmisliti pa bo treba tudi o notranji reorganizaciji NPU, pravi. Mandate bi po njenem mnenju morali dobiti tudi načelniki policijskih uprav. Hkrati se zavzema za povrnitev vloge državnega tožilstva pri usmerjanju predkazenskega postopka in umik notranjega ministra iz tega.

Potrebno se je sistemsko ukvarjati s storilci in nuditi pomoč žrtvi, pravi. Naklonjena je tudi elektronskim zapestnicam oz. sledenju povzročiteljem družinskega nasilja, ki imajo prepoved približevanja žrtvam.

Pri migracijah zagovarja pravočasno obravnavo prosilcev za azil in spoštovanje človekovih pravic. Naloga policije je po njenem mnenju, da preprečuje nezakonite migracije in da ugotavlja in odkriva vse oblike čezmejne kriminalitete. Zagovarja odstranitev tehničnih ovir z južne meje, "da nihče več na tej poti ne umre". Nadzor bi med drugim nadomestila s kamerami in brezpilotnimi letali, kot predvideva koalicijska pogodba. V reševanje migrantske problematike pa želi vključiti civilno družbo, nevladne organizacije in tudi lokalno skupnost.

Zagovarja ničelno toleranco alkohola v prometu, saj sta alkohol in hitrost še vedno razlog za zmanjševanje varnosti v prometu. Zagovarja povečanje nadzora na avtocestah, ampak ne z avtocestno policijo. Podpira delovanje obeh policijskih sindikatov, meni, da je konstruktiven dialog nujen za razvoj policije. Želi si ponovna poganja o kariernem sistemu v policiji, ki bo "branik strokovnosti in profesionalnosti tega resorja".

Predstavitev kandidatke za ministrico za notranje zadeve je odbor DZ po treh urah in pol z devetimi glasovi za in štirimi proti ocenil kot ustrezno.

Že v soboto so uspešno opravili svoje predstavitve kandidati za ministre za gospodarstvo, izobraževanje, za kohezijo, za Slovence po svetu in za digitalizacijo. V torek sledijo še zaslišanja kandidatov za ministre za zdravje, okolje, kmetijstvo in infrastrukturo ter za delo in za kulturo.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta