Ideološki boj tudi v Šentjurju: SDS in NSi družno nasprotujeta nastopu ministrice Aste Vrečko na občinski proslavi

Matej Grošelj Matej Grošelj
03.02.2023 01:32
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministrica za kulturo Asta Vrečko je postala tarča opozicije zaradi združitve muzejev. 
Andrej Petelinšek

Potem ko je županja Lukovice Olga Vrankar zaradi hudih političnih pritiskov ta teden odpovedala predviden nastop ministrice Aste Vrečko kot slavnostne govornice na prireditvi pred kulturnim praznikom, se ideološki boj odvija tudi v Šentjurju. Občinski svetniki SDS in NSi namreč družno pritiskajo na župana Marka Diacija, naj prekliče nastop ministrice na nedeljski osrednji proslavi v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur.

Predsednika občinskih odborov obeh strank Jelka Godec (SDS) in Robert Maruša (NSi) sta v pismu županu zapisala, da je ministrica zaradi odločitve o združitvi muzejev "zanikala dejstvo, da je imela kultura v slovenski narodni zgodovini zelo pomembno vlogo in je najvišjo narodno zavest uresničila z razglasitvijo samostojne države". V SDS in NSi so prepričani, da ministrica „ne more in ne sme biti slavnostna govornica na osrednji občinski proslavi“. "Izenačevanje zgodovine pred osamosvojitvijo Slovenije z zgodovino po njeni osamosvojitvi je nedopustno, nedržavotvorno in v nasprotju s Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije," sta zapisala Jelka Godec in Robert Maruša. Njuno pismo velja postaviti v kontekst ideološkega boja, ki se te dni pojavlja tudi v državnem zboru, kjer opozicija preigrava možnosti za vložitev interpelacije proti ministrici in celotni vladi pod vodstvom Roberta Goloba.

Vodja poslanske skupine SDS in predsednica občinskega odbora stranke v Šentjurju Jelka Godec želi preprečiti nastop ministrice na kulturnem dogodku. 
Robert Balen

V občini Šentjur pravijo, da navedenega dopisa občinskih svetnikov iz vrst SDS in NSi še niso prejeli, z vsebino pa so se seznanili iz medijev. Ob tem poudarjajo, da bo ministrica Asta Vrečko kot slavnostna govornica navkljub protestom dela občinskih svetnikov nastopila na nedeljski občinski proslavi. "Organizatorji na osrednjo kulturno prireditev zmeraj vabimo aktualne goste, ki so povezani z bogato kulturno ustvarjalnostjo v naši občini na različne načine. Aktualna ministrica je tudi nekdanja občanka Šentjurja in je povabljena z namenom, da s svojo prisotnostjo ter nagovorom počasti domače kulturne ustvarjalce, katerim je prireditev pravzaprav namenjena," so sporočili. "Občina Šentjur kot neodvisna entiteta s pristojnostmi in predpisi v okviru lokalne samouprave ni sodelovala pri ustanavljanju Muzeja slovenske osamosvojitve ali pri spreminjanju statusa tega javnega zavoda, niti ni bila pozvana, da o tem izreka mnenje. Zato nima razloga za problematizacijo kulturne ministrice v vlogi govornice na občinski kulturni prireditvi," so pristavili.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?