Janez Janša o ukrepih: Gibanje med rdečimi regijami bo omejeno, maske bodo obvezne tudi na prostem ...

M.R.
14.10.2020 21:15

Vlada je popoldne na seji sprejela nove ukrepe za omejitev širjenja koronavirusa. V zadnjih dneh je bilo namreč potrjenih veliko novih okužb, saj se te glede na podatke vlade širijo zelo hitro.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Premier Janez Janša je pretekli teden predstavil ukrepe, ki jih je vnaprej pripravila vlada.
STA

Predsednik vlade Janez Janša je ocenil, da gre za precej hitro širjenje koronavirusa. "Trenutno smo nekje med oranžno in rdečo fazo," je povedal. V Sloveniji imamo v okviru 12 statističnih regij 7 regij, ki so rdeče. V teh regijah je 14-dnevna incidenca višja od 140 okužb na 100.000 prebivalcev. 

Ukrepi bodo začeli veljati v petek, saj bodo jutri objavljeni v uradnem listu. Za vse regije je bila sprejeta aktivacija v zdravstvenem sistemu. Od ponedeljka dalje bo v osnovnih šolah za učence od 6. razreda dalje pouk potekal na daljavo. Prav tako bo pouk na daljavo potekal tudi v srednjih šolah. "Za visoke šole in univerze pa že velja priporočilo, da izvedejo aktivnosti kolikor je mogoče tudi na daljavo," je poudaril premier.

Po prihodnjem tednu sledijo takoimenovane krompirjeve počitnice in v tistem tednu se bo presodilo, ali je treba učenje na daljavo podaljšati, eventuelno sprostiti ali dodatno zaostriti, kar bo odvisno od situacije takrat. "Računamo pa, da bo ta 14-dnevni premor omogočil, da se situacija stabilizira, ali pa se trendi vsaj delno obrnejo navzgor," je še povedal predsednik vlade.

Med ukrepi, ki veljajo za celotno državo, bo tudi podaljšanje koriščenja turističnih bonov v prihodnje leto, je povedal Janša. 

Prepovedano bo gibanje med regijami, v katerih je 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev višja od 140. Te statistične regije so Posavska, Jugovzhodna Slovenija, Savinjska, Zasavska, Osrednjeslovenska, Koroška in Gorenjska. Obstajale bodo izjeme, ki bodo podobne tistim, ki so veljale spomladi, je dejal Janša. "Vse nujne storitve, skratka vse tisto, kar je nujno za neko normalno življenje, je predpisano kot izjema, tako kot je bilo spomladi. Za vse tisto, kar pa ni nujno, pa bo potrebno nekaj časa počakati," je pojasnil predsednik vlade.

Rdeče regije
Twitter/vladars

V omenjenih "rdečih" regijah bodo veljale tudi naslednje omejitve:

- začasna prepoved vseh prireditev in zbiranj nad 10 oseb,

- omejitev nekaterih storitvenih dejavnosti,

- omejitev določenih športnih aktivnosti.

Za te regije bo uvedena obvezna uporaba zaščitnih mask, tudi na prostem. Gre za začasne ukrepe, še pravi Janša. 

Vlada Rs

Poziv k uporabi aplikacije

Janša je tudi pozval vse, ki si še niso naložili aplikacije za opozarjanje pred rizičnimi stiki, da to naredijo. "V preteklih mesecih od maja naprej sem večkrat opozarjal na to, da se bomo ukrepom podobnim spomladi v jeseni izognili, če bomo uveljavili aplikacijo, ki jo bo uporabljala večina oziroma vsi, ki imamo takoimenovane pametne mobilne telefone. A tega zaenkrat v zadostni meri še nismo storili in ta aplikacija ne daje takšnih učinkov  kot bi jih lahko, kljub trudu tistih, ki so jo pripravili in tistih, ki jo skušajo popularizirati," je povedal predsednik vlade.

Dejal je še, da na podlagi danes sprejetih ocen, lahko reče, da se je v preteklih tednih velika večina državljanov držala predpisanih omejitev, priporočil stroke, priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, "da pa v tej situaciji, ko je virusa veliko, ne samo pri nas, ampak tudi okoli nas, ko so praktično vse evropske države v rdeči barvi, to ne zadostuje, in s tega mesta izrekam poleg zahvale tisti večini, ki je upoštevala vse te ukrepe, tudi poziv neodgovorni manjšini, ki tega doslej ni počela, in s tem pomagala, da smo prišli v situacijo, ko je treba ukrepe zaostrovati."

Janša je poudaril, da je vlada pripravila tudi načrte in ukrepe, če se situacija še poslabša. "Pripravljeni so tudi ukrepi za rdeče fazo, vključno z razglasitvijo epidemije, a bi se radi temu izognili, ker vemo, da to terja svojo ceno in finančne blazine, kot je bila na razpolago za pomladni in poletni del epidemije, v prihodnosti v takšni meri ni na razpolago," je dejal. "Od naslednjih desetih dni, dveh tednov, bo odvisno, ali bomo virus obvladali, ne da bi plačali višjo ceno kot spomladi, ali pa se bo pokazalo da tega nismo sposobni," je ocenil. Na koncu pa je dejal, da je "Slovenija že velikokrat dokazala, da je takrat, ko gre zares, sposobna stopiti skupaj in pozivam vse, da to storimo tudi tokrat."

Podrobnosti ukrepov bodo jutri predstavili pristojni ministri, je povedal govorec vlade Jelko Kacin

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta