(INFOGRAFIKA) Kdo bo sedel v parlamentu, koga še potrebuje Golob, da mirno vlada?

Va, A.L., STA
25.04.2022 12:21

Predsednik republike Borut Pahor, ki v našem pravnem redu podeli mandat za sestavo vlade, je po telefonu čestital zmagovalcu nedeljskih državnozborskih volitev, v torek pa bo Roberta Goloba gostil na tradicionalnem neformalnem srečanju v predsedniški palači.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Po do ponedeljka dopoldne preštetih 99,98 odstotka glasovnic je volilna udeležba na parlamentarnih volitvah 2022 skoraj 70-odstotna.

Rekordna udeležba

Nazadnje je bila volilna udeležba nekaj nad 70 odstotki leta 2000, ko je s 36-odstotno podporo slavila takratna LDS in dobila 34 mandatov v 90-sedežnem državnem zboru. Na predčasnih volitvah 2014, ki so v politiko izstrelile Mira Cerarja, je SMC dobila 36 mandatov po dobrih 34 odstotkih podpore volivcev in pri slabih 52 odstotkih volilne udeležbe.      

 

Gibanju Svoboda po še vedno začasnih podatkih Državne volilne komisije za doseženih 34,57 odstotka podpore volivcev pripada 41 poslanskih sedežev. Na drugem mestu je SDS s 27 poslanci (delež podpore: 23,52 odstotka). Tretja je Janševa koalicijska partnerica iz vlade v odhodu, NSi. Na nedeljskih volitvah so dobili 6,85 odstotka glasov in 8 poslanskih mandatov. Četrta je SD s 6,65 odstotka, kar pomeni 7 mandatov. Levica bo imela v novem mandatu DZ 5 poslancev in je s 4,39 odstotka še zadnja prestopila parlamentarni prag.

Dva mandata v DZ sta rezervirana za italijansko in madžarsko narodno skupnost v Sloveniji. 

Kako do 46 glasov?

Čeprav bo s svojo stranko imel skoraj polovico parlamenta, Robertu Golobu volivci niso izvolili najmanj 46 glasov za navadno večino. Kaj bo storil? Če sklene koalicijo s SD in Levico, dobi varno večino 53  poslanskih glasov. Če bo v vlado vzel samo SD, to pomeni 48 poslancev. Če bi se odločil za "veliko koalicijo" z na vse pripravljeno NSi Mateja Tonina, ima v DZ 49-člansko matematično koalicijo ...

   

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta