Desusovi poslanci bojkotirali Pivčevo na Brdu

Uroš Esih Uroš Esih
13.06.2020 06:15

Predvsem zaradi vprašanja demografskega sklada je počilo med poslansko skupino Desusa in predsednico stranke Aleksandro Pivec, ki se pri tem vprašanju bolj kot v svoji stranki usklajuje s koalicijo, natančneje SDS.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vse od januarskega kongresa Pivčevi ni uspelo konsolidirati stranke. Po majskem nezadovoljstvu v nekaterih pokrajinskih odborih stranke ima zdaj težave s poslansko skupino. 
Robert Balen

V sredo je na Brdu pri Kranju potekal koalicijski vrh, kjer se je koalicijski četverček SDS, SMC, Nova Slovenija in Desus vsaj navzven poenotil glede interpelacij, ki čakajo vlado v prihodnje, na eni strani in glede skupnih projektov v nadaljevanju mandata, pri čemer vsebinsko izstopata ustanovitev urada za demografijo, kasneje pa še demografskega sklada, ključnega napovedanega projekta te vlade, na drugi. Oba projekta sta izjemnega pomena za upokojensko stranko Desus, ki jo od januarske zmage nad Karlom Erjavcem na kongresu stranke vodi Aleksandra Pivec.

 

Pivčeva je na Brdu novinarjem zatrjevala, da so koalicijski partnerji složni, da so ukrepi na področju zdravstva in demografije - pri slednjem zlasti urad za demografijo in demografski sklad - prioritetni. A kot kaže, so glede omenjenih tem bistveno manj složni znotraj stranke Desus. Konkretno, med poslansko skupino stranke, ki šteje pet poslancev, v zadnjem času ravno zaradi področja demografije in kadrovanja v stranki vladajo napeti odnosi. Napetost in nezadovoljstvo poslancev Desusa pa sta se pokazala prav v sredo na koalicijskem vrhu, ki se ga je od poslancev udeležil le vodja poslanske skupine Franc Jurša, ostali štirje poslanci pa se koalicijskega vrha niso udeležili, saj so izpeljali tihi bojkot vrha koalicije kot opozorilo predsednici stranke Pivčevi, da stranko vodi preveč samovoljno, mimo organov stranke. Na Brdo, po koalicijskem vrhu je predsednik vlade Janez Janša koalicijske partnerje pogostil s piknikom, ni bilo Branka Simonoviča, Jurija Lepa, Ivana Hršaka in Roberta Polnarja.
Branko Simonovič nam je povedal, da se kopja med poslanci stranke in Pivčevo lomijo pri vprašanju demografskega sklada. "Zdaj se dogajajo ključne zadeve, ki so povezane s tem, kako v koaliciji naprej. Poleg tega pa bi bila v stranki potrebna revizija ključnih programskih točk. Tukaj brez temeljitih pogovorov, dogovorov in sklepov organov stranka preprosto ne more delovati. Takih stvari ne podpiram."

​Šepajoča notranja demokracija

"Glede demografskega sklada je Desus​ januarja 2018 vložil svoj zakon, ki zaradi odstopa vlade ni šel v proceduro. SDS je vložila drugačen in prirejen predlog svojega zakona aprila 2019, mi smo bili takrat proti njihovemu predlogu zaradi proceduralnih in vsebinskih razlik," je povedal podpredsednik državnega zbora, ki o snovanju demografskega sklada bere iz medijev, poslanci pred sabo namreč nimajo nobenih dokumentov. "Kar je zdaj v igri, ni več demografski sklad. Dobiti moramo dokument, da ga proučimo. Ni nujno, da je to, kar smo mi imeli za izhodišče demografskega sklada, sveto in zabetonirano, je pa gotovo, če so potrebne spremembe, jih moramo sprejeti na organih stranke," pravi Simonovič.

Komu prisluhne Pivčeva

Tako on kot ostali poslanci pa s skepso sprejemajo dejstvo, da z novo predsednico prihajajo v stranko oziroma njeno bližino ljudje, ki sicer nimajo formalnih funkcij v stranki, vseeno pa imajo velik vpliv posebej na predsednico stranke Pivčevo in s tem na stranko. "Temu posvečamo pozornost. To je za nas nesprejemljivo. Desus je demokratična stranka, imamo svoje organe, svojo kadrovsko komisijo," je do novih kadrov v bližini Pivčeve, med katerimi se javno najbolj izpostavlja Andrej Prebil, kritičen Simonovič. Nekdanji izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) je na primer član koalicijske delovne skupine za demografski sklad.
Prebil je torej ključni svetovalec Pivčeve za gospodarske zadeve. Iz vrst stranke pa je slišati, da se v njegovem krogu pojavlja tudi direktor inštituta IFIMES Zijad Bećirović. Ta nam je povedal, da Prebila seveda pozna, a da se nima časa ukvarjati z Desusom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta