Janševa vlada naj bi uvedbo policijske ure utemeljevala s študijo iz Francoske Gvajane

M.R.
05.01.2021 11:28
Policijska ura je v Sloveniji v veljavi že od 20. oktobra, vlada, ki mora po odločitvi ustavnega sodišča vsak teden tehtati sprejete protikoronske ukrepe, pa očitno nima veliko dokumentacije, ki bi kazala, da je pri stroki od takrat pogosto preverjala ta ukrep.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Notranji minister Aleš Hojs
Andrej Petelinšek

Portal Necenzurirano je namreč danes objavil članek, ki temelji na dokumentih, pridobljenih od notranjega ministrstva na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja. Gre za dokumentacijo, s katero je ministrstvo ustavnemu sodišču utemeljevalo nujnost podaljšanja odlokov o omejitvi gibanja.

Omenjeni portal piše, da vlada pred podaljševanjem omejitev ni pridobivala strokovnih ocen. "V dokumentaciji, ki smo jo prejeli, jih praktično ni," so zapisali. Edini strokovni dokument, s katerim ministrstvo utemeljuje omejitev gibanja med 21. in 6. uro, pa je, kot poudarjajo, tuja študija, ki je analizirala uspešnost tega ukrepa v Francoski Gvajani. Ob tem Necenzurirano ugotavlja: "Vse to si lahko Janševa vlada dovoli, ker ustavno sodišče v rokah nima nobenih vzvodov, da bi jo sankcioniralo."

Notranji minister Aleš Hojs je po pisanju portala v več kot dveh mesecih tako pridobil le eno oceno s strokovno utemeljitvijo. Pa še v tem primeru naj bi šlo za predlog, ki ga je v začetku novembra na vlado poslala nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant. Predlagana je bila omejitev gibanja na en kilometer od bivališča, a je bila ta zavrnjena, saj je nekaj dni pozneje strokovna skupina za covid-19 ugotovila, da takšen ukrep ni smiseln. 

Tik pred koncem leta smo sicer poročali, da je ustavno sodišče zavrglo pobudo za ustavno presojo vladnih ukrepov, ki jo je vložil pravnik Andraž Teršek. Zavržena je bila, ker je ni lastnoročno podpisal in je bila zato pomanjkljiva. Hkrati je sodišče deloma zavrglo in deloma zavrnilo pobudo odvetnika Damijana Pavlina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta