Janševa zahteva po zamenjavi v ožji ekipi Simone Kustec uresničena, prihaja nekdanji poslanec LDS

Mst, B.P., TM
04.02.2021 11:57
Med kadrovskimi zadevami na vladi tudi odmevna sprememba na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Simona Kustec
Robert Balen

Vlada je s funkcije državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport razrešila Jureta Gašpariča. Njegovo menjavo naj bi zahteval premier Janez Janša. Potem ko vlada ni dala soglasja k objavi razpisa za študijske programe v letu 2021/22, je Janša s prstom pokazal na uslužbence ministrstva, ki ga vodi ministrica Simona Kustec: "Vlada te točke ni obravnavala. Niti ga še ni obravnaval pristojni vladni odbor. Ministrstvo je gradivo poslalo z zamudo."

Kot je znano, je Gašparič Janševe očitke takoj javno zavrnil. "Vso gradivo smo pripravili in predali pravočasno, tako kot v preteklih letih, že pred dvema tednoma smo ga tudi poslali v medresorsko usklajevanje," je rekel za Dnevnik. Sledil pa je medijski napad, na Novi24TV so tako objavili članek z naslovom "Državni sekretar Ministrstva za šolstvo, ki ni pravočasno pripravil gradiva za vlado, kritizira vlado, ker vpisnega gradiva za univerze še ni obravnavala, kot da je vlada le neka formalnost!"

Po neuradnih informacijah naj bi Janša konec prejšnjega tedna Kustečevi postavil ultimat: ali zamenja državnega sekretarja ali bo na kocki njena usoda. Ta teden jo je doletala interpelacija, ki jo je vložila opozicijska naveza KUL. Gašparič (SMC), ki je na ministrstvo za državnega sekretarja prišel na izrecno željo Simone Kustec, je navzkriž z Janšo in SDS poleg vpisov prišel še pri zakonu o raziskovalni dejavnosti. Gašparič, ki se vrača na Inštitut za novejšo zgodovino, informacij ni želel komentirati.

Zamenjal ga bo dekan mariborske fakultete za naravoslovje in matematiko, nekdanji poslanec LDS Mitja Slavinec. Slavinec nam je potrdil, da mu mandat nastopi v sredo, s tem se bo tudi umaknil z mesta dekana omenjene fakultete. Kot je znano, je bil Slavinec že v kombinacijah za ministra, ko je nastajala tretja Janševa vlada. Sedaj pravi, da se tokrat ni nihče z njim pogovarjal o funkciji ministra. Sam je prepričan, da interpelacija zoper Kustečevo ne bo uspela. Glede nadaljnje organizacije izobraževanja na vseh ravneh pa pove le, da je v tem trenutku težko karkoli napovedati, saj da se zadeve zaradi epidemije spreminjajo iz tedna v teden.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta