Kakšna je turistična ponudba? Najbolj se draži Hrvaška, Slovenija z rekordnimi cenami

Vida Božičko Vida Božičko
24.05.2022 06:00

Cene so poskočile v nebo, turistični boni pa so po večini že pošli. Letošnji dopust bo tako bistveno dražji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Natalija Jurše

Pred začetkom glavne turistične sezone se z rezervacijami spet precej polnijo nastanitve. Ker je večina turističnih bonov pošla, bodo domači hotelirji tokrat spet bolj stavili na tuje goste, Slovenci pa bodo več letovali v tujini. A precej dražje kot pred korono. Cene počitniških paketov so se namreč v zadnjem obdobju precej zvišale in njihov indeks rasti zraven energije, goriva in hrane najbolj vpliva na trenutno inflacijo. Samo v aprilu so se po podatkih statističnega urada počitniški paketi podražili za kar 19,2 odstotka.

Najmanj podražitev za dopustovanje v Grčiji, Turčiji, Egiptu

Miran Bende 
Sašo Bizjak

Za zdaj manjšega zanimanja na turističnih agencijah še ne beležijo, zaznavajo pa, da ljudje bolj spremljajo cene in izbirajo lokacije, ki so cenovno manj podivjale. Takšni so denimo Grčija, Turčija in Egipt. "Tisti, ki na dopust letijo, ne bodo iskali krajših počitnic, ker let je, takrat ko je. Gledajo pa precej na ceno. Zdaj gostje med dragimi destinacijami izbirajo tiste, ki so se manj podražile - to so Grčija, Turčija, Egipt, pa tudi Bosna. Te lokacije se niso tako drastično podražile, sta se pa tam podražili hrana in izposoja avtomobilov. V Italiji je ravno nasprotno. Tam se ne draži hrana, so pa se precej podražile nastanitve," razlaga Miran Bende, direktor potovalne agencije Galileo 3000. Težko sicer oceni, za koliko so se v splošnem podražili aranžmaji. Pravi, da vse za 15, 20 odstotkov, ponekod tudi bistveno več. "Me prav zanima, kaj bo letos s Hrvaško, ki se je že precej podražila in tudi za letos napoveduje drastično zvišanje cen. Tisti, ki se tradicionalno ne morejo odreči hrvaškemu morju, bodo letos odšteli zelo veliko. Najbolj pa so cene podivjale pri nas. Bonov praktično ni več, cene pa so tako visoke kot takrat, pa je šele maj. Le kako bo v glavni sezoni? To ni normalno, saj lahko za isti denar nekdo odpotuje z letalom in za to ceno zraven dobi tudi hotelsko nastanitev," razmišlja.

Last minute znižanj ne bo

Jože Režonja
Andrej Petelinšek

Na dvige cen celotnih aranžmajev vplivata predvsem dve komponenti. Prva je dvig hotelskih nastanitev, druga pa dvig cen goriva, kar vpliva na cene prevoza. "A mi garantiramo ceno na daljši rok, tako da naši gostje podražitev še ne občutijo. Cene so še vedno nekje na nivoju leta 2021. Glavni razlog za to so zakupljene kapacitete. Pogodbe so bile podpisane v letu 2021, tako na Jadranu kot na Mediteranu, kjer počitnikuje največ Slovencev. A opažamo, da se kapacitete v juliju in avgustu že zelo hitro polnijo, kar pomeni, da ni pričakovati nekih zelo ugodnih last minute ponudb, kot smo bili mogoče vajeni v preteklosti," je pojasnil Jože Režonja iz turistične agencije Relax. Zato gostom svetuje, naj svoje počitnice rezervirajo čim prej.

Da zanimanje za počitnice vsak mesec narašča, so potrdili tudi pri Turistični agenciji Sonček, kjer so s prodanimi prvomajskimi paketi zadovoljni, prav tako so rezervacije za poletje spodbudne. "V predsezoni so v porastu še rezervacije za Slovenijo, saj želijo mnogi še izkoristiti zadnje turistične bone. Razen Jadrana pa se je letos na velika vrata vrnilo Sredozemlje. Iz Ljubljane letijo kar trije čarterji tedensko v Turčijo, poleteti bo mogoče na deset grških otokov, že vso zimo in tako tudi v poletje so letala za Egipt praktično polna, polnimo tudi Kanarske otoke, Baleare, letošnja zanimivost in novost so Azori, vse več ljudi pa privabljajo tudi Maldivi," so našteli pri Sončku. Glede cen so povedali, da so tudi oni pogodbe sklenili že pred podražitvami, zato bistvenih podražitev ne bo. Več jih bodo tokrat občutili tisti, ki potujejo v lastni režiji. "Morda je to celo priložnost za turistične agencije, da izkoristimo prednost fiksnih cen pri mnogih paketih v naši ponudbi," so še dodali.

Pri nas spet več tujih kot domačih gostov

Dvig cen osnovnih surovin bo eden največjih izzivov za turistični sektor, opozarja Fedja Pobegajlo, direktor Turistično-gostinske zbornice Slovenije. Taki dvigi cen energije in hrane bodo verjetno drastično vplivali tudi na cene nastanitev pri nas. Turistični boni so povečali povpraševanje slovenskih gostov, zato so se nekateri ponudniki odločali za ustrezno prilagoditev cen v sezonskem obdobju. "Gibanje cen v prihodnjem obdobju je težko napovedati, na vsak način pa se bodo oblikovale tržno, skladno s povpraševanjem. Pričakovanja turističnih podjetij za glavno turistično sezono so glede na stanje rezervacij dokaj dobra, ostaja pa velika odvisnost turizma od zunanjih dejavnikov, ki lahko hitro spremenijo obseg turističnih tokov," je pripomnil Pobegajlo.

Hrvaška napoveduje velike podražitve že to sezono. 
Gregor Grosman

Trenutno stanje rezervacij za poletno sezono v Skupini Sava Hotels & Resorts, ki obsega številne hotele in apartmaje na Obali, gorskih destinacijah in v kopališčih, kaže na nekoliko večjo zasedenost, kot je bila v predkoronskem letu 2019. "Trenutno se beleži največja zasedenosti na slovenski obali (med 70 in 90 odstotki), kjer se tradicionalno prej zapolnijo kapacitete, sledijo pa Bled in terme," so pojasnili. Tudi struktura gostov bo tokrat nekoliko drugačna. Po dveh letih bo, kot kaže, zopet več tujcev kot domačinov. Trenutno v Skupini Sava Hotels & Resorts ocenjujejo delež domačih gostov na 44 odstotkov, delež tujih gostov pa na 55 odstotkov.

Cene se včasih spreminjajo dnevno

Zraven tega so po koronskem obdobju pri svojih gostih opazili še, da bolj kot kadarkoli prej potujejo bližje domu in z osebnim avtomobilom, hkrati pa vse več gostov išče avtentična in trajnostna doživetja, več je zanimanja za daljinsko pohodništvo in kolesarjenje, gostje pa tudi vedno bolj cenijo kakovostno kulinariko. Glede cen so povedali še, da so precej dinamične. Spreminjajo se celo dnevno, odvisno od števila prostih kapacitet. Dodajajo, da je trenutno cena za bivanje pri njih še približno enaka kot lani.

Med poletjem je tudi pri nas najbolj zanimiva Obala, kjer tako kot na drugih destinacijah tokrat pričakujejo več tujih gostov. "To smo že zaznali med velikonočnimi prazniki, ko so bili hoteli občine Piran polno zasedeni. Zabeležili smo 11.000 prenočitev, kar tri četrtine vseh hotelskih prenočitev so ustvarili tujci. Aprila smo med tujci gostili največ Avstrijcev, Nemcev in Italijanov. V prvih štirih mesecih letošnjega leta pa smo v vseh nastanitvenih kapacitetah našteli skoraj 300.000 prenočitev, kar je dobro, vendar še vedno 14 odstotkov manj kot leta 2019. Razlika je nastala predvsem zato, ker je bilo letos odprtih nekaj manj hotelov kot leta 2019," je dejala Lea Šuligoj iz Turističnega združenja Portorož.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta