Huawei bi slovenski vladi pojasnil vprašanja tehnologije 5G, ponuja tudi sporazum o neprisluškovanju

Srečko Klapš Srečko Klapš
04.08.2020 12:56

Kitajski Huawei slovenski vladi ponuja podpis sporazuma o neprisluškovanju, s čimer ne bi dopustil uporabe svoje tehnologije za nadzor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Huawei Technologies je po objavi namere sklenitve skupne izjave Slovenije in ZDA o varnosti omrežja 5G pripravljen na pogovore s slovensko vlado in njenimi strokovnjaki o varnostnih vprašanjih tehnologije 5G. "Podpis skupne izjave Slovenije in ZDA glede uvajanja 5G v Sloveniji nikakor ne bo pripomoglo k večji kibernetski varnosti države, kot tudi ne označevanje posameznih dobaviteljev za visoko tvegane," ob tem poudarja Radoslaw Kedzia, podpredsednik Huawei Technologies za CEEN regijo. Huawei med drugim slovenski vladi ponuja tudi podpis "no-spy agreement" oziroma dogovora o tem, da svoje tehnologije na bo uporabljal za nadzor.
"ZDA do danes niso predložile nobenih dokazov, s katerimi bi podprli svoje obtožbe na račun našega podjetja. Na podlagi številnih raziskav strokovnjakov za kibernetsko varnost bo kibernetska kriminaliteta obstajala ne glede na to, katero opremo dobavitelj uporablja. Nobenega trdnega dokaza ni, da bo izključitev enega dobavitelja zagotovila tudi varnejša omrežja. Bo pa povzročila manjšo konkurenčnost na trgu in višje cene, ki jih bodo na koncu plačali potrošniki," poudarja Kedzia. Dodal je še, da Huawei spoštuje vse zakone in predpise v državah in regijah, kjer deluje. Nikoli ne bi škodoval interesom katere koli države in enako velja za Slovenijo. Kedzia zatrjuje še, da Huawei do danes ni imel večjih incidentov kibernetske varnosti v več kot 170 državah, v katerih deluje, vključno s Slovenijo.
Naslednja generacija mobilnih omrežij, imenovana 5G, bo prinesla vsaj 10-krat večjo hitrost v primerjavi s 4G, skorajda brez časovnih zamikov pri komunikaciji. Namenjena je tudi medsebojni komunikaciji naprav za vzpostavitev pametnih tovarn, pametne mobilnosti, vključno z avtonomnimi avtomobili. Huawei Technologies je sicer zasebno podjetje, ustanovljeno leta 1987 na Kitajskem in je v 100-odstotni lasti zaposlenih. Lani je prihodek na globalni ravni znašal 123 milijard dolarjev oziroma 111,6 milijard evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta