(PISMO) Po Jemčevem odstopu valovci pišejo vodstvu RTV Slovenija: "Nezadovoljstvo v tako nespodbudnem okolju se krepi"

DR
01.03.2024 16:18

Pismo ustvarjalk in ustvarjalcev Vala 202, ki so ga naslovili tudi na vodstvene organe Radiotelevizije Slovenija, v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Spoštovana Uprava RTV Slovenija, spoštovani direktor Radia Slovenija, spoštovani člani Sveta RTV Slovenija, spoštovani člani Sveta delavcev, cenjena javnost!

Članice in člani uredništva Vala 202 z negotovostjo in zaskrbljenostjo spremljamo nepreklicni odstop Nejca Jemca z mesta odgovornega urednika po le letu dni novega mandata. Njegovi vizija in usmeritev dela sta ob nadpovprečnem ekipnem duhu Val 202 v zadnjih letih utrdili kot kredibilen in inovativen medij, tudi v najzahtevnejših okoliščinah, hkrati pa ga postavili v sam vrh poslušanosti. Val 202 ni samo uspešen radio, ampak je ena izmed najbolj zaupanja vrednih blagovnih znamk RTV Slovenija.

Osebne razloge za njegov odstop razumemo. Rezultati in dobro delo v zelo rigidni hierarhiji upravljanja na RTV Slovenija namreč največkrat naletijo le na gluha ušesa in prazne obljube, pogosto tudi na podcenjevalen odnos. Odgovorni urednik ta hip nima nikakršnega vpliva na kadrovsko politiko, nadomeščanje bolniških in porodniških odsotnosti je blokirano, variabilni stroški so močno okleščeni, številni sodelavci se spogledujejo s spodbudnejšimi delovnimi okolji, možnost dela na daljavo (k njemu stremijo vse moderne, inovativne medijske organizacije, na Valu 202 se je izkazalo za več kot uspešno) uprava brez argumentov zavrača.

V primerjavi z letom 2019 je število redno zaposlenih na Valu 202 manjše za 15 odstotkov, v letu 2023 je Val 202 ustvaril za blizu 13 odstotkov oglasnih prihodkov celotne RTV Slovenija. Tedensko dosežemo več kot 440.000 poslušalk in poslušalcev, v primerjavi z letom 2019 se je doseg Vala 202 občutno povečal in je na rekordni ravni 15,8 odstotka. Gre le za konkretno ilustracijo dobrega dela samo ene izmed enot Radia Slovenija, ki ob soočanju s podobnimi težavami dosegajo nadpovprečne rezultate.

Robert Balen

V zadnjem obdobju je med ustvarjalkami in ustvarjalci Vala 202 tudi zaradi preobremenjenosti vse več bolniških odsotnosti, tri izmed njih so dolgotrajne. Upokojitve se niso nadomestile. Program in produkcija temeljita na človeškem pogonu, ki ni brezmejen, nezadovoljstvo v tako nespodbudnem okolju se krepi. Sodelavci prevzemajo nove in nove zadolžitve, ukinjeno je bilo dozdajšnje delo prometne pisarne, v prihodnjih mesecih se obetajo občutne krnitve programa. Razumemo, da novim upravljavcem ni lahko, zelo dobro se tudi zavedamo širšega finančnega položaja, v katerem se je znašla RTV Slovenija. Na Valu 202 smo sprejeli številne dolgoročno tudi škodljive varčevalne ukrepe, ne moremo pa se strinjati s pavšalnimi uravnilovkami, odločitvami brez argumentov, slabo komunikacijo, odsotnostjo premisleka in dolgoročne vizije javnega servisa. Skrbi nas pasivnost vodstva in članov tako Sveta RTV Slovenija kot Sveta delavcev RTV Slovenija. Številni so bili še pred meseci zelo glasni in konstruktivni, zdaj so obmolknili. 

Ustvarjalke in ustvarjalci Vala 202 smo v zadnjih treh letih dejavno, večkrat v prvih vrstah opozarjali na nemogoče razmere v hiši, predvsem na nezavidljive razmere v televizijskih uredništvih. Solidarnostno smo se pridružili različnim iniciativam za ohranitev javne RTV. V skladu s profesionalnimi novinarskimi standardi smo skupaj z drugimi sodelavci Radia Slovenija o vsem obveščali tudi javnost. Poslušalke in poslušalci so naši največji zavezniki, skupnost, za katero delamo in ki smo ji odgovorni. Zato je prav, da jo obvestimo tudi o naših težavah in stiskah, na rešitev katerih nimamo nobenega vpliva. Trenutni odgovorni upravljavci RTV Slovenija ga še vedno imajo, zato pričakujemo, da se bodo čim prej kompetentno lotili dela. Pričakujemo takojšnje reševanje kadrovskih težav, ustrezno nadomeščanje porodniških odsotnosti, dolgotrajnih bolniških odsotnosti in upokojitev ter ustrezno umestitev naših programskih delavcev na pogodbe delovnih mest, katerih delovne naloge že opravljajo. Pričakujemo boljšo in kompetentnejšo komunikacijo in jasno vizijo. Pri iskanju in imenovanju novega odgovornega urednika pričakujemo transparenten postopek in imenovanje kompetentnega kandidata. 

Robert Balen

Kljub zelo zahtevnim in negotovim razmeram bomo odgovorno, strokovno in zavzeto še naprej opravljali svoje delo. V prvi vrsti zaradi zaveze z javnostjo, poslušalkami in poslušalci Vala 202. Zaradi globokega zavedanja pomena javnega medija pa nikakor ne nameravamo samo nemo opazovati, kako se uničuje medij, v katerega smo številni vložili veliko strokovnega dela in energije. Dokler bo mogoče, se bomo trudili zdržati in ohraniti kakovosten program. Bojimo pa se, da je časa vse manj. Kot je poudaril Nejc Jemec ob svojem odstopu, "na trenutke komaj še zvozimo". Že pred meseci pa je javno tudi opozoril, da je ob sprejetih usmeritvah (finančnem in programsko-produkcijskem načrtu) trenutne Uprave in Sveta RTV Slovenija Val 202 obsojen na pot po spirali, katere dno je irelevantnost. 

Žrtvovati primere dobre prakse v tej hiši pomeni še en medijski samomor v že tako precej žalostni medijski krajini. Odgovornost za takšen razplet bi bila povsem jasna.

Ustvarjalke in ustvarjalci 2. programa Radia Slovenija, Vala 202

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta