Kako na desni širijo lažno novico, da se ukinja drugi program Televizije Slovenija

DR
15.03.2024 11:39

Po včerajšnji izredni seji sveta javnega zavoda so se oglasili Bojan Požar, Uroš Urbanija, Janez Janša ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša na soočenju na TV Slovenija.
Adrian Pregelj/RTVS

"Tole je pa tudi mene presenetilo, da na RTV Slovenija ukinjajo celoten 2. program ... upam, da ne zato, ker smo v našem mandatu dosegli rekordne gledanosti prav na tem programu," je na družbenem omrežju X zapisal nekdanji šef Ukoma in bivši direktor javne televizije Uroš Urbanija. Na objavo se je odzval prvak SDS Janez Janša in dodal: "Zadnji stadij depolitizacije RTV Slovenija. Sami jo bodo razgradili. In nato bomo zgradili novo. Slovensko RTV Slovenija."

Svoje je k širjenju lažne novice prispeval tudi politični delavec v medijih in Janšev zaveznik Bojan Požar"RTV Slovenija ukinja 2. program TVS, ki mu sicer, po dostopnih podatkih AGB, gledanost raste. Ker šport in to. Za razliko od 1. programa, ki mu - po istih podatkih - gledanost močno upada."

Na lažne zapise o ukinitvi drugega programa javne televizije so se, kar je bil ne glede na dvoumen naslov Siola zagotovo namen zgornjih objav, odzvali podporniki SDS, ki se večinoma sprašujejo o smiselnosti plačevanja RTV-prispevka. Idejo, da bi bilo treba ukiniti RTV-prispevek, sicer že dolgo širijo prav predstavniki največje opozicijske stranke.

V pokoj odhaja Vida Petrovčič, Igor Kadunc: To je resnica. S tem bi se morala ukvarjati tudi policija!

Sicer pa je Svet Radiotelevizije Slovenija včeraj sprejel spremembe statuta javnega zavoda, ki med drugim ukinja informativni program na drugem sporedu Televizije Slovenija. Kot je znano, je preko propadlega projekta Panorama nov informativni program uvedlo prejšnje vodstvo javnega zavoda na čelu s takratnim generalnim direktorjem Andrejem Grahom Whatmoughom, torej v času desnega prevzema naše največje medijske hiše. Na ta način so na Kolodvorski zaposlili tudi novinarje, ki so blizu stranki SDS. "Valentin Areh je z današnjega gledišča za sabo pustil strašen poskus reorganizacije programskega prostora, s katerim je naredil ogromno škode. Govorim o ukinjanju določenih oddaj, medtem ko eksperiment na drugem sporedu ni izpolnil nobenega od zastavljenih ciljev. Zaradi tako nekredibilnih eksperimentov s programom smo izgubili zaupanje gledalcev, ljudje so obupali nad javno televizijo, da se moramo danes boriti za vsakega gledalca posebej. Šlo je za načrtno dirigirano zahtevo, da se uniči Televizijo Slovenija, kar je imelo zelo škodljiv učinek. Ko je vodenje televizije prevzel Urbanija, so vendarle ugotovili, da je bila narejena velika napaka. Vendar konkretnega preskoka, da bi se takratna situacija sanirala, niso naredili. Znašli smo se v obdobju gole stagnacije. Projekt Panorama je bil škodljiv že od samega začetka, škodljivost tega okostnjaka pa sami danes zelo dobro občutimo. Za praktično nič gledanosti smo zapravili milijon evrov," je nedavno v intervjuju za Večer povedala direktorica javne televizije Ksenija Horvat

Na zapis Bojana Požarja se je odzval tudi novinar javnega radia Tomaž Celestina, ki ga je popravil: "Ukinja info program 2. programa."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta