Iz celotne države poročajo o škodi: Veter odkril številne strehe in podiral drevesa, motena je oskrba z elektriko

STA, M.R.
18.07.2023 17:42

Agencija RS za okolje (Arso) je zaradi neviht, ki so nad Slovenijo prišle iz Avstrije in Italije izdala rdeče opozorilo za celotno obmožje Slovenije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posledice današnjega neurja v Črni na Koroškem.
Boris Keber

Nevihtni sistem je Slovenijo dosegel okoli 18. ure. Po podatkih Arsa se je nevihtna linija razdelila na dva dela. Vzhodni del se je  gibal v pasu med Celjem in Mariborom.

Zahodni del nevihtne linije pa se je iznad severne Primorske pomaknil nad Notranjsko, osrednjo Slovenijo in je dosegel tudi jugovzhod države. Vremenoslovci so napovedovali zelo močne sunke vetra, krajevno točo in močne nalive. 

Na Kredarici je po podatkih Arsa veter dosegel hitrost 164 kilometrov na uro, na Krvavcu 136 kilometrov na uro. Na območju Črnomlja so zabeležili sunek vetra s hitrostjo 106 kilometrov na uro.

Radarska slika padavin prikazuje prihod nevihtnega sistema nad sever Slovenije (ob 18.10).
Arso

Na spletni strani uprave za zaščito in reševanje že poročajo o posledicah neurja. V Celju je razkrilo veliko streh stanovanjsih in gospodarstkih objektov, veter je podiral tudi drevesa in električne drogove. Motena je oskrba z elektriko. Tudi v Laškem in v Vojniku je razkrilo več streh in podiralo drevesa, ki so poškodovala komunalno in prometno infrastrukturo. V Vojniku je prav tako motena oskrba z elektriko. Strehe je odkrivalo tudi Rogaški Slatini in Slovenskih Konjicah.

V več zaselkih Črne na Koroškem je veter podiral drevesa, med drugim je zaprta cesta preko Slemena. V več delih občine je že prekinjena dobava elektrike.

Na območju Bohinja so prejeli več prijav, poleg gasilcev so aktivirali tudi gorske reševalce. Več prijav dogodkov so prejeli tudi v občinah Bovec, Borovnica, Braslovče, Brezovica, Brežice, Cerklje na Gorenjskem, Cerknica, Cerkno, Cerkvenjak, Črnomelj, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Dolenjske Toplice, Dravograd, Gorje, gorenja vas-Poljane. Gorišnica, Horjul, Hrastnik, Idrija, Ig, Ivančna Gorica, Jesenice, Kamnik, Kanal, Kidričevo, Kočevje, Kostel, Kranj, Kranjska Gora, Krško, Litija, Ljubljana, Ljubno, Logatec, Loška dolina, Lukovica, Makole, Medvode, Metlika, Mežica, Mirna, Mislinja, Moravče, Mozirje, Novo mesto, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Piran, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Prevalje, Rače-Fram, Radeče, Radenci, Radovljica, Ravne na Koroškem, Rečica ob Savinji, Ribnica, Rogaška Slatina, Rogatec, Ruše, Semič, Sevnica, Slovenj Gradec, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Straža, Sveti Tomaž, Šentjur, Šentrupert, Škofja Loka, Škofljica, Šmarje pri Jelšah, Šmarno ob Paki, Šmartno pri Litiji, Šoštanj, Trbovlje, Trebnje, Tržič, Velenje, Velike Lašče, Vitanje, Vojnik, Vransko, Vrhnika, Zagorje ob Savi, Zreče, Žalec, Železniki, Žiri in Žužemberk.

Kot je razvidno na spletni strani Elektra Ljubljana, je tudi na njihovem območju trenutno brez električne energije okoli 21.700 uporabnikov. Prav tako je brez električne energije več tisoč odjemalcev na območju Elektra Maribor. Kot so na Elektro Maribor navedli na spletni strani, uporabnike prosijo za razumevanje in opozarjajo, naj z napravami ravnajo previdno, kot da so pod napetostjo.

Zaradi padavin lahko narastejo hudourniški vodotoki, so še opozorili na upravi za zaščito in reševanje.

Sunki vetra so tudi na posameznih postajah v Avstriji dosegali hitrosti od 100 od 160 kilometrov na uro.

Opozorilo za tiste, ki kampirajo na severu!

Uprava za zaščito in reševanje opozarja, naj se vsi, ki preživljajo čas na prostem - bodisi kampirajo ali šotorijo, čim prej, zlasti pa med 18. in 21. uro, umaknejo v varno zavetje. Nevihtni sistem z močnim vetrom in točo se namreč pomika proti Sloveniji. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta