Janša: Pristojni organi morajo spoštovati ustavo in zakon ne glede na to, ali gre za pehotno ali kolesarsko vardo

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
15.06.2020 13:42

Državni zbor je s poslanskimi vprašanji premierju Janezu Janši in ministrom začel junijsko sejo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša
Robert Balen

Poslanec SD Predrag Baković je na premierja Janeza Janšo naslovil vprašanje glede tako imenovanih vard in ga je vprašal, ali podpira vložena predloga opozicijskih SD, LMŠ in SAB novele zakona o nadzoru državne meje ter novele zakona o varstvu javnega reda in miru. Spomnil je na problematičen dogodek v Slovenski Bistrici, zanimalo pa ga je še, katere ukrepe bo vlada sprejela za prepoved delovanja vard. Premier Janša je odvrnil, da imajo pristojni organi vsa pooblastila, da ukrepajo v tovrstnih primerih. "Tudi nimam nič proti temu, da se zakonodaja ustrezno dopolni, vendar pa morate vedeti, da sta ustava in zakon tukaj zato, da enako veljata za vse. Že zdaj prihaja v odnosu do problema, o katerem ste govorili, do različnih tolmačenj, pozivov pristojnim organom, kako naj ravnajo. Organi, ki so pristojni za vzdrževanje javnega reda in miru, pa za varovanja državne meje, morajo spoštovati ustavo in zakon, ne glede na to, ali gre za pehotno ali kolesarsko vardo; ne glede na to, ali je varda v maskirnih oblačilih ali črnih oblekah in zamaskirana. Če so vsi sposobni spoštovati zakon in opravljati svoje dolžnosti, potem takšne zadeve, ki ste jih navajali, vključno s poniževanjem policije na naštetih in drugih dogodkih v demokratičnih državah nimajo mesta." Janša je v nadaljevanju Bakoviću odvrnil, da upa tudi na nedvoumna sporočila SD v javnosti: "Poglejte, tukaj je na omrežju slika vašega bivšega predsednika, ki se rokuje z generalom tako imenovane štajerske varde, kjer sta bila skupaj na neki proslavi. Mogoče je šlo to za neko provokacijo, za čisto slučajno zadevo, ampak če hodite skupaj na iste proslave, potem težko zahtevate prepoved teh dejavnosti." 

Janša: "Posameznik ne more biti v vojni z mediji"

Poslanka Nataša Sukič iz Levice je premierju očitala, da je v vojni z vsemi, ki ne razmišljajo kot on: "V tej vojni so vaša glavna orožja socialna omrežja, predvsem vaš zasebni, na žalost pa tudi uradni vladni twitter profil, ki ga zlorabljate za diskreditacije in za propagando SDS. Od prvega dne vlade stopnjujete oziroma vodite ofenzivo proti slovenskim in tudi tujim medijem, kot sta Deutsche Welle ali The Economist, kadar si vas drznejo kritizirati ali kadar vanje projicirate opozicijsko agendo ali kadar vam ni všeč podoba, ki jo tam vidite." Janša je zavrnil navedbe, da bi bil neposredno povezan z uradnim vladnim profil, poslanki pa odvrnil: "Vem, da je nekaj minut premalo časa, da vam razložim, da posameznik ne more biti v vojni z mediji, tako kot posameznik ne more biti v vojni z državo in to je neka skovanka, ki je butasta sama po sebi, sem pa napisal en tekst na to temo in vam svetujem, da ga preberete." Nadalje je povedal, da v dvorani državnega zbora ni nobenega, "ki bi bil blokiran na mojem tviter računu, vem pa, da me je predsednik vlade, ki ste ga vi podprli v prejšnjem mandatu, blokiral po moji prvi kritiki in sem še vedno blokiran".  Premier je dejal, da se lahko na twitterju razvije debata: "Sicer v omejenem krogu, ker pač ti profili ne dosegajo bralstva ali gledalstva ali pa poslušalcev, kot ga imajo klasični mediji. Tako da, tukaj je še vedno razmerje sil daleč v korist klasičnim medijem, tistim za katere vi trdite, da so žrtev, ne pa monopol." Ko ga je Sukičeva vnovič vprašala, kdaj namerava odstopiti, ji je Janša odvrnil: "Mogoče takrat, ko boste vi sposobni postaviti poslansko vprašanje, ki ga ne boste prebrali."

Od 1. julija brezplačni medkrajevni prevoz za upokojence

Maša Kociper (SAB) je opomnila, da je bil pod preteklo vlado sprejet predlog novele zakona o prevozih v cestnem prometu, ki od prvega julija predvideva brezplačen medkrajevni javni potniški promet za upokojence, vse osebe, starejše od 65 let, študente invalide in registrirane športnike študente in dijake. Zanimalo jo je, ali bo prvega julija brezplačen prevoz dejansko izveden, kot drugo pa, ali lahko zagotovi, da upokojencem in ostalim upravičencem te kartice ne bodo predstavljale večjega stroška. "Kot ste dejali, zakon začne veljati 1. julija in trenutno so v medresorskem usklajevanju vsi potrebni podzakonski akti za to, da se bo zakon lahko začelo izvajati. Pristojno ministrstvo zagotavlja, da bo vse pravočasno pripravljeno. Gre za brezplačno vozovnico za te kategorije, tako bodo stroški nabave kartice oziroma letne vozovnice zgolj stroški izdelave teh dokumentov, minimalni," je odvrnil Janša in navedel, da bo to znašalo okoli 2 evra. Vodji poslancev SMC Janji Sluga je medtem premier v navezavi z ukrepi za pomoč turizmu dejal, da bo imela pomoč turizmu v obliki turističnih bonov multuplikativne učinke. "Računamo na to, da bomo ohranili živih bistveno več turističnih kapacitet, kot zgolj s subvencioniranjem čakanja na delo, ker potem se nič ne dogaja, stvari zakrnijo, po domače rečeno," je dejal in povedal, da v drugem delu poletne sezone pričakujejo večji obisk tujih gostov. "Samo s tem ukrepom seveda ne bomo rešil turizma, bomo pa omogočili, da se te kapacitete, ki obstajajo ali pa, ki so obstajale v lanskem letu in kjer je marsikdo že razmišljal, ali bi jih zmanjšal ali bi celo zaprl svojo dejavnost, obstanejo in na ta način omogčijo pritok novih sredstev preko tujih turistov, ki bodo prihajali, če bomo ohranil Slovenijo covid varno in bomo sposobni zajeziti posamične okužbe, do katerih prihaja," je dejal. V tem trenutku imamo po njegovih navedbah dve "mini žarišči, na Jesenicah in v Novi Gorici, ki ju pristojni obvladujejo". Opozoril pa je, da če pogrnemo na tej točki, nam ne bodo pomagali niti boni: "Ključno je, da Slovenijo ohranimo varno, zdravo, brez izbruhov, ki jih ne bi mogli obvladati, in v tem primeru računamo, da se bo tudi turistična panoga v celoti pobrala bistveno prej, kot so bile še napovedi pred mesecem dni."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta