Hojsovo ministrstvo za mejo s Hrvaško kupuje 50 kilometrov nove ograje z rezilno žico

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
15.04.2021 06:00
Pomlad je in pričakovati je povečanje števila ilegalnih migrantov, ki naj bi skušali prečkati našo mejo, pravijo na policiji. Nova sistemizacija v policiji, sprejeta januarja letos, predvideva ustanovitev še ene enote za nadzor državne meje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

"V torek popoldan smo prejeli klic občanke, ki je povedala, da je čez Plavje pridrvelo vozilo, polno ljudi.  Zapustili so vozilo in odšli peš proti Italiji. Policisti so na kraju izsledili osebni avto VW Tiguan, nizozemskih registracij. Vozniku, 40-letnemu državljanu Nizozemske, so odredili pridržanje. Italijanski varnostni organi so prijeli devet ilegalnih migrantov, ki jih povezujemo s tem prevozom. Policisti nadaljujejo zbiranje informacij."

Ta zapis so včeraj poslali s koprske policije uprave in je eden od mnogih, ki v zadnjih dneh polnijo poročila policistov o delu. Pomlad je in pričakovati je povečanje števila ilegalnih migrantov, ki naj bi skušali prečkati našo mejo. "V policiji se pripravljamo na pričakovano 'spomladansko' povečanje nezakonitih prestopov zunanje schengenske meje," v imenu policije pojasnjuje predstavnica z odnose z javnostmi Maja Ciprle Adlešič. "Izvajajo se kadrovsko-organizacijski ukrepi na meji, v največji možni meri se v varovanje meje vključuje tudi Slovenska vojska. Intenzivno potekajo tudi vzdrževalna dela na obstoječih začasnih tehničnih ovirah in se pripravlja dokumentacija za nakup dodatnih začasnih ovir. K intenziviranju dela na področju varovanja državne meje je policijske uprave pozval tudi generalni direktor policije," še dodaja Ciprle Adlešičeva.

Manj kot lani

Slovenska policija, pravi vrh policije, skrbno sledi razmeram na poti nezakonitih migracij v širši regiji Zahodnega Balkana. "Trenutno še vedno beležimo manj nezakonitih prestopov meje kot v istem obdobju lani, se pa število postopno povečuje. Prav tako zaznavamo rahlo prerazporeditev tokov nezakonitih prestopov meje proti vzhodu, čeprav Policijska uprava Koper ostaja najbolj obremenjena."

Letos so slovenski policisti do konca marca obravnavali 1141 ilegalnih prehodov meje, kar je skoraj 40 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. "Na število očitno vpliva omejena mobilnost zaradi omejevanja pandemije," pravijo na policiji. Struktura ilegalnih migrantov, po državljanstvu, navajajo, je drugačna kot v enakem obdobju preteklega leta. Opazno je močno zmanjšanje števila državljanov Pakistana. Največ je bilo obravnavanih državljanov Afganistana.

Nova sistemizacija v policiji, sprejeta januarja letos, pa na področju preprečevanja ilegalnih migracij predvideva ustanovitev še ene enote za nadzor državne meje. Poleg že obstoječe, ki ima sedež v Ljubljani, naj bi s 1. majem letos postala operativna še enota za nadzor državne meje, ki naj bi imela sedež v Krškem. "Trenutno potekajo vsi potrebni postopki za vzpostavitev te enote - kadrovski in drugi, kot je na primer opremljanje prostorov, zagotavljanje tehnične opreme ...," pojasnjujejo na policiji. Glede na sistemizacijo naj bi enota imela 52 zaposlenih.

Tuji policisti na naših mejah

Podhranjenost slovenske policije in "nagajanje opozicije" pa sta bo besedah notranjega ministra Aleša Hojsa razlog, da se Slovenija dogovarja z nekaterimi državami EU, da bi te na našo južno meje napotile svoje policiste. Z nagajanjem opozicije Hojs cilja na neuspešen poskus aktivacije 37. a-člena zakona o obrambi, s katerim bi vojska dobila določena pooblastila za delo na meji. "Pogovori s tujimi policijami še potekajo. Ko bodo znane države in način njihove pomoči, bo o tem obveščena tudi javnost," odgovarjajo na vprašanja, katere so te države, na notranjem ministrstvu. Hojs pa je pred mesecem v oddaji Faktor dejal: "Sam Hrvaške ne bi vključeval v te mejne patrulje v tem trenutku, ker ocenjujem, da imajo dovolj dela na svojih južnih mejah. Medtem ko pa smo z Madžarsko, Italijo, Avstrijo in tudi drugimi v zaključnih razgovorih."

Prav tako skrivnosten, kot je v povezavi s tujimi policijami, je notranji minister tudi glede postavitve novih ograj na naši meji s Hrvaško. "Načrti postavitve začasnih tehničnih ovir se vodijo pod stopnjo tajnosti, saj gre za pomembne operativne podatke policije," odgovarjajo na notranjem ministrstvu, ki pa je v začetku aprila objavilo razpis za nakup in postavitev "začasnih tehničnih ovir" na meji s Hrvaško. Gre za 50 kilometrov nove ograje z rezilno žico, ponudbe pa zbirajo do 10. maja. Hojs bi za to investicijo namenil okoli šest milijonov evrov. Če teh 50 kilometrov prištejemo k obstoječi ograji, bi Slovenija imela na naši južni meji, ki je dolga 670 kilometrov, že okoli 270 kilometrov začasnih tehničnih ovir, ki stojijo že šesto leto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta