Kadri Pošte Slovenije prevzeli vajeti v Intereuropi

Timotej Milanov Timotej Milanov
03.01.2022 17:40

Primorskega logista po novem vodi Damijan Vajs, ki je pred tem vodil podjetje PS Logistika.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Dober teden zatem, ko so nadzorniki sprejeli odločitev o prekinitvi sodelovanja z Markom Cegnarjem, ima Intereuropa že novega predsednika uprave. 

Robert Balen

Nadzorni svet Intereurope je za novega predsednika uprave imenoval Damijana Vajsa, ki je z novim letom začel štiriletni mandat na čelu tega primorskega logističnega podjetja s skoraj 600 zaposlenimi. Vajs je zadnjih osem let delal v skupini Pošte Slovenije, od tega šest let kot poslovodja odvisne družbe PS Logistika. Kot so ob tem sporočili, ima dvanajst let delovnih izkušenj na področju logistike. Marko Rems ostaja namestnik predsednika uprave Intereurope. Kot smo že poročali, je nadzorni svet Intereurope pred novim letom potrdil sklenitev sporazuma o prenehanju funkcije in pogodbe o zaposlitvi z dotedanjim predsednikom uprave Markom Cegnarjem, ki so ga komaj leto pred tem imenovali za predsednika uprave s polnim mandatom. Vodenje Intereurope je Cegnar sicer začasno prevzel leta 2019.

Vpleteni menjave vodstva ne komentirajo

Z imenovanjem Vajsa se tako v podjetju krepijo kadri Pošte Slovenije, ki je leta 2019 prevzela Intereuropo z nakupom večinskega deleža delnic družbe. Lani pa je Pošta Slovenije z odkupom delnic SDH, KAD, Zavarovalnice Triglav in Pozavarovalnice Triglav Re pridobila nadzor nad več kot 86 odstotkov glasovalnih pravic v družbi. Drugi največji delničar v družbi je Luka Koper s 4,9-odstotnim lastniškim deležem. Novembra lani so bili tako v nadzorni svet družbe imenovani člana poslovodstva Pošte Slovenije Sebastijan Gostenčnik in Karmen Lebe Grajf ter Gregor Korene, zaposlen v Pošti Slovenije, sicer član največje vladne stranke SDS. Razlogov za menjavo vodstva družbe kljub uspešnemu poslovanju v lanskem letu niso navedli.

Tomaž Kokot, predsednik nadzornega sveta Intereurope, ocenjuje, da bo Vajs na podlagi svojih delovnih izkušenj na področju logistike zagotovil izvajanje strategije Intereurope in s tem prispeval k dobičkonosnosti celotne skupine Pošte Slovenije.

Pošta Slovenije

Predsednik nadzornega sveta Intereurope je Tomaž Kokot, sicer tudi začasni generalni direktor Pošte Slovenije, ki je prav tako član SDS in tudi strankin občinski svetnik v Poljčanah. Kot pojasnjuje, se je nadzorni svet s Cegnarjem razšel sporazumno, pri čemer podrobnosti ne razkrivajo. Ob tem še ocenjuje, da bo Vajs na podlagi svojih delovnih izkušenj na področju logistike zagotovil izvajanje strategije Intereurope in s tem prispeval k dobičkonosnosti celotne skupine Pošte Slovenije. Tudi Cegnar zadeve ne želi komentirati. Kot izhaja iz nerevidiranega poročila o poslovanju Intereurope, ki ga je nadzorni svet obravnaval novembra, je družba v prvih devetih mesecih letošnjega leta ustvarila 129,2 milijona evrov prihodkov od prodaje, s čimer je presegla zastavljene načrte. Družba PS Logistika, ki jo je Vajs vodil doslej, je sicer precej manjše podjetje s sedežem v Ljubljani in 65 zaposlenimi. V Letu 2020 je ustvarila 10,8 milijona evrov prihodkov in 900 tisoč evrov dobička.

Delavci začudeni nad menjavo

Predsednik sindikata Intereurope Aleksander Vinkler pravi, da se z novim predsednikom uprave še niso sestali, zato tudi nimajo več informacij o njegovih načrtih v družbi. "Za nas je popolna neznanka." Tudi glede razhoda lastnikov s prejšnjim predsednikom uprave nimajo nobenih drugih informacij razen tega, da ni več užival zaupanja lastnikov. "Vsak si postavi svojega človeka, ki mu zaupa. Verjetno je pri tem prišlo do razhajanj med lastniki in prejšnjim predsednikom uprave." O morebitni prodaji zemljišč Intereurope na območju Luke Koper, za katera naj bi se zanimala tudi madžarska vlada, pa pravi: "Še preden nas je Pošta prevzela, so nam govorili, da je naprodaj vse, kar imamo, saj smo imeli visoke dolgove. Ko pa sta prišla prejšnja uprava in novi lastnik, se je to spremenilo in so začeli govoriti, da lastnina strateškega pomena ni naprodaj. Prej bi rekel, da do tega ne bo prišlo." Vinkler pričakuje, da bodo prva vroča točka v pogovorih z novim vodstvom pogovori o zvišanju minimalne plače, ki naj bi bili že januarja. "S prejšnjo upravo smo glede tega zgledno sodelovali in dosegli dogovor o višini regresa in božičnice." Zato so po njegovih besedah zaposleni začudeni nad menjavo vodstva, pod katerim je podjetje dobro poslovalo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta